Κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας την καταδίκη του Σενέρ Λεβέντ, ερήμην του, από τουρκικό δικαστήριο. Σε ανάρτησή του στο Twitter, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως “η καταδίκη του Κύπριου δημοσιογράφου και πολίτη της ΕΕ, Σενέρ Λεβέντ, ερήμην του, από τουρκικό δικαστήριο, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, η οποία εδραιώνει στην ουσία τις αυταρχικές της πολιτικές στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, περιλαμβανομένων των περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης”.
Ο Σενέρ Λεβέντ καταδικάστηκε τελικά σε χρηματικό πρόστιμο για μια γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του το 2017. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα πρόσβαλε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Λεβέντ ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2019 με το κόμμα «Γιασεμί». Σπούδασε δημοσιογραφία στην ΕΣΣΔ. Όταν επέστρεψε από τις σπουδές του στην Κύπρο, εργάστηκε για λογαριασμό τουρκοκυπριακών εφημερίδων. Από το 2001, εκδίδει την εφημερίδα “Αφρίκα”, γνωστή για τις θέσεις της εναντίον της τουρκικής κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου.
https://twitter.com/CyprusMFA/status/1519287945433341953?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1519287945433341953%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fgr.euronews.com%2F2022%2F04%2F28%2Forgh-gia-thn-katadikh-toyrkokyprioy-dhmosiografou-apo-toyrkiko-dikasthrio
O Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, τονίζει ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου. Ο κ. Λεβέντ κάνει λόγο για μια πρωτόγνωρη εξέλιξη και σημειώνει ότι, από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας, η εφημερίδα του βρίσκεται στο στόχαστρο του καθεστώτος που έχει εγκαθιδρύσει η Τουρκία στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου. Τονίζει ότι στο παρελθόν η «Αφρίκα-Αβρούπα» δέχθηκε επιθέσεις και οι δημοσιογράφοι της οδηγήθηκαν σε σειρά «δικών».
Πρόσφατα, η «Αβρούπα» βρέθηκε εκ νέου στο στόχαστρο της Άγκυρας με αφορμή ένα δημοσίευμα, το οποίο θεωρήθηκε από την τουρκική πλευρά ως προσβλητικό για το πρόσωπο και το αξίωμα του Τούρκου Προέδρου. «Η πρεσβεία κατήγγειλε αυτό το δημοσίευμα. Και στη συνέχεια ξεκίνησε δίκη, στο τέλος της οποίας αθωώθηκα. Δικηγόρος μου υπήρξε ο Τατζάν Ρεϊνάρ, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα του «εισαγγελέα» για να με υπερασπιστεί», δηλώνει.
Σχετικά με τη «δίκη» στα κατεχόμενα, ο κ. Λεβέντ προσθέτει ότι σήμερα εκκρεμεί η απόφαση του «εφετείου». Οπως ανέφερε, το «δικαστήριο» αθώωσε τον ίδιον και στη συνέχεια η «εισαγγελία», περίπου πριν από δυο χρόνια, άσκησε έφεση σε αυτήν την απόφαση. «Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η απόφαση (της έφεσης). Θα συμφωνήσει (το δικαστήριο) με την αρχική απόφαση; Ή θα διατάξει νέα δίκη; Αυτό δεν το γνωρίζω», σημειώνει ο κ. Λεβέντ.
Η δίκη στην Άγκυρα
Ο Τ/κ δημοσιογράφος προσθέτει ότι την περίοδο της άσκησης έφεσης στην αρχική απόφαση του «δικαστηρίου», ενημερώθηκε ότι ξεκίνησε νέα «δίκη», αυτήν τη φορά σε δικαστήριο της Άγκυρας. Στη νέα δίκη, ο ενάγων ήταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για τη νέα «δίκη», ο κ. Λεβέντ ενημερώθηκε από την «αστυνομία».
Σχετικά με τη δίκη στην Άγκυρα, ο κ. Λεβέντ επισημαίνει ότι δεν του δόθηκε το δικαίωμα της υπεράσπισης. Και αυτό διότι, μετά το ξεκίνημα της νέας δίκης, κανείς δεν τον ενημέρωσε για την πορεία της υπόθεσης. Και τελικά, δίχως να του ζητηθεί υπεράσπιση, τον Νοέμβριο του 2021, το τουρκικό δικαστήριο τού επέβαλε ποινή ενός έτους. Με βάση τον τουρκικό Ποινικό Κώδικα, το δικαστήριο αρχικά μείωσε αυτήν την ποινή σε 10 μήνες. Και τελικά τη μετέτρεψε σε χρηματικό πρόστιμο ύψους 9000 λιρών Τουρκίας. Οι 9.000 αντιστοιχούν σε 30 λίρες Τουρκίας για κάθε από τις 300 ημέρες που ο κ. Λεβέντ υποτίθεται θα παρέμενε στην φυλακή. Επίσης, σύμφωνα με τη νέα απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, ο κ. Λεβέντ καλείται να πληρώσει στον Πρόεδρο της Τουρκίας το ποσό των 5100 ΤΛ, ως έξοδα της δίκης.
«Δεν αναγνωρίζω την απόφαση»
Σε δυο σημαντικά σημεία αναφέρθηκε στη συνέχεια ο κ. Λεβέντ. Πρώτον, ότι με τη νέα κίνησή της, η Άγκυρα ξεκαθαρίζει ότι δεν εμπιστεύεται την τ/κ «δικαιοσύνη». «Δεν με εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη καθώς πλέον η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ», προσθέτει.
Δεύτερον, αναφέρει, «εφόσον δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του εγχώριου δικαστηρίου και εγώ δεν αναγνωρίζω την απόφαση του δικού τους δικαστηρίου. Άλλωστε, όπως τονίζει ο δικηγόρος μου, ο κ. Ρεϊνάρ, ένα άτομο δεν μπορεί να καταδικαστεί δυο φορές για το ίδιο αδίκημα».
Ο κ. Λεβέντ μοιράζεται με το ΚΥΠΕ και δυο προβληματισμούς, οι οποίοι αφορούν το μέλλον της τ/κ κοινότητας. Από τη μια προβληματίζεται για το γεγονός ότι η ανακοίνωση της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου έρχεται να δυσχεράνει τη θέση και τις κινήσεις των Τ/κ νομικών που επανεξετάζουν την όλη υπόθεση. Ο κ. Λεβέντ κάνει λόγο για άσκηση έμμεσης πίεσης προς τους Τ/κ νομικούς.
Από την άλλη, ο κ. Λεβέντ προβάλλει την άποψη ότι η Τουρκία, με τη νέα κίνηση της, ως μια κατοχική δύναμη, εντατικοποιεί τις πιέσεις που ασκεί στην τ/κ κοινότητα.
Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει στη νέα περίοδο, εφόσον ο ίδιος δεν λαμβάνει υπόψη του την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, ο κ. Λεβέντ τονίζει ότι, «δεν έχω μια ξεκάθαρη απάντηση. Δεν γνωρίζω το τι θα μπορούσε να συμβεί καθώς πρόκειται για μια πρωτόγνωρη υπόθεση, δίχως προηγούμενο. Θα μπορούσαν να ζητήσουν τη φυλάκιση μου εδώ, στο νησί με βάση τη συνεργασία (των κατεχομένων) με την Τουρκία; Αυτό δεν το γνωρίζω».
Η ποινή φυλάκισης μετατράπηκε σε χρηματικό πρόστιμο
Την πληροφορία ότι η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στην Τουρκία στον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ μετατράπηκε σε χρηματικό πρόστιμο, μετέδωσαν την Τετάρτη τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με την «Κίπρις Ποστασί», η ποινή φυλάκισης ενός έτους που επιβλήθηκε από Δικαστήριο της Άγκυρας στον κ. Λεβέντ μετατράπηκε σε χρηματικό πρόστιμο ύψους 9.000 λιρών Τουρκίας.
Ως αποτέλεσμα της ξεχωριστής, νέας δίκης που ξεκίνησε στην Άγκυρα, ο Σενέρ Λεβέντ δικάστηκε ερήμην του και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους για τη διάπραξη του αδικήματος της «προσβολής κατά του Προέδρου». Η ποινή μετατράπηκε από το δικαστήριο σε χρηματικό πρόστιμο ύψους 9.000 λιρών Τουρκίας.
Στο κείμενο της απόφασης, το τουρκικό δικαστήριο ανέφερε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο διαπράχθηκε το έγκλημα και τα χαρακτηριστικά της πράξης, (το Δικαστήριο) καταδίκασε τον κατηγορούμενο Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος διέπραξε το έγκλημα της ‘προσβολής κατά του Προέδρου’, σε ποινή φυλάκισης ενός έτους σύμφωνα με το Άρθρο 299/1 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα. Λαμβανομένης υπόψη της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης του εναγομένου και τα χαρακτηριστικά του εγκλήματος, σύμφωνα με το Άρθρο 50/1-α του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα, αποφασίστηκε η επιβολή προστίμου 9.000,00 TL».
Σημειώνεται ότι χθες, ο κ. Λεβέντ, αναφερόμενος στην καταδίκη του στην Άγκυρα είχε επισημάνει ότι προηγουμένως είχε αθωωθεί για την ίδια υπόθεση σε «δικαστήριο» των κατεχομένων.
Κύμα συμπαράστασης στον Σενέρ Λεβέντ
Η τουρκοκυπριακή συντεχνία εργαζομένων στον Τύπο, Basın Sen, σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζει συμπαράσταση στον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης στην Τουρκία.
Η συντεχνία κάνει αναφορά στην επίθεση που δέχθηκε η εφημερίδα του κ. Λεβέντ, η «Αφρίκα-Αβρούπα» το 2018 και στη «δίκη», στην οποία οδηγήθηκε ο Τ/κ δημοσιογράφος μαζί με τον συνάδελφο του Αλί Οσμάν Ταμπάκ, ύστερα από την καταγγελία της «πρεσβείας».
Σύμφωνα με τη συντεχνία, η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για τον κ. Λεβέντ αφορά ολόκληρη την τ/κ κοινότητα. Καταδικάζοντας τη νέα απόφαση, η τ/κ συντεχνία τονίζει ότι «τα παιχνίδια, οι πιέσεις, οι απαγορεύσεις εισόδου και οι παρεμβάσεις στους διανοούμενους μας δεν μας τρομάζουν, αλλά αντιθέτως μας ενισχύουν».
Και η τ/κ συντεχνία δασκάλων «KTÖS» εξέδωσε ανακοίνωση, με το οποίο στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στον κ. Λεβέντ, κάνοντας αναφορά και στην υπόθεση Γκεζί και στην επιβολή αυστηρών ποινών σε Τούρκους αντιφρονούντες.
Σύμφωνα με την τ/κ συντεχνία, «η Άγκυρα, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει εντατικοποιήσει τις πιέσεις της προς τους Τουρκοκύπριους διανοούμενους, δημοσιογράφους, συγγραφείς και ακτιβιστές ειρήνης μέσω εγχώριων συνεργατών στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, με το σκεπτικό ‘θα έχετε ό,τι έχουμε και εμείς’, τελικά καταδίκασε τον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ στην Άγκυρα σε ποινή φυλάκισης ενός έτους».
Τέλος, η οργάνωση των Τ/κ δασκάλων αναφέρει ότι «τα πλοκάμια του φασισμού Ερντογάν-ΑΚΡ επεκτάθηκαν και στην Κύπρο, η οποία αποτελεί έδαφος της ΕΕ. Είναι ντροπή το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης παραμένουν σιωπηλά και δεν αντιδρούν στις ενέργειες της φασιστικής κυβέρνησης Ερντογάν-ΑΚΡ στο όνομα των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων».
—————–
Αθώοι οι δημοσιογράφοι της Αφρίκα – Ο Ερντογάν δεν τα κατάφερε να τους κλείσει φυλακή
Ιστορική χαρακτήρισε ο διευθυντής της εφημερίδας Αφρίκα, Σενέρ Λεβέντ την απόφαση του λεγόμενου «επαρχιακού δικαστηρίου» Λευκωσίας στα κατεχόμενα να αθωώσει τον ίδιο και τον αρχισυντάκτη, Αλί Οσμάν Ταμπάκ στην υπόθεση που έγινε γνωστή ως η υπόθεση της καρικατούρας/φωτομοντάζ με το ελληνικό αρχαίο άγαλμα να ουρεί στο κεφάλι του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «δικαστής» ανέγνωσε για μιάμιση ώρα την απόφαση που κρίνει ότι δεν αποδείχθηκε η προσβολή ενάντια σε αρχηγό ξένου κράτους, ούτε και υπάρχει μαρτυρία ότι εξαιτίας της καρικατούρας χάλασαν οι σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους. Στην απόφαση γίνεται αναφορά στο ότι πρόκειται για σάτιρα μέσω της ελευθερίας της έκφρασης και περιλήφθηκαν παραδείγματα από αποφάσεις του ΕΔΑΔ για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ανακοίνωση της απόφασης εντός του «δικαστηρίου» έγινε δεκτή με χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενος ενώ και ο Σενέρ Λεβέντ έγινε δεκτός με χειροκροτήματα εξερχόμενος του κτιρίου, από τους συνδικαλιστές, φίλους του και απλό κόσμο που βρισκόταν στο προαύλιο. Εκεί βρισκόταν και αρκετοί δημοσιογράφοι από ε/κ και ξένα ΜΜΕ.
Ευτυχισμένος δήλωσε ο Σενέρ Λεβέντ για την απόφαση λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική και σημαντική απόφαση που αποδεικνύει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην τ/κ πλευρά. Αν αυτή η δίκη γινόταν στην Τουρκία, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό, πρόσθεσε.
Υπενθύμισε ότι την υπόθεση εναντίον της Αφρίκα για την καρικατούρα είχε καταθέσει ο τότε Τούρκος «πρέσβης» Ντεριά Κανμπάι στο όνομα του τ/κ «λαού» με τον Σενέρ Λεβέντ να λέει ότι εξ’ όσων γνωρίζει ο ίδιος, δεν υπήρξε παράπονο από τον τ/κ «λαό» για την εν λόγω καρικατούρα. Και ούτε υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο αδικήματος σε αυτή την καρικατούρα, πρόσθεσε.
Ο κ. Λεβέντ σημείωσε επίσης ότι πρώτη φορά εκδικάστηκε σε τ/κ «δικαστήριο» αγωγή που αφορά ένα κολάζ λέγοντας πως οι κατηγορίες που του απευθύνθηκαν αποδείχθηκε ότι δεν ισχύουν και πως η υπόθεση αντιμετωπίστηκε ως μια υπόθεση ποινική, αφού κλήθηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας 25 άτομα και οι ίδιοι από την πλευρά της υπεράσπισης κάλεσαν 14 άτομα.
«Κατ’ εμένα, από το 1974 μέχρι σήμερα, αυτή η απόφαση είναι ζωτικής σημασίας και πάρα πολύ σημαντική για την ανεξαρτησία του τ/κ “λαού” και του αγώνα του να κερδίσει τη δική του βούληση», ανέφερε ο κ. Λεβέντ λέγοντας ότι η δικαιοσύνη στην τ/κ πλευρά δεν μοιάζει με τη δικαιοσύνη στην Τουρκία. «Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ναι μπορεί εδώ να υπάρχει μια υποδιοίκηση της Τουρκίας αλλά ιδού που τα “δικαστήριά” μας εδώ πήραν αυτή την απόφαση».
Εάν η υπόθεση αυτή εκδικαζόταν στην Τουρκία το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό, συνέχισε ο κ. Λεβέντ και πρόσθεσε ότι, «αλλά εδώ είναι η Κύπρος, εμείς είμαστε Κύπριοι, είμαστε υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ. Εδώ δεν είναι Τουρκία, είναι ΕΕ, και όσο κι αν υπάρχει μια “υποδιοίκηση” και πάλι είναι Κύπρος».
Ο κ. Λεβέντ θεωρεί ότι η απόφαση αυτή είναι σημαντική και για τον αγώνα της τ/κ κοινότητας που δίνει από δω και στο εξής για τη δική του βούληση. Ήταν μια πολύ σωστή απόφαση που διέσωσε την τιμή και την τιμή της δικαιοσύνης και απέδειξε στον κόσμο ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, είπε.
Σε ανεπτυγμένες χώρες στην Ευρώπη και την Αμερική, συνέχισε, δεν θα εκδικαζόταν τέτοιες υποθέσεις και η σημερινή απόφαση καθορίζει ότι ούτε εδώ θα υπάρξουν τέτοιες υποθέσεις από δω και στο εξής.
Μιλώντας σε Ε/κ και ξένους δημοσιογράφους ο Σενέρ Λεβέντ είπε ότι επρόκειτο για μια δίκη μεταξύ των ιδίων και του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχασε «και εμείς κερδίσαμε».
—————-
Σάλος σε κατεχόμενα και Τουρκία από πρωτοσέλιδο κατά του Ερντογάν
Η αντίδραση και οι κατηγορίες του Τούρκου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού, αρμοδίου για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ, εναντίον της εφημερίδας «Αφρίκα» είναι μέσα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των τουρκοκυπριακών εφημερίδων.
Η εφημερίδα «Αφρίκα», με τίτλο «Θα κάνω ότι μπορώ για να καταδικαστούν», γράφει ότι ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ με έντονο τρόπο κατηγόρησε την εφημερίδα για τη γελοιογραφία στην οποία απεικονίζεται ο Τούρκος Πρόεδρος απειλώντας ότι ο ίδιος θα προβεί στις ενέργειες εκείνες ώστε να καταδικαστούν όσοι ευθύνονται για τη γελοιογραφία, αναφέροντας ακόμα ότι η εφημερίδα είναι η φωνή των Ε/κ αντί των Τ/κ. Γράφει επίσης ότι, μόνο το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου και η συντεχνία των Τ/κ δημοσιογράφων εξέφρασαν στήριξη στην εφημερίδα.
Η εφημερίδα «Αφρίκα» είχε κυκλοφορήσει την Παρασκευή ένα σκίτσο που δείχνει ένα ελληνικό άγαλμα να ουρεί στον Ερντογάν, και προκάλεσε αντιδράσεις στα κατεχόμενα αλλά και στην Τουρκία, λίγο μετά την αναχώρηση του από την Ελλάδα.
Από το περασμένο Σάββατο, εθνικιστικές οργανώσεις, όπως το Κόμμα Αναγέννησης των Εποίκων (τουρκικής καταγωγής έποικοι στα κατεχόμενα) και ισλαμιστικά παρακλάδια του κόμματος AKP του Ερντογάν στα κατεχόμενα υβρίζουν, απειλούν και διαμαρτύρονται έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Afrika.
Μάλιστα εκπρόσωποι του λεγόμενου κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας κατέθεσαν κι ως ένδειξη διαμαρτυρίας ένα μαύρο στεφάνι έξω από τα γραφεία της εφημερίδας…
Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους φώναζαν έξω από τα γραφεία της εφημερίδας, Αλλαχου Άκμπαρ (ο Αλλάχ είναι μεγάλος), ‘θα ρθουμε μια νύχτα ξαφνικά’, στίχο που κι ο Ερντογάν έχει απειλήσει τους Κούρδους και Σενέρ θα πληρώσεις…”
«Αυτό που έκαναν είναι μικροπρέπεια, ατιμία, χυδαιότητα. Ασφαλώς και θα λογοδοτήσουν γι` αυτό διά της νομικής οδού», δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Ρετζέπ Ακντάγ, σχολιάζοντας το σκίτσο της εφημερίδας Αφρίκα στα κατεχόμενα για τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος απηύθυνε έκκληση στους ‘λεγόμενους εισαγγελείς’ των κατεχομένων να κινηθούν άμεσα και να ζητήσουν εξηγήσεις. «Και εγώ προσωπικά θα κάνω τα δέοντα για καταδικαστούν ενώπιον του τ/κ λαού αυτοί που έκαναν τις ανηθικότητες αυτές. Ας είναι το δικό μου καθήκον να εξηγήσω καλά στο τ/κ λαό αυτές τις ανηθικότητες, τις ατιμίες», ανέφερε.
Ο Ακτάγ είπε ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα και οι αρθρογράφοι της δεν λειτουργεί σαν μια ιδιαίτερη εφημερίδα του τουρκικού έθνους αλλά σαν φωνή των Ε/κ. «Πρέπει οπωσδήποτε γι` αυτή την ατιμία να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Θα τους ντροπιάσω ενώπιον των Τ/κ. Αυτοί δεν έχουν εθνική συνείδηση. Εγώ θα τους κάνω αυτούς να αναγνωρίζονται μέσα στην ΤΔΒΚ ως φωνή των Ε/κ», πρόσθεσε.
Η ατιμία, συνέχισε, δεν είναι μόνο εναντίον του Τούρκου Προέδρου αλλά εναντίον του τουρκικού λαού. «Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί ένα έθνος. Αυτή η κακοήθεια δεν σημαίνει ότι βλάπτει μόνο τον πρόεδρό μας, είναι ταυτόχρονα επίθεση και εναντίον της Τουρκίας, εναντίον του τουρκικού έθνους. Όπου υπάρχει μια ανήθικη έκδοση, η εφημερίδα της βόρειας Κύπρου την βρίσκει, την παραθέτει και την δημοσιοποιεί. Αλλά αυτό δεν είναι το πρώτο τους παράπτωμα. Και η ανηθικότητα έχει τα όριά της. Και αυτοί είναι άνθρωποι που έχουν έχουν ξεπεράσει τα όρια της ανηθικότητας. Γνωρίζω ότι και οι Τ/κ είναι ενοχλημένοι με αυτούς. Άνθρωποι που σκέφτονται σαν αυτούς είναι τέτοια μειοψηφία στη βόρειο Κύπρο που είναι σαν να μην υπάρχουν. Θα τους κάνω να πληρώσουν», προειδοποίησε.
“Σουλτάνος” και στα κατεχόμενα ο Ερντογάν – Στήριξη Κυπριακής Δημοκρατίας σε Λεβέντ
Έντονες αντιδράσεις, τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές, προκαλεί η ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης να παραπέμψει σε δίκη, στην Άγκυρα, τους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν.
Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είναι ενήμερος για το όλο θέμα και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα θέσει το ζήτημα ενώπιον του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ευρώπης (ΟΑΣΕ) για υποστήριξη των δύο δημοσιογράφων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στο ΡΙΚ, χαρακτήρισε εξαιρετικά ανησυχητική την ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι θα γίνει προσπάθεια στήριξης των δύο δημοσιογράφων.
Επίσης με γραπτή δήλωση του ο κ.Προδρόμου αναφέρει: “Ανησυχώντας για τα όσα διαδραματίζονται στα κατεχόμενα και για το κλίμα εκφοβισμού μέσων ενημέρωσης και συγκεκριμένα την απόπειρα δικαστικής δίωξης εναντίον της εφημερίδας «Αφρίκα» και των δημοσιογράφων Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν, η Κυβέρνηση έχει απευθυνθεί χθες, Τρίτη 31 Ιουλίου 2018, στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ζητώντας την παρέμβασή του προς υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας.
Ο ΟΑΣΕ παρακολουθεί το ζήτημα, για το οποίο έχει τοποθετηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν και βρίσκεται σε επαφή με τις κυπριακές Αρχές. Ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται και θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον οι δημοσιογράφοι που απειλούνται ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι και Ευρωπαίοι πολίτες. Πρόκειται για υπηκόους κράτους μέλους της Ένωσης, για τους οποίους δεν έχει δικαιοδοσία κάποια τρίτη χώρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο και κατά το παρελθόν είχε απευθυνθεί ο κ. Λεβέντ, παρακολουθεί στενά την υπόθεση.”
Οι δύο Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι κατηγορούνται από την κυβέρνηση Ερντογάν σχετικά με πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αφρίκα», με το οποίο χαρακτηριζόταν η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στο Αφρίν της Συρίας ως «δεύτερη τουρκική εισβολή», καθώς επίσης και για άρθρο το οποίο καταφερόταν εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης. Το όλο θέμα προκάλεσε την αντίδραση όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου δήλωσε ότι είναι απαράδεκτη η ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία της έκφρασης για κάθε άνθρωπο είναι αδιαπραγμάτευτα. Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι απαράδεκτη η δίωξη των δύο δημοσιογράφων, όπως και η επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν κατά των γραφείων της τ/κ εφημερίδας.
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Χρίστος Χριστοφίδης, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, δήλωσε ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες και καταδικαστέες. Σημειώνοντας ότι αυτά τα γεγονότα είναι μία απόδειξη για την περαιτέρω ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, όσο περνά ο χρόνος χωρίς λύση του Κυπριακού.
Το ΔΗΚΟ καταδικάζει με βδελυγμία τη δίωξη των Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων. Το ΔΗΚΟ προσθέτει πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια κινητοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών από τον ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη. Σε γραπτή του παρέμβαση, ο κ. Μαυρίδης σημειώνει ότι ο Σενέρ Λεβέντ τιμήθηκε φέτος με το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς.
Η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει, για ακόμα μια φορά, τη φασιστική αντίληψη που διαπνέει τον Ερντογάν. Καλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες προς ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο και να καταδικαστεί η συμπεριφορά της Τουρκίας.
Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει τη συμπαράστασή της προς τους δύο δημοσιογράφους, πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλεί επίσης τον ΠτΔ και την Κυβέρνηση να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για να προστατεύσουν τους δύο δημοσιογράφους που είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι Οικολόγοι σημειώνουν ότι στηρίζουν τον Σενέρ Λεβέντ καταδικάζοντας απερίφραστα τη στάση της Άγκυρας. Όπως αναφέρουν, ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης απέστειλε επιτολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Ευρωπαίους Πράσινους, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας την άμεση κινητοποίησή τους προκειμένου να προστατευθούν οι Κύπριοι δημοσιογράφοι Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν από την τουρκική αυθαιρεσία.
Προστασία των δύο ζητά η ΕΣΚ
Η δίωξη των δύο Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων προκάλεσε και την αντίδραση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, η οποία με ανακοίνωσή της καλεί τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβούν σε όλα τα δέοντα μέτρα για να προστατευθούν οι δύο δημοσιογράφοι. «Οι δημοσιογραφικές απόψεις αποτελούν συστατικό κύτταρο της Δημοκρατίας. Ούτε διώκονται, ούτε καταδιώκονται, ούτε και ποινικοποιούνται» αναφέρεται στην ανακοίνωση τής Ένωσης Συντακτών. Καταλήγοντας η Ένωση Συντακτών σημειώνει ότι, από δικής της πλευράς, θα ενημερώσει για το νέο κατατρεγμό που δέχονται η «Αφρίκα» και οι συντάκτες της, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, καθώς και το Γραφείο για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ.
Πηγή: gr.euronews.com, ΚΥΠΕ, newsit.cy