Κι όμως τα «σιωπηλά αγάλματα» των ΟΤΑ παίρνουν αύξηση – Αυξάνεται η αποζημίωση των δημοτικών συμβούλων

Υπουργείο Εσωτερικών
Μοιραστείτε το:

Για όλα έχει ο μπαχτσές… Την αύξηση της αποζημίωσης των δημοτικών συμβούλων, των επονομαζόμενων και  «ζωντανών αγαλμάτων». προβλέπει τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ το οποίο ρυθμίζει θέματα Δημοτικής Αστυνομίας και λαϊκών αγορών.

 Σε όσους έχουν την υποχρέωση για επαγγελματικούς λόγους ή το «βίτσιο» να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις  δημοτικών συμβουλίων, η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, όλων σχεδόν των δήμων, ιδιαίτερα δε αυτή της παράταξης που διοικεί  τον κάθε δήμο είναι γνωστή ως «σιωπηλά αγάλματα», αφού σχεδόν ποτέ δεν έχει ακουστεί ακόμη και η φωνή τους, στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου που συμμετέχουν, πόσο μάλλον τυχόν συμμετοχή τους στην παρουσίαση και συζήτηση των θεμάτων που τίθενται  προς ψήφιση, ή στην εξέταση τυχόν αιτημάτων πολιτών σχετικά «δυσάρεστων» πολιτικά για  την διοίκηση του δήμου…

Είναι χαρακτηριστικό  ότι ακόμη και  το ναι στην ψήφιση των θεμάτων, αρνούνται να το εκφωνήσουν, κάτι που κάνει ο Πρόεδρος του ΔΣ για λογαριασμό τους… Για του λόγου του αληθές η παρακολούθηση μίας ζωντανής συνεδρίασης του 45μελούς δημοτικού συμβουλίου  Περιστερίου, θα πιστοποιήσει την αλήθεια των προαναφερθέντων…. και φυσικά δεν θα αναφερθούμε  στην αιτιολογία της αύξησης της αμοιβής των δημοτικών συμβούλων για την συμμετοχή τους σε κάθε συνεδρίαση «….[…]…λαμβανομένων υπόψη και των προπαρασκευαστικών ενεργειών που πρέπει να συντελεστούν, μετά μάλιστα τη μακρά περίοδο διεξαγωγής των συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων μέσω τηλεδιασκέψεων και δια περιφοράς»… κάτι που ισχύει μόνο για μερικούς και απόλυτα συγκεκριμένους δήμους, αφού η μεγάλη πλειοψηφία  συνεχίζει τις συνεδριάσεις  του δημοτικού συμβουλίου «μέσω τηλεδιασκέψεων και δια περιφοράς», αφού όπως ανάφερε στην στήλη Πρό0εδρος Δημοτικού Συμβουλίου μεγάλου δήμου της Δυτικής Αθήνας, αυτό «βολεύει όλους» και το ζητάνε μάλιστα…

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα, 12/12/2022.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση συνεπειών ρύθμισης της τροπολογίας, «κρίνεται σκόπιμη η αύξηση της αποζημίωσης των δημοτικών συμβούλων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του συλλογικού οργάνου, ώστε να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος των μετακινήσεων, λαμβανομένων υπόψη και των προπαρασκευαστικών ενεργειών που πρέπει να συντελεστούν, μετά μάλιστα τη μακρά περίοδο διεξαγωγής των συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων μέσω τηλεδιασκέψεων και δια περιφοράς».

Σύμφωνα με τη συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης των μελών του δημοτικού συμβουλίου, πλην αυτών που λαμβάνουν αντιμισθία, για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Ειδικότερα:

Ορίζεται ότι το ύψος της αποζημίωσης των ανωτέρω, για κάθε συνεδρίαση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο 1‚3% (αντί του 1% που ισχύει σήμερα) της αντιμισθίας του Δημάρχου Αθηναίων και βαρύνει τον προϋπολογισμό του οικείου ΟΤΑ.

Θεσμοθετείται αποζημίωση και για τους δημοτικούς συμβούλους που εκλέγονται στους Δήμους Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης των οριζόμενων εκλογικών περιφερειών καθώς και στους δημοτικούς συμβούλους, των οποίων η κατοικία απέχει λιγότερο από 10 χλμ. από τη δημοτική κοινότητα που φιλοξενεί την έδρα του Δήμου. (Σήμερα, δεν προβλέπεται καταβολή αποζημίωσης στους ανωτέρω.) Το ύψος της εν λόγω αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του 1,3% της αντιμισθίας του Δημάρχου Αθηναίων και βαρύνει τον προϋπολογισμό του οικείου ο.τ.α.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged