Πως θα λυθεί ο “πονοκέφαλος” των απορριμμάτων με τις νέες μονάδες εντός του 2022
Το ζήτημα της αποτελεσματικής διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα θέμα που απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη ολόκληρη. Εδώ και πολλά χρόνια αναζητούνται λύσεις με στόχο να ελαχιστοποιηθεί όσο το δυνατόν ο όγκος των αποβλήτων που απορρίπτονται στο περιβάλλον. Γι αυτόν το λόγο προωθούνται δομές και νέες μονάδες που θα επεξεργάζονται τα απορρίμματα με σκοπό να γίνεται διαλογή και να καταλήγουν προς ταφή αφενός λιγότερος όγκος και αφετέρου με χαμηλότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον και στις ευρύτερες περιοχές.
Μην ξεχνάμε πως ο παραδοσιακός τρόπος της ταφής μέχρι τώρα, υποβάθμισε και επιβάρυνε σχεδόν ανεπανόρθωτα θα λέγαμε ολόκληρες περιοχές που υποδέχονταν τους αμέτρητους τόνους σκουπιδιών, που παράγονται στα αστικά κέντρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, στην Ελλάδα προωθείται η κατασκευή νέων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων. Η λειτουργία τους θα γίνεται με νέο τρόπο , με σύγχρονα μηχανήματα και πρώτο στόχο όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων.
Το 2022 αναμένεται να είναι κομβική χρονιά για τέτοιους είδους δομές όσον αφορά τη χώρα μας. Ήδη αρκετές μονάδες απορριμμάτων βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία εντός του έτους . Άλλες έχουν μπει σε ράγες κατασκευής και άλλες έχουν ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και σιγά σιγά παίρνουν το δρόμο τους.
ΜΕΑ Αττικής
Ας ξεκινήσουμε με τις τρεις νέες μονάδες απορριμμάτων που σχεδιάζονται να καλύψουν τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και να διαχειριστούν τόνους από απορρίμματα. Ο λόγος για τις ΜΕΑ Γραμματικού, Σχιστού και Φυλής.
Οι τελευταίες εξελίξεις αφορούν τη μονάδα του Γραμματικού όπου πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η φάση υποβολής ενδιαφέροντος.
Λίγο πιο μπροστά βρίσκονται οι άλλες δύο μονάδες καθώς ο διαγωνισμός γι αυτές ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως και τα τρία αυτά έργα είναι μείζονος σημασίας καθώς έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες για το ½ του πληθυσμού της χώρας. Πρακτικά σημαίνει πως σχεδιάζονται για να διαχειριστούν χιλιάδες τόνους απορριμμάτων.
Υπόλοιπη χώρα
Αρκετές είναι οι ΜΕΑ, που βρίσκονται στην τελική ευθεία και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία εντός του 2022. Πιο συγκεκριμένα σε αυτό το στάδιο είναι οι μονάδες στη Θήβα, στην Αλεξανδρούπολη, στην Αρκαδία, στο Αμάρι της Κρήτης και στη Ζάκυνθο
Λίγο πιο πίσω και στη φάση που έχουν βρει ανάδοχο και βαίνουν σταδιακά προς υλοποίηση βρίσκονται τρεις νέες μονάδες απορριμμάτων. Πρόκειται για τις αυτές στα Τρίκαλα, στη Μεσσηνία και στη Λακωνία
Το 2022 αναμένεται να είναι μια γεμάτη χρονιά όσο αφορά την προκήρυξη διαγωνισμών για την κατασκευή μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα σε διαγωνιστική τροχιά βρίσκονται οι μονάδες στη Λαμία , στη Χαλκίδα, στο Βόλο, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στο Ηράκλειο, στη Σητεία , στη Ναύπακτο , στο Δυτικό τομέα Θεσσαλονίκης και Πάτρα.
Να αναφέρουμε πως δεν βρίσκονται όλες στο ίδιο στάδιο της διαδικασίας . Άλλες έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης για την τελική απόφαση κατασκευής ή όχι, όπως αυτή στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Άλλες αναμένουν την ένταξη τους στο ΕΣΠΑ ώστε να βρουν χρηματοδότηση και να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός (Λαμία, Χαλκίδα) και άλλες έχουν προκηρύξει ημερομηνία διαγωνισμού (Ηράκλειο, Ρόδος, Βόλος).
ΜΕΑ που λειτουργούν
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως εκτός από τις μονάδες που βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης ή στη φάση της δημοπράτησης, υπάρχουν κι αυτές που λειτουργούν ήδη και προσφέρουν το πολύτιμο έργο τους τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στη γενικότερη εικόνα της χώρας. Οι ΜΕΑ που λειτουργούν είναι αυτές τις Ηπείρου, των Σερρών, των Χανίων, της Κοζάνης και της Ηλείας.
Βάσει σχεδίου και εξελίξεων αναμένεται ο κατάλογος των ΜΕΑ που λειτουργούν να μεγαλώσει σταδιακά. Με την περάτωση και τη λειτουργία τέτοιων έργων η τελική διαχείριση των απορριμμάτων αναμένεται να περάσει σε μια νέα εποχή λιγότερο ζημιογόνα τόσο για το περιβάλλον όσο και για τις τοπικές κοινωνίας.
Μην ξεχνάμε πως τα απορρίμματα αποτελούν ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα. Προφανώς και δεν είναι κάτι που το βλέπουμε καθημερινά μπροστά μας, ωστόσο αξίζει να φέρουμε στο μυαλό μας τι συμβαίνει στις γειτονίες μας κάθε φορά που ο μηχανικός αποκομιδής, για κάποιο λόγο σταματάει τη λειτουργία του για λίγες ημέρες…
Πηγή: ypodomes.com