“Κανείς δε γνώριζε για το στέλεχος του ISIS που συνελήφθη στην Ουγγαρία”
Από «ψιλό κόσκινο» και συγκεκριμένα από όλους τους ελέγχους της ελληνικής βάσης δεδομένων, της FRONTEX, της Ιντερπόλ, της EUROPOL και άλλων υπηρεσιών, είχε περάσει ο 27χρονος Σύρος που συνελήφθη ως στέλεχος του ISIS στην Ουγγαρία, αφού είχε διέλθει ως πρόσφυγας από την Ελλάδα, αλλά για δύο ολόκληρα χρόνια δεν είχε προκύψει τίποτα σε βάρος του, που να δημιουργεί έστω και υπόνοιες για το παρελθόν του.
O συλληφθείς του ISIS στην Ουγγαρία επικαλείται συνεργασία με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.
Ουγγαρία: Υπό κράτηση Σύρος που φέρεται να συμμετείχε σε εκτελέσεις του ISIS
Οι ουγγρικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση έναν Σύρο που φέρεται να έλαβε μέρος σε αποκεφαλισμούς στη Συρία ως μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Βουδαπέστης.
Ο άνδρας, που δεν κατονομάζεται στην ανακοίνωση, φέρεται ότι εκτέλεσε περίπου 20 ανθρώπους το 2016, που ήταν όλοι μέλη της οικογένειας ενός ανθρώπου στην πόλη Χομς που αρνήθηκε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε η εισαγγελία.
Ο 27χρονος Σύρος είπε σε ακρόαση στο δικαστήριο την περασμένη Κυριακή ότι ήταν πρόθυμος να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις διασυνδέσεις του με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, αρκεί να αποχωρούσαν όλοι οι αστυνομικοί από την αίθουσα -αίτημα που απορρίφθηκε υπό το φόβο μήπως επιχειρήσει να πιάσει ομήρους. Κάποια ουγγρικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν, πάντως με καχυποψία τους ισχυρισμούς του, θεωρώντας ότι ο Σύρος ίσως προσπαθεί να θολώσει τα νερά.
Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα έρευνα των ουγγρικών Αρχών ο Χασάν Φ. ήταν μεσαίο στέλεχος του «Ισλαμικού Κράτους» και στις 31 Μαρτίου του 2015 τζιχαντιστές υπό τις εντολές του αποκεφάλισαν ή έκαψαν ζωντανούς 37 έως 44 κατοίκους χωριού κοντά στη Χομς, που αρνείτο να ενταχθεί στην τρομοκρατική οργάνωση. Οι ουγγρικές ανακριτικές Αρχές υποψιάζονται εμπλοκή του Σύρου και σε άλλο μακελειό το 2016, αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες αυτές από άλλες πηγές. Εξάλλου εμφανίζεται και σε διάφορα προπαγανδιστικά βίντεο και κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες.
Ο συνήγορός του, Λάζλο Κελεν, υποστηρίζει ότι τα στοιχεία εις βάρος του πελάτη του δεν είναι αξιόπιστα και ότι αφού είναι «αναλφάβητος» και «αμόρφωτος» δεν θα μπορούσε να ηγείται ή να συντονίζει μονάδες του ISIS.
Μετά την σύλληψή του στο αεροδρόμιο Liszt Ferenc της Βουδαπέστης οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν ότι ο Χασάν Φ. -παντρεμένος και πατέρας πέντε παιδιών- πήγε τρεις φορές στο Βέλγιο με έγγραφα που έλαβε από τη χώρα μας, όπου έλαβε άσυλο το 2016, και όπου φέρεται να ζει ακόμη η οικογένειά του.
Ο άνδρας είχε συλληφθεί με πλαστά έγγραφα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης στις 30 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή για παράνομη διακίνηση ανθρώπων και άλλες κατηγορίες, και διατάχθηκε η απέλασή του από την Ουγγαρία.
Η Eurojust, η ευρωπαϊκή υπηρεσία που εποπτεύει τη δικαστική συνεργασία στις ποινικές έρευνες, σε συνεργασία με τις βελγικές και ουγγρικές αρχές, βρήκε αργότερα αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας της Βουδαπέστης.
O συλληφθείς του ISIS στην Ουγγαρία επικαλείται συνεργασία με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.
Το πρώην στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ουγγαρία υποστήριξε κατά τη διάρκεια της δίκης του ότι συνδέεται με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με δημοσίευμα της ουγγρικής εφημερίδας Magyar Nemzet.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Σύρος Χασάν Φ. ήταν μεσαίο στέλεχος του ISIS και είχε λάβει άσυλο από την Ελλάδα το 2016, με την οικογένειά του (σύζυγος και πέντε παιδιά) να βρίσκονται ακόμα στη χώρα μας. Ο Χασάν Φ. συνελήφθη τον Δεκέμβριο στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης με πλαστό ελληνικό διαβατήριο, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου επιβεβαίωσαν ότι είχε πραγματοποιήσει τρία ταξίδια στη χώρα με προσφυγικό διαβατήριο Ελλάδας.
Στο δικαστήριο όπου δικάζεται στην Ουγγαρία, ανέφερε σύμφωνα με τη Magyar Nemzet ότι μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες για τη σύνδεσή του με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, ζητώντας όμως να αποχωρήσουν όλοι οι αστυνομικοί από την αίθουσα προκειμένου να το πράξει. Ωστόσο ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής που βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα υπό το φόβο ότι ενδέχεται η πρόθεσή του να είναι να πάρει ομήρους.
Σύμφωνα με τις έρευνες, άνδρες υπό τις εντολές του Χασάν Φ. τον Μάρτιο 2015 αποκεφάλισαν ή έκαψαν ζωντανούς 37 με 44 ανθρώπους που αρνήθηκαν να περάσουν στις τάξεις του ISIS στο χωριό Μαμπούζα, κοντά στην πόλη Χομς. Επίσης οι ουγγρικές αρχές υποψιάζονται ότι ο ίδιος έλαβε μέρος σε ακόμη μια αιματοχυσία το 2016, χωρίς όμως να το έχουν διασταυρώσει.
Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι αναλυτές της Ουγγρικής Ασφάλειας είπαν στην Magyar Nemzet πως οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν κάποιο ενδιαφέρον να συνεργαστούν μαζί του.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», από την πλευρά της η Ελληνική Αστυνομία ανέφερε ότι οι βελγικές αρχές έστειλαν την 1η Ιουλίου πληροφορίες πως ο ύποπτος κατηγορούνταν για διακίνηση παράτυπων μεταναστών και είναι μεσαίο στέλεχος του ISIS, ωστόσο τα δεδομένα ήταν πληροφοριακά και ως εκ τούτου δεν επαρκούσαν ώστε να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες και να ανακληθεί το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα που του είχε αναγνωριστεί.
Οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν άμεσα για τη σύλληψή του στην Ουγγαρία στις 30 Δεκεμβρίου του 2018, και με την σειρά της η ΕΛ.ΑΣ. απέστειλε έγγραφο στην Υπηρεσία Ασύλου με το οποίο την καλεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες για ανάκληση του καθεστώτος πολιτικού πρόσφυγα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, στην περίπτωση του 27χρονου έγιναν από τις ελληνικές αρχές όλα τα προβλεπόμενα στον απόλυτο βαθμό και πάντα σε στενή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, ενώ οι ημερομηνίες και οι ενέργειες που έχουν γίνει, δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις για το θέμα και στις αιχμές που έχουν αφεθεί αυτές τις μέρες για δήθεν πλημμελή έλεγχο των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε αρμόδιος παράγοντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, προκειμένου να φωτιστεί κάθε λεπτομέρεια της υπόθεσης, η διαδικασία που ακολουθείται για κάθε αλλοδαπό που εισέρχεται παράνομα στη χώρα μας είναι η εξής:
Αμέσως μετά τη σύλληψη του, εκτός από την ποινική δικογραφία που σχηματίζεται από τις αρμόδιες αρχές, το πρώτο που γίνεται είναι να οδηγηθεί σε κάποιο δομημένο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου από την Ελληνική Αστυνομία, μαζί με τους υπαλλήλους της FRONTEX καταγράφεται και ταυτοποιείται (στοιχεία, υπηκοότητα κ.λ.π). Αμέσως μετά πληκτρολογείται στις βάσεις δεδομένων της Ιντερπόλ, του Σένγκεν και την εθνική βάση, με τα δακτυλικά αποτυπώματα και ό,τι άλλο υπάρχει, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν στοιχεία για οποιαδήποτε δράση του.
Επειδή η Ελλάδα, ως χώρα υποδοχής, έχει υπογράψει επιχειρησιακό σχέδιο δράσης με την EUROPOL, πραγματοποιείται και δευτερογενής έλεγχος ασφαλείας, δηλαδή μέσω των αστυνομικών συνδέσμων που έχει η EUROPOL στα Hot Spot, περνάει και από δεύτερο έλεγχο μέσω της κεντρικής ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων, για τους υπόπτους τρομοκρατίας ή άλλων εγκληματικών δράσεων.
Εδώ αρχίζει η ιστορία του 27χρονου Σύρου.
Στις 14-7-2016, ο Φ. Χασάν, όπως λέγεται, εισήλθε παράνομα στη Λέρο, μαζί με τη σύζυγό του και τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του, όπου καταγράφηκε, ταυτοποιήθηκε και ελέγχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ και την FRONTEX σε πρώτη φάση και δευτερογενώς από την EUROPOL. Δεν προέκυψε το παραμικρό, καθώς δεν υπήρχε τίποτα σε όλες τις βάσεις δεδομένων.
Σημειώνεται ότι δεν υπήρχε κάποιο στοιχείο ούτε και σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες, με τις οποίες συνεργάζονται οι ελληνικές αρχές, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Την ίδια μέρα ο Χασάν υπέβαλε αίτημα για άσυλο το οποίο μπήκε στη διαδικασία εξέτασης.
Στις 27/10/2017, δηλαδή 15 μήνες αργότερα, και αφού έγιναν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες από την Υπηρεσία Ασύλου, του αναγνωρίστηκε η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα και μαζί με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε σε διαμέρισμα στην Αττική και συγκεκριμένα στην Κυψέλη.
Στις 12/6/2018, δηλαδή περίπου οκτώ μήνες αργότερα, ο 27χρονος παρέλαβε έγγραφο (TDV) που δίνεται στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες για να μπορούν να ταξιδέψουν. Σημειώνεται ότι για τη χορήγηση του εγγράφου, ο πρόσφυγας περνάει και πάλι από όλους τους ελέγχους ασφαλείας και τις βάσεις δεδομένων, όπως έγινε και για τον 27χρονο.
Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 6/7/2018, έρχεται η πρώτη είδηση από το Βέλγιο, το οποίο ζητάει πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές για τον συγκεκριμένο αλλοδαπό, γιατί σε ένα βίντεο που έχει περιέλθει στα χέρια των βελγικών αρχών με τζιχαντιστές, υπάρχει ένα πρόσωπο που του μοιάζει, γι’ αυτό και καταγράφεται ως ύποπτος τρομοκράτης, αλλά και ως ύποπτος διακίνησης ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, οι Βέλγοι έχουν πληροφορίες ότι το άτομο αυτό πιθανόν να εμπλέκεται σε διευκόλυνση αλλοδαπών να ταξιδέψουν σε χώρες μέλη της Ε.Ε., όχι με πλαστά έγγραφα, αλλά με πραγματικά, που ανήκουν όμως σε άλλα πρόσωπα.
Αμέσως τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα συλλογής πληροφοριών, όμως ο 27χρονος είναι ήδη σε καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα, στις 16/7/2018 -δηλαδή δέκα μέρες μετά- επιβάλλεται από τη χώρα μας το μέτρο της διακριτικής παρακολούθησης, που σημαίνει ότι παρακολουθούνται οι κινήσεις του 27χρονου, με την έννοια του αν θα αναχωρήσει από την Ελλάδα για τρίτη χώρα, ή αν επιστρέψει από τρίτη χώρα.
Ταυτόχρονα υπάρχει συνεχής αλληλογραφία με τις βελγικές αρχές. Κι ενώ οι ενέργειες είναι σε εξέλιξη, στις 30/12/2018 ο Χασάν συλλαμβάνεται στη Βουδαπέστη με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Όπως διαπιστώθηκε είχε ταξιδέψει και ο ίδιος με έγγραφο άλλου προσώπου και όχι με τα δικά του. Μαζί του είχε το ένα από τα ανήλικα παιδιά του για να μην κινεί υποψίες, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια παραμένει στην Ελλάδα.
Από την ώρα εκείνη υπάρχει συνεχής επικοινωνία της Ελληνικής Αστυνομίας με τις ουγγρικές αρχές, ενώ ενημερώθηκε αμέσως η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και κινήθηκε η διαδικασία άρσης της ιδιότητας του πρόσφυγα. Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, η ποινική διαδικασία είναι σε εξέλιξη στην Ουγγαρία, ενώ οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται σε οτιδήποτε τους ζητηθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, liberal.gr