«Καλπάζει η ΝΔ στις ευρωεκλογές – Στις 10 μονάδες η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκοπήσεις
Μοιραστείτε το:

Metron Analysis: Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής» η ΝΔ συγκεντρώνει 27,1% έναντι 17,9% του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, ενώ στην εκτίμηση ψήφου για τις βουλευτικές η διαφορά ανέρχεται στο 10, 8%.

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ με 5,8% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,3%, το ΚΚΕ με 4,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,3%, το Ποτάμι με 1,5%, η Λαϊκή Ενότητα και ΛΑΟΣ με 1,2%, οι ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και ΜεΡΑ25 με 1,1% και άλλο κόμμα επιλέγει το 4,6%

Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 11,6% ενώ «δεν θα ψηφίσω» απαντά το 7,6% και «άκυρο/λευκό» επιλέγει το 3,6%.

Επίσης, στην εκτίμηση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές η ΝΔ έχει προβάδισμα 36,8% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 7,5% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,4%, ΚΚΕ με 6,2%, Ένωση Κεντρώων με 1,8%, Λαϊκή Ενότητα με 1,7%, Το Ποτάμι με 1,5%, οι ΑΝΕΛ με 1,4% και ΜεΡΑ 25 με 1,3% ενώ άλλο κόμμα επιλέγει το 6,3%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αν αυτός ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν ανατραπεί το προσεχές διάστημα, διαμορφώνεται συνθήκη αυτοδυναμίας για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προηγείται παράλληλα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός (συγκεντρώνοντας 28% έναντι 18% του Αλέξη Τσίπρα) και παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 43% θετικές γνώμες.

Όπως δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής», ο κεντρώος χώρος -ο οποίος παραδοσιακά αναδεικνύει κυβερνήσεις- τάσσεται με την πλευρά της Πειραιώς.

Ειδικότερα, στο ερώτημα για την αξιολόγηση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση φαίνεται ότι στον κεντρώο χώρο, η κυβέρνηση έχασε 6 μονάδες από τον Φεβρουάριο (από 20% κατέβηκε στο 14%). Το ίδιο διάστημα η ΝΔ κέρδισε 5 μονάδες θετικότερης αξιολόγησης από τους κεντρώους ψηφοφόρους και από το 19% ανέβηκε στο 24%.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged