Κυτταρίτιδα: Ποια είναι τα ισχυρότερα “όπλα” για την καταπολέμησή της

LifeStyle
Μοιραστείτε το:

Βαρύ χτύπημα στην αυτοπεποίθηση των γυναικών μπορεί να αποτελέσει η ανησυχία για την εμφάνιση της επιδερμίδας των μηρών και των γλουτών τώρα το καλοκαίρι. Παρά την προσήλωση σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής και στην αδιάλειπτη άσκηση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό δεν καταφέρνει να απαλλαγεί από την αντιαισθητική κυτταρίτιδα. Αυτή η όψη φλοιού πορτοκαλιού στην εμφάνιση του δέρματος τελικά απογοητεύει σχεδόν όλες όσες εργάστηκαν σκληρά για να πετύχουν ένα λεπτό σώμα, με ομαλή και λαμπερή επιδερμίδα. Ακόμα όμως κι αν αποκτήσουν μια κομψή σιλουέτα, η εξάλειψη της κυτταρίτιδας δεν συνοδεύει πάντα τα επιτυχή αποτελέσματα.

Γεώργιος Βελημβασάκης

«Η γυναικοειδής ή τοπική λιποδυστροφία, (κυτταρίτιδα) είναι μια εντοπισμένη μεταβολική διαταραχή του υποδόριου ιστού που αλλάζει το τοπικό σχήμα του σώματος και οδηγεί στη γνωστή όψη φλοιού πορτοκαλιού του δέρματος, λόγω της ανομοιογενούς κατανομής του λίπους. Σε άλλους είναι ορατή και σε άλλους χρειάζεται πίεση του δέρματος για να φανεί.

Η γένεσή της οφείλεται στον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών γύρω από τα λιποκύτταρα σε συνδυασμό με την περιφερειακή κυκλοφοριακή και μεταβολική ανεπάρκεια, που σταδιακά επιδεινώνεται. Το αισθητικό αυτό πρόβλημα επηρεάζει το 80-90% των έφηβων κοριτσιών και των ενήλικων γυναικών και εντοπίζεται κυρίως στους γλουτούς, τους μηρούς, την κοιλιά και τα μπράτσα. Οι άνδρες επηρεάζονται ελάχιστα, αφού μόνο το 10% εμφανίζει κυτταρίτιδα», μας εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

«Η εμφάνισή της είναι πολυπαραγοντική, και η συνύπαρξη πολλών αιτιών όχι μόνο ενεργοποιεί αλλά και συντηρεί ή επιδεινώνει την κατάσταση αυτή, η οποία όμως δεν είναι παθολογική, δεν προκαλεί άλλα προβλήματα, δεν επηρεάζει την συνολική υγεία του ατόμου. Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου είναι η κληρονομικότητα, η δράση των οιστρογόνων, γενετικοί παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η δομή και η υφή του δέρματος και ο σωματότυπος, αλλά και το βάρος και ο μυϊκός τόνος», προσθέτει.

Η κυτταρίτιδα κατηγοριοποιείται σε 4 βαθμίδες. Στο πρώτο στάδιο η κυτταρίτιδα δεν διακρίνεται παρά μόνο μετά από χειρισμό του δέρματος και η εμφάνισή του μοιάζει να έχει ρυτίδες και όχι εντυπώματα (λακκουβίτσες). Το δεύτερο στάδιο δεν διαφέρει πολύ – αντί για ρυτίδες το δέρμα έχει βαθουλώματα όταν πιέζεται. Στο τρίτο στάδιο οι λακκουβίτσες είναι ορατές στους γλουτούς, την κοιλιά ή τους μηρούς κατά την όρθια στάση, αλλά όχι όταν το δέρμα και το σώμα τεντώνεται. Στο τελευταίο στάδιο η ανώμαλη όψη της επιδερμίδας είναι ορατή σε κάθε στάση και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι επώδυνη.

«Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και επαγγελματικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπισή της. Κάθε μία από αυτές έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η έρευνα έχει δείξει ότι ικανοποιητικότερα αποτελέσματα φέρνει ο συνδυασμός εγκεκριμένων θεραπειών», επισημαίνει ο Γεώργιος Βελημβασάκης και απαριθμεί τις πιο αποτελεσματικές.

Η πιο διάσημη θεραπεία για την καταπολέμηση κάθε σταδίου κυτταρίτιδας είναι η LPG Endermologie και ειδικότερα η νέα, τελευταίας τεχνολογίας κεφαλή που χρησιμοποιείται. Είναι μια μέθοδος που σμιλεύει το σώμα, διεγείροντας τους φυσικούς μηχανισμούς επανόρθωσης και ανανέωσης του δέρματος. Η λεία επιδερμίδα επιτυγχάνεται με λιπομασάζ, το οποίο κάνει η ειδικά σχεδιασμένη κεφαλή, συνδυάζοντας δύο διαφορετικές πατενταρισμένες τεχνολογίες -μια ανεξάρτητη κίνηση κυλίνδρου και μια ανεξάρτητη κίνηση πτερυγίου- με στόχο την έντονη μηχανική μάλαξη του δέρματος. Αυτή κινητοποιεί τους ιστούς και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος κατά 400% και την κυκλοφορία της λέμφου κατά 300%! Με λίγα λόγια με τη μέθοδο αυτή αποβάλλονται τα υγρά που έχουν κατακρατηθεί στην περιοχή, μειώνεται ο όγκος των λιποκυττάρων, ενισχύεται η παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου, το δέρμα σφίγγει και οι πόντοι χάνονται.

Πρόκειται για έναν απολύτως φυσικό τρόπο αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας, και γι’ αυτό δεν προκαλεί παρενέργειες. Προσφέρει λείανση της επιδερμίδας κατά 67%, 71% βελτίωση της χαλάρωσης του δέρματος και μείωση έως 5 πόντους στην περιφέρεια. Το αποτέλεσμα είναι ορατό από την τρίτη συνεδρία. Ευτυχώς, δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των συνεδριών, οι οποίες εν όψει διακοπών… μπορούν να είναι συχνές, 2 ή περισσότερες συνεδρίες τη βδομάδα.

Μια άλλη μέθοδος καταπολέμησης της κυτταρίτιδας είναι η μεσοθεραπεία. Πρόκειται για ενέσιμη θεραπεία που παρέχει πολύτιμα ενεργά συστατικά στα μεσαία στρώματα του δέρματος(αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία,υαλουρονικό οξύ, συνένζυμα, κ.α.). Έτσι, το δέρμα λαμβάνει την ενυδάτωση και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Η μεσοθεραπεία προσφέρει σύσφιξη και τόνωση, συμβάλλει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και του τοπικού λίπους, στην ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας και στην ενδυνάμωση των τοιχωμάτων των τριχοειδών αγγείων. Λειτουργεί δε τόσο προληπτικά, όσο και θεραπευτικά, σε άνδρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται ορατά 24 ώρες μετά από τη θεραπεία, βελτιώνονται σταθερά για τις επόμενες 8 βδομάδες και μπορεί να διατηρηθούν για αρκετά χρόνια με μερικές θεραπείες συντήρησης στο μεσοδιάστημα.

«Για τις πολύ προχωρημένες περιπτώσεις, όπου το δέρμα έχει βαθιές λακκούβες εξαιτίας της δημιουργίας νησίδων συνδετικού ιστού που τραβάνε το δέρμα προς τα κάτω, υπάρχει η θεραπεία Celluerase, που σε μία και μόνο συνεδρία μπορεί να δώσει άμεσο και οριστικό αποτέλεσμα. Γίνεται με τοπική αναισθησία και κατά τη διάρκειά της ο έμπειρος και εξειδικευμένος γιατρός κόβει την τοπική ίνωση με ένα ειδικό εργαλείο, απελευθερώνοντας το δέρμα», σημειώνει ο πλαστικός χειρουργός.

Με τόσες διαθέσιμες και αποτελεσματικές θεραπείες που μπορούν να απαλλάξουν από την κυτταρίτιδα και να χαρίσουν ένα όμορφο, λείο κορμί, καμιά γυναίκα (ή άνδρας) δεν θα πρέπει να αφήσει αυτή τη διαταραχή να χαλάσει την αυτοπεποίθησή της αυτό το καλοκαίρι.

Μοιραστείτε το:
Tagged