Κακοκαιρία «Ελπίς»: Κλειστά με τηλεκπαίδευση τα σχολεία στην Αττική την Πέμπτη – Με τηλεργασία το Δημόσιο

Δημόσια Διοίκηση
Μοιραστείτε το:

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Με τηλεργασία και την Πέμπτη το Δημόσιο

Με τηλεργασία λόγω των εκτάκτων δυσμενών καιρικών συνθηκών θα λειτουργήσει αύριο το Δημόσιο. Όπως αναφέρει η απόφαση του υπουργείο Εσωτερικών, συνιστάται εντόνως η χρήση της δυνατότητας τηλεργασίας προκειμένου να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι μετακινήσεις

Η απόφαση δεν αφορά εργαζομένους σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Δευτέρας κηρύχθηκε αργία, όπως και την Τρίτη, τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, απόφαση που παρατάθηκε και για σήμερα.

Ειδικότερα και όπως υπογραμμίζεται “το Υπουργείο Εσωτερικών λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες στις μετακινήσεις συνεπεία της ισχυρής χιονόπτωσης και θέτοντας ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας αποφάσισε την επαναλειτουργία των υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα που παρέμειναν σε αναστολή τις προηγούμενες ημέρες, υπό συγκεκριμένες παραμέτρους και προϋποθέσεις”.

Σύμφωνα με την απόφαση, την Πέμπτη:

“Συνιστάται εντόνως η χρήση της δυνατότητας τηλεργασίας προκειμένου να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι μετακινήσεις. Ως εκ τούτου καλούνται οι αρμόδιοι προϊστάμενοι για την έγκαιρη ενημέρωση των υπαλλήλων αρμοδιότητάς τους προκειμένου να μην προβούν σε μετακινήσεις προς την έδρα της εργασίας τους, αλλά και για την υποχρέωσή τους να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό συνάδει με τη φύση των ασκούμενων από αυτούς αρμοδιοτήτων.

Όσοι υπάλληλοι δεν δύνανται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως, συνιστάται εντόνως να μετακινηθούν προς τον τόπο εργασίας τους με όρους ασφάλειας, ήτοι ακόμα και σε ώρα προσέλευσης αργότερα από την καθορισμένη, χωρίς οποιαδήποτε δυσμενή συνέπεια, οπότε και για λόγους ανωτέρας βίας η καθυστερημένη προσέλευσή τους θα θεωρηθεί δικαιολογημένη.

Σε περίπτωση που η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι δυνατή λόγω των φύσης των ασκούμενων καθηκόντων καθώς επίσης και η προσέλευση των υπαλλήλων στην έδρα της Υπηρεσίας τους είναι αντικειμενικά αδύνατη λόγω των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η απουσία των εν λόγω υπαλλήλων θα είναι δικαιολογημένη για λόγους ανωτέρας βίας.

Συνεπώς, παρακαλούνται οι αρμόδιοι προϊστάμενοι για την κατάρτιση πλάνου εργασιών για την αυριανή ημέρα, ενημερώνοντας τους υπαλλήλους τους για τον τρόπο παροχής εργασίας τους προτάσσοντας σε κάθε περίπτωση την τηλεργασία καθώς και για τη δικαιολόγηση της βραδείας προσέλευσής τους. Οι υπάλληλοι καλούνται να ενημερώσουν εγκαίρως τους αρμόδιους προϊσταμένους προσωπικού σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας προσέλευσης.

Επιπλέον, παρακαλούνται οι επικεφαλής κάθε υπηρεσίας να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε κάθε περίπτωση μέσω του δικτυακού τους τόπου για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών τους, ιδίως στις περιπτώσεις των υπηρεσιών που έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την εξυπηρέτηση του κοινού κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού. Τα παραπάνω δεν αφορούν εργαζομένους σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες”.

Αττική: Κλειστά αύριο τα σχολεία – Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα

Να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, αύριο, Πέμπτη, για λόγους ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών αποφάσισε η Περιφέρεια Αττικής, ενώ το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση. Την ίδια ώρα η Πολιτική Προστασία απηύθυνε σύσταση να λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση τα σχολεία το επόμενο διήμερο στις πληγείσες περιοχές. Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα μαθήματα θα γίνουν δια ζώσης.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Αττικής, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, δημοσιοποίησε την απόφασή του για κλείσιμο των σχολείων και αύριο, τονίζοντας πως ο λόγος που οι εκπαιδευτικές δομές θα παραμείνουν κλειστές είναι για την πρόληψη ατυχημάτων και την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας των παιδιών.

Αναλυτικά έγραψε τα εξής: «Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά και την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου σε όλη την Αττική». Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία έχουν παραμείνει κλειστά ήδη από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, ενόψει τις κακοκαιρίας «Ελπίς».

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία ή μη των βρεφονηπιακών σταθμών, η Περιφέρεια Αττικής με νεώτερη ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι το ζήτημα «αποτελεί ευθύνη των δήμων οι οποίοι και θα ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

Λίγη ώρα μετά, το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση ανακοίνωσε πως τα μαθήματα στα σχολεία της Αττικής που θα παραμείνουν κλειστά, θα γίνουν με τηλεκπαίδευση.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ελήφθη προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αποκατάσταση της εύρυθμης κυκλοφορίας και της λειτουργίας των σχολείων. Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως υπήρξαν σχετικές συστάσεις και εισηγήσεις των οικείων Δήμων.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση «αύριο Πέμπτη, 27.1.2022 και Παρασκευή, 28.1.2022, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αποκατάσταση της εύρυθμης κυκλοφορίας και της λειτουργίας των σχολείων. Στις λοιπές περιοχές τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά».

Η σύσταση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Με τη σειρά της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε πως Πέμπτη και Παρασκευή στις περιοχές όπου τα μαθήματα δεν θα γίνουν δια ζώσης, θα εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

«Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του συντονιστικού του ρόλου απευθύνει σύσταση προς όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία να προτιμηθεί η τηλεκπαίδευση. Υπενθυμίζεται ότι η τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει για όλες τις σχολικές μονάδες πρωινές ώρες (πλην των εσπερινών σχολείων)» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει με τα self test

Σε ότι αφορά τα self test, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως σε όσα σχολεία επαναλειτουργήσουν αύριο, οι μαθητές θα διενεργήσουν το self test σήμερα, Τετάρτη.

Όπως τονιζόταν χαρακτηριστικά «σε όσες σχολικές μονάδες επαναλειτουργήσουν αύριο Πέμπτη 27.1.2022, οι μαθητές θα διενεργήσουν το self-test σήμερα, Τετάρτη 26.1.2022, και σε κάθε περίπτωση πριν την προσέλευσή τους στο σχολείο αύριο. Ομοίως, σε κάθε σχολείο που επαναλειτουργεί μετά από αναστολή, οι μαθητές θα διενεργούν self-test πριν από την προσέλευσή τους στο σχολείο. Το επόμενο self-test θα διενεργείται την επόμενη προκαθορισμένη ημέρα (για προσέλευση Τρίτη – Παρασκευή)».

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged