Κ.Χατζηδάκης: «Η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει και δεν απομονώνει ενεργειακά την Κύπρο»

Οικονομικά Υπουργεία
Μοιραστείτε το:

Τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα παράσχει ισχυρή πολιτική στήριξη στην Κύπρο για την παραμονή στη λίστα των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) του τμήματος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μετά από τις πρόσφατες διαβουλεύσεις ελληνικής και κυπριακής πλευράς για την ηλεκτρική διασύνδεση, o Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος εξηγεί τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την απόφασή της να προχωρήσει στην υλοποίηση της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής ως εθνικού έργου, ενώ διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου τα έργα της διασύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη και το Ισραήλ να υλοποιηθούν απρόσκοπτα, στο πλαίσιο των χρηματοδοτούμενων από ΕΕ Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος.

 «Η Ελλάδα παρέχει ισχυρή πολιτική στήριξη στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη και το Ισραήλ ως Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), προκειμένου να αρθεί η ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου και να συνδεθεί το νησί με τα ενεργειακά δίκτυα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η στήριξη αυτή δεν είναι “κενό γράμμα”, αλλά έχει ουσιαστικό περιεχόμενο. Δεσμεύομαι προσωπικά –κάτι που έχω μεταφέρει και στον Κύπριο ομόλογό μου κ. Λακκοτρύπη– ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου τα έργα αυτά να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε αύριο κιόλας σε εντατικές και παραγωγικές διαπραγματεύσεις –που θα χρειαστούν όμως κάποιο χρόνο– προς την κατεύθυνση αυτή», αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.

Ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει ότι «η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει ή απομονώνει την Κύπρο. Αντιθέτως, εγγυάται τη στήριξή της για να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ το πλέον κοστοβόρο και τεχνικά δύσκολο τμήμα του ηλεκτρικού καλωδίου από την Κρήτη έως την Κύπρο». Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η ελληνική πλευρά εγγυάται ότι «όποιο ζήτημα ανακύψει αναφορικά με τη διαλειτουργικότητα των δύο συστημάτων από την Κρήτη έως την Κύπρο θα λυθεί κατόπιν σχετικής διαβούλευσης –εάν και όταν προκύψει θέμα– μεταξύ των αρμοδίων Διαχειριστών των Συστημάτων Ηλεκτρισμού των δύο κρατών, με βάση τις ρυθμίσεις του ισχύοντος Κανονισμού της ΕΕ».

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι εν τέλει οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι «η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα προχωρήσει ως εθνικό έργο με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού “Αριάδνη Interconnection”, και οι διασυνδέσεις Κρήτης-Κύπρου και Κύπρου-Ισραήλ θα παραμείνουν στην λίστα των PCI (με όλα τα δυνητικά οφέλη που αυτό συνεπάγεται)».

«Με άλλα λόγια, ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου δεν επηρεάζεται, αφού τo τμήμα Κρήτη-Κύπρος παραμένει στα PCI. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης της Κύπρου», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, εξηγώντας ότι η θέση στην οποία κατέληξαν οι δύο κυβερνήσεις μεταφέρθηκε στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτηθείς για τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα επέμεινε στην υλοποίηση του συγκεκριμένου τμήματος της διασύνδεσης ως εθνικού έργου, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα κλήθηκε να πάρει «μια δύσκολη απόφαση, με δεδομένη την αδήριτη ανάγκη να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη επάρκεια ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης με οικονομικό τρόπο».

«Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με ακριβό πετρέλαιο καλύπτουν οριακά τη ζήτηση και το καλοκαίρι νοικιάζουμε γεννήτριες για να αποτραπεί ο κίνδυνος διακοπών ρεύματος! Οι μονάδες αυτές άλλωστε προβλέπεται να κλείσουν στο τέλος του 2022, καθώς οι ρύποι που εκπέμπουν βρίσκονται εκτός των ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στρέφεται στην πράσινη ενέργεια», εξήγησε ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι «η διασύνδεση της Κρήτης με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας επιλύει αυτά τα προβλήματα».

«Αντιλαμβάνεστε επομένως ότι δεν μπορούσαμε να διακινδυνεύσουμε οποιαδήποτε καθυστέρηση σε ένα τόσο σημαντικό έργο. Με αυτά τα δεδομένα, καταβάλαμε πολύ μεγάλη προσπάθεια μέσα στο καλοκαίρι για να υλοποιηθεί ως ενιαίο project. Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ο Πρωθυπουργός κι εγώ επισκεφθήκαμε την Κύπρο και συζητήσαμε το θέμα με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Μέσα στο Σεπτέμβριο, η προσπάθεια αυτή εντατικοποιήθηκε ακόμα περισσότερο. Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Ενέργειας κ. Γεράσιμου Θωμά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλαβε διαμεσολαβητικό ρόλο και ενθάρρυνε την διενέργεια συζητήσεων, για έναν ολόκληρο μήνα, μεταξύ της κυπριακής εταιρείας Euroasia Interconnector, του ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται το Δίκτυο Μεταφοράς της Ελλάδας και του αντίστοιχου ΑΔΜΗΕ του Βελγίου, του Elia που εκδήλωσε ενδιαφέρον για το project σε συνεργασία με την Euroasia Interconnector», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι παρά τις εντατικές προσπάθειες «δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό να παραμείνει η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής στο ευρύτερο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ». «Οι προτάσεις που κατατέθηκαν δεν ήταν ώριμες και ήταν ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθεί σε καθυστερήσεις τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής που είναι ύψιστης εθνικής σημασίας για τους λόγους που προανέφερα», επισημαίνει.

Tέλος, ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ο ίδιος προσωπικά διατηρούν διαχρονικό ενδιαφέρον για την προώθηση και τη στήριξη έργων που ενισχύουν τη γεωπολιτική θέση της Κύπρου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αγωγό φυσικού αερίου East Med. «Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν και κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Πηγή: euronews.com

Μοιραστείτε το:
Tagged