Κιβωτός του Κόσμου: Σαρωτικοί έλεγχοι της Οικονομικής Αστυνομίας σε ακίνητα, offshore και καταθέσεις

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα σπίτια του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο της Οικονομικής Αστυνομίας που έχει αναλάβει την έρευνα γύρω από την κινητή και ακίνητη περιουσία του πατέρα Αντωνίου και της συζύγου του. Αυτή την ώρα αστυνομικοί κάνουν φύλλο και φτερό ακίνητα ιδιοκτησίας της «Κιβωτού του κόσμου» στα στοιχεία του ζεύγους σε τουλάχιστον δύο σημεία της Αττικής.

Μια ομάδα οκτώ εξειδικευμένων αστυνομικών και δημόσιων ελεγκτών έχουν κάνει «φύλλο και φτερό» όλα τα στοιχεία, έχοντας συγκεντρώσει χιλιάδες σελίδες από τα λογιστήρια της Κιβωτού του Κόσμου. Επιπλέον, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συνεχίζει να «σκανάρει» όλες τις δομές και να αναζητά τα απαραίτητα στοιχεία που θα ρίξουν φως στην υπόθεση.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε αναμένεται να δώσει περισσότερα στην έρευνα, καθώς αναμένονται απαντήσεις από την ΑΑΔΕ και από τις τράπεζες, για τις οικονομικές συναλλαγές της Κιβωτού του Κόσμου αλλά και των στελεχών της στο επίμαχο διάστημα των καταγγελιών. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως, όπως μεταδόθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Star, το λογιστήριο της ΜΚΟ παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στις Αρχές. Πιθανότατα σε αυτό να έχει συντελέσει και το γεγονός ότι εδώ και μερικά 24ωρα έχει οριστεί νέα διοίκηση, η οποία προφανώς και θέλει να «καθαρίσει» όσο το δυνατό πιο σύντομα ο οργανισμός και να επικεντρωθεί στην προστασία των παιδιών.

300.000 ευρώ βρέθηκαν σε λογαριασμούς του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες στα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου με τον πατέρα Αντώνιο, την πρεσβυτέρα και άλλα πρόσωπα της ΜΚΟ να βρίσκονται στο προσκήνιο. Παράλληλα η οικονομική αστυνομία σαρώνει και τα ακίνητα της οργάνωσης.

Τα ακίνητα που ανήκουν στη ΜΚΟ φαίνεται να είναι 31 και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής Tlive του Alpha, βρίσκονται τόσο στην Αττική όσο και σε πόλεις της περιφέρειας. Ειδικότερα, τα ακίνητα εντός του λεκανοπεδίου εντοπίζονται σε 20 περιοχές, ενώ ακίνητα υπάρχουν σε ακόμη 11 πόλεις της Ελλάδας. Έτσι οι αρμόδιοι ερευνούν εάν τα ακίνητα προέρχονται μόνο από τις δωρεές.

Η νέα αποκάλυψη σχετικά με τους οικονομικούς ελέγχους στην Κιβωτό του Κόσμου, πάντως, ήρθε δια στόματος Σταύρου Μπαλάσκα. Ο συνδικαλιστής της αστυνομίας ανέφερε στο Star ότι οι έρευνες έχουν επεκταθεί τόσο στην Ελβετία όσο και στα νησιά Κέιμαν όπου «ξεψαχνίζονται» offshore εταιρείες έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρχε σχέση με την Κιβωτό του Κόσμου, τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα.

Οι τελευταίοι διατείνονται διαρκώς ότι όλες οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες και κατασκευασμένες. Όπως μεταδόθηκε από το Star, ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου και οι δικηγόροι του ήδη αναζητούν πρόσωπα που θα τους στηρίξουν. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα «επιστρατευτούν» παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί στις δομές, για να απαντήσουν στις καταγγελίες για κακοποίηση και ασέλγεια από τα υψηλόβαθμα στελέχη του ιδρύματος.

Η πρεσβυτέρα, από την πλευρά της, επιμένει ότι δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται και πως η ίδια και ο σύζυγός της είναι καθαροί. «Δεν φοβάμαι. Είμαστε καθαροί. Τα λεφτά του κόσμου, πήγαν όλα στα παιδιά», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Εδώ είναι το σπίτι μας. Η Κιβωτός είναι το σπίτι μας. Να ψάξουν ό,τι θέλουν. Εμείς θα τους βοηθήσουμε. Όλα είναι στην θέση τους. Δεν πήρα λεφτά από καμία θυρίδα», φέρεται να δηλώνει.

Το ποσό που βρέθηκε στους λογαριασμούς του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια εκπομπή η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας αποκάλυψε πως μέχρι στιγμής βρέθηκαν 300.000 ευρώ σε τρεις προσωπικούς λογαριασμούς δύο τραπεζών. Πρόκειται για την έρευνα που αφορά στις χρονιές από το 2017 μέχρι και το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού, υπάρχει αίτημα της Οικονομικής Αστυνομίας για να ανοίξουν οι λογαριασμοί σε ακόμη 10 τράπεζες.

Αυτό που επισημαίνουν αρμόδιες πηγές είναι ότι θα ελεγχθούν τα πάντα. «Οτιδήποτε ανήκει στην ιδιοκτησία των συγκεκριμένων προσώπων θα ελεγχθεί, είτε αυτό είναι σπίτι, είτε αυτό είναι εγκαταστάσεις ή οτιδήποτε άλλο. Άλλωστε τις τελευταίες μέρες έχουμε πραγματοποιήσει έρευνες εκτός από την περιοχή της Αττικής μεταξύ άλλων και στην Καλαμάτα αλλά και στην Χίο», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Οι Αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τη μεζονέτα στη Ραφήνα, όπως μετέδωσε το Mega. Στο συγκεκριμένο διαμέρισμα, η «Κιβωτός του Κόσμου» έχει κατά κυριότητα 100% το Α1 ακίνητο στον πρώτο όροφο καθώς και θέση στάθμευσης 15 τ.μ. Η μεζονέτα ωστόσο στο κουδούνι έχει το όνομα της πρεσβυτέρας και όχι της «Κιβωτού».

31 τα ακίνητα της ΜΚΟ

Τα ακίνητα που ανήκουν στη ΜΚΟ φαίνεται να είναι 31 και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής Tlive του Alpha, βρίσκονται τόσο στην Αττική όσο και σε πόλεις της περιφέρειας. Ειδικότερα, τα ακίνητα εντός του λεκανοπεδίου εντοπίζονται σε 20 περιοχές, ενώ ακίνητα υπάρχουν σε ακόμη 11 πόλεις της Ελλάδας. Έτσι οι αρμόδιοι ερευνούν εάν τα ακίνητα προέρχονται μόνο από τις δωρεές.

Στο μεταξύ, νωρίτερα δεσμεύτηκαν όλοι οι λογαριασμοί του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας σε τράπεζες της Ελλάδος, με εντολή που έδωσε ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

Επίσης δεσμεύτηκαν οι προσωπικοί λογαριασμοί που έχουν στη χώρα μας οι γονείς του πατέρα Αντώνιου, προκειμένου να αποφευχθούν οποιεσδήποτε νέες κινήσεις σε αυτούς. Ακόμα δεσμεύτηκαν θυρίδες και επενδυτικά προϊόντα.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν αφορά τους εταιρικούς λογαριασμούς της Κιβωτού του Κόσμου για να μην υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία της. Παρόλα αυτά η έρευνα για τα οικονομικά της Κιβωτού συνεχίζεται προς κάθε κατεύθυνση και αναμένεται να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Το ποσό που βρέθηκε στους λογαριασμούς του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια εκπομπή η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας αποκάλυψε πως μέχρι στιγμής βρέθηκαν 300.000 ευρώ σε τρεις προσωπικούς λογαριασμούς δύο τραπεζών. Πρόκειται για την έρευνα που αφορά στις χρονιές από το 2017 μέχρι και το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού, υπάρχει αίτημα της Οικονομικής Αστυνομίας για να ανοίξουν οι λογαριασμοί σε ακόμη 10 τράπεζες.

Απειλές και κακομεταχείριση

Καταγγελίες φωτιά και για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στις δομές αλλά και για την αποκοπή τους από τους συγγενείς τους.

«Δύο μήνες κάναμε να δούμε το παιδί. Εμείς νομίζαμε ότι είναι στη δομή του Κολωνού και εκείνοι το έφεραν με λεωφορείο εκεί για να το δούμε» τονίζει στον ΣΚΑΪ θεία τρόφιμου και προσθέτει:

«Το παιδί ήταν μέσα στη βρωμιά, είχε ψείρες στο κεφάλι του με ρούχα ξένα από αυτά που του είχαμε πάει εμείς. Ήταν πολύ βρώμικο το παιδί, τρομαγμένο και φοβισμένο», ανέφερε.

Παράλληλα η θεία του παιδιού τόνισε ότι η κοινωνική λειτουργός απείλησε το παιδί ότι δεν θα ξαναδεί τους δικούς του αν τους αποκαλύψει τις άσχημες συνθήκες διαβίωσής του.

Τέλος, ανέφερε ότι όταν πήγε ρούχα στη δομή για να μοιράσουν στα παιδιά, η κοινωνική λειτουργός της είπε, σοκάροντάς την: «Τι να τα κάνουμε τα ρούχα κυρία μου; Κανά σπιτάκι έχετε;»

Σε άλλη περίπτωση, τρόφιμος αποκαλύπτει ότι το ξύλο και οι τιμωρίες ήταν καθημερινό φαινόμενο.

«Ξύλο, σφαλιάρες, σπρωξίματα. Επειδή δεν ακούγαμε. Άμα άκουγες τι σου έλεγαν, είχε την ανάλογη επιβράβευση. Σε πήγαιναν κρουαζιέρα, εξωτερικό, τέτοια πράγματα».

Μόλις έξι αναδοχές το 2021

Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ το βασικό έργο της Κιβωτού του Κόσμου είναι να βρίσκει ανάδοχες οικογένειες για τα παιδιά που φιλοξενούσε, οι αριθμοί δείχνουν το αντίθετο.

Το 2021 η ΜΚΟ προχώρησε μόλις σε έξι αναδοχές, ενώ στην Ελλάδα έγιναν συνολικά 210.

«Αόρατα» παιδιά

Τα ίχνη των «αοράτων» παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου, προσπαθούν να εντοπίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» υπάρχουν παιδιά που δεν εμφανίζονται στο Mητρώο Aνήλικων της οργάνωσης, χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να μπορεί να αποσαφηνιστεί η σκοπιμότητα των συγκεκριμένων ενεργειών από τους την πρώην διοίκηση της Κιβωτού.

Στην αναφορά καταγράφεται να απουσιάζουν δικαστικές αποφάσεις, πιστοποιητικά οικογενειακής αποκατάστασης και διαγνωστικές εκτιμήσεις για την κατάσταση της υγείας των παιδιών.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η «Κιβωτός» αντιμετώπιζε με διαφορετικό τρόπο βιολογικά αδέρφια τόσο ως προς τη σύνταξη των Ατομικών Σχεδίων Οικογενειακής Αποκατάστασης τους όσο και προς τον χώρο διαβίωσης τους.

Παράλληλα, άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνταν στις δομές της οργάνωσης, με 364 επιπλέον παιδιά να εμφανίζονται στους καταλόγους.

Νέα καταγγελία

Την ίδια ώρα, μία μητέρα τριών παιδιών είχε καταγγείλει από τον Ιανουάριο του 2021 την δομή του Κολωνού, της Κιβωτού του Κόσμου καθώς δεν της επέτρεπαν να μιλήσει με τα παιδιά της. Η Κατερίνα Φραγκάκη, δικηγόρος της μητέρας, μίλησε στην εκπομπή «Μέρα μεσημέρι με τη Μάριον» στο OPEN και προχώρησε σε συγκεκριμένες καταγγελίες:

«Έγιναν αρχικά οι καταγγελίες, προσφύγαμε στην εισαγγελία ανηλίκων για να έχουμε μια παρέμβαση της εισαγγελέως, για να μπορεί  η μητέρα να δει τα παιδιά. Πρόκειται για μια καλή μητέρα, όχι κακοποιητική που δεν της είχε απαγορευτεί η επικοινωνία με τα παιδιά» ανέφερε αρχικά η δικηγόρος και πρόσθεσε:

«Χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος και χωρίς να το ορίζει η διάταξη, η δομή, άνευ κάποιας βάσιμης αιτίας δεν επέτρεπε στη συγκεκριμένη μητέρα να έχει επικοινωνία με τα τρία της τέκνα, με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να κινηθούμε νομικά, αφού δεν έγινε κάποια επέμβαση από εισαγγελέα.

Υπήρχαν παιδοψυχιατρικές γνωματεύσεις στο φάκελο πως πρόκειται για μια στοργική και καλή μητέρα. Έβρισκαν όμως διάφορες δικαιολογίες. Αρχικά, η πρώτη δικαιολογία ήταν ο Covid ότι λόγω μέτρων δεν μπορούσε να τα δει, Όσο περνούσε ο καιρός όμως αυτό δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Αφού υπήρχαν τα μέτρα γιατί δεν μπορούσε να καλέσει έστω τηλεφωνικά τα παιδιά;»

«Αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων με προσωρινή διαταγή από την πρόεδρο. Την επιδίδουμε και συνεχίζει η δομή να μην συμμορφώνεται, που αυτό είναι και ποινικό αδίκημα», σημείωσε η δικηγόρος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN τα αδερφάκια είχαν χωριστεί και κάποιο είχε πάει στη δομή του Βόλου. Πρόκειται μάλιστα για μια πάγια τακτική που φέρεται να είχε η Κιβωτός του Κόσμου.

«Με οποιονδήποτε ψυχίατρο ή ψυχολόγο και να μιλήσουμε θα έρθει στο συμπέρασμα πως δεν πρέπει να παιδιά που είναι σε ένα ίδρυμα να χωρίζονται. Αυτά τα παιδιά τα χώρισαν. Καταλαβαίνετε το τεράστιο άγχος αυτής της μητέρας που έχει αναγκαστεί να κάνει έξοδα, να πηγαίνει στα δικαστήρια, να αποδεικνύει πως είναι μια καλή μητέρα, χωρίς ψυχολογικά προβλήματα», τόνισε η κυρία Φραγκάκη.

Ερωτώμενη για το πώς την αντιμετώπιζαν από την Κιβωτό, απαντά: «Επειδή η μητέρα εργαζόταν, της έλεγαν πως δεν τους ενδιαφέρει η εργασία, “θα πρέπει να έρθεις τις ώρες που εργάζεσαι”. Τους απαντούσε “αφήστε με τουλάχιστον να δω τα παιδιά μετά την λήξη του ωραρίου”, δηλαδή κατά τις 4-5 και της έλεγαν “όχι δεν μπορείς να έρθεις γιατί δεν έχουμε κοινωνικούς λειτουργούς εκείνη την ώρα”. Η γυναίκα αναρωτιόταν πως μπορεί να είναι μόνα τους χωρίς κάποιον ειδικό. Τι γίνεται; Τι συμβαίνει;».

Σε ερώτηση για τις παράνομες υιοθεσίες που ακούγονται για την υπόθεση, η δικηγόρος αναφέρει: «Της είχαν πει πως η εισαγγελία σίγουρα θα της αφαιρέσει την γονική μέριμνα, θα δοθεί η επιμέλεια στη συγκεκριμένη δομή και στη συνέχεια τα παιδιά, και ειδικά το μικρότερο θα δοθεί για υιοθεσία. Εκεί ξεκίνησε οι αγώνας της, να τα δώσει όλα για αυτά τα παιδιά».

Μια μητέρα τριών παιδιών είχε καταγγείλει από τον Ιανουάριο του 2021 την δομή του Κολωνού, της Κιβωτού του Κόσμου καθώς δεν της επέτρεπαν να μιλήσει με τα παιδιά της. Η Κατερίνα Φραγκάκη, δικηγόρος της μητέρας, μίλησε στην εκπομπή «Μέρα μεσημέρι με τη Μάριον» στο OPEN και προχώρησε σε συγκεκριμένες καταγγελίες:

«Έγιναν αρχικά οι καταγγελίες, προσφύγαμε στην εισαγγελία ανηλίκων για να έχουμε μια παρέμβαση της εισαγγελέως, για να μπορεί  η μητέρα να δει τα παιδιά. Πρόκειται για μια καλή μητέρα, όχι κακοποιητική που δεν της είχε απαγορευτεί η επικοινωνία με τα παιδιά» ανέφερε αρχικά η δικηγόρος και πρόσθεσε:

«Χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος και χωρίς να το ορίζει η διάταξη, η δομή, άνευ κάποιας βάσιμης αιτίας δεν επέτρεπε στη συγκεκριμένη μητέρα να έχει επικοινωνία με τα τρία της τέκνα, με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να κινηθούμε νομικά, αφού δεν έγινε κάποια επέμβαση από εισαγγελέα.

Υπήρχαν παιδοψυχιατρικές γνωματεύσεις στο φάκελο πως πρόκειται για μια στοργική και καλή μητέρα. Έβρισκαν όμως διάφορες δικαιολογίες. Αρχικά, η πρώτη δικαιολογία ήταν ο Covid ότι λόγω μέτρων δεν μπορούσε να τα δει, Όσο περνούσε ο καιρός όμως αυτό δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Αφού υπήρχαν τα μέτρα γιατί δεν μπορούσε να καλέσει έστω τηλεφωνικά τα παιδιά;»

«Αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων με προσωρινή διαταγή από την πρόεδρο. Την επιδίδουμε και συνεχίζει η δομή να μην συμμορφώνεται, που αυτό είναι και ποινικό αδίκημα», σημείωσε η δικηγόρος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN τα αδερφάκια είχαν χωριστεί και κάποιο είχε πάει στη δομή του Βόλου. Πρόκειται μάλιστα για μια πάγια τακτική που φέρεται να είχε η Κιβωτός του Κόσμου.

 «Με οποιονδήποτε ψυχίατρο ή ψυχολόγο και να μιλήσουμε θα έρθει στο συμπέρασμα πως δεν πρέπει να παιδιά που είναι σε ένα ίδρυμα να χωρίζονται. Αυτά τα παιδιά τα χώρισαν. Καταλαβαίνετε το τεράστιο άγχος αυτής της μητέρας που έχει αναγκαστεί να κάνει έξοδα, να πηγαίνει στα δικαστήρια, να αποδεικνύει πως είναι μια καλή μητέρα, χωρίς ψυχολογικά προβλήματα», τόνισε η κυρία Φραγκάκη.

Ερωτώμενη για το πώς την αντιμετώπιζαν από την Κιβωτό, απαντά: «Επειδή η μητέρα εργαζόταν, της έλεγαν πως δεν τους ενδιαφέρει η εργασία, “θα πρέπει να έρθεις τις ώρες που εργάζεσαι”. Τους απαντούσε “αφήστε με τουλάχιστον να δω τα παιδιά μετά την λήξη του ωραρίου”, δηλαδή κατά τις 4-5 και της έλεγαν “όχι δεν μπορείς να έρθεις γιατί δεν έχουμε κοινωνικούς λειτουργούς εκείνη την ώρα”. Η γυναίκα αναρωτιόταν πως μπορεί να είναι μόνα τους χωρίς κάποιον ειδικό. Τι γίνεται; Τι συμβαίνει;».

Σε ερώτηση για τις παράνομες υιοθεσίες που ακούγονται για την υπόθεση, η δικηγόρος αναφέρει: «Της είχαν πει πως η εισαγγελία σίγουρα θα της αφαιρέσει την γονική μέριμνα, θα δοθεί η επιμέλεια στη συγκεκριμένη δομή και στη συνέχεια τα παιδιά, και ειδικά το μικρότερο θα δοθεί για υιοθεσία. Εκεί ξεκίνησε οι αγώνας της, να τα δώσει όλα για αυτά τα παιδιά».

Πηγή:  ethnos.gr, cnn.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged