Ιράν: «Οι γυναίκες ζητούν μαχητικά το δικαίωμα στην επιλογή»

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Μαζικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν το Ιράν παρά τη βίαιη καταστολή και τους 108 νεκρούς: Ένα μήνα μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Η Μαχσά Αμινί συνελήφθη από την αστυνομία Ηθών του Ιράν με την κατηγορία ότι δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της.

Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο Ιράν, φέρνοντας τις αρχές αντιμέτωπες με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Μια πρόκληση της οποίας η έκβαση παραμένει αβέβαιη.

Η σπίθα που άναψε τη φωτιά των διαδηλώσεων, οι οποίες έχουν λάβει χαρακτήρα εξέγερσης, ήταν ο θάνατος της 22χρονης Ιρανής με κουρδική καταγωγή.

Η Μαχσά Αμινί συνελήφθη από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλει στις γυναίκες να φορούν μαντίλα.

Μεταφέρθηκε αρχικά σε κέντρο κράτησης και άφησε την τελευταία της πνοή στις 16 Σεπτεμβρίου σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, ο θάνατός της σχετίζεται με εγκεφαλική πάθηση. Ωστόσο, η οικογένειά της υποστηρίζει ότι η κοπέλα πέθανε εξαιτίας ενός θανατηφόρου χτυπήματος στο κεφάλι.

Έκτοτε, πολλές κοπέλες πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Ιράν, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα, βγάζοντας και καίγοντας τις μαντίλες τους, ορθώνοντας το ανάστημά τους απέναντι στους αστυνομικούς.

Έναν μήνα αργότερα, το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από το ιρανικό Κουρδιστάν, τη γενέτειρα της Μαχσά Αμινί, εξαπλώθηκε σε όλο το Ιράν: σε σχολεία, πανεπιστήμια ακόμη και διυλιστήρια πετρελαίου.

Συγκρούσεις ξέσπασαν εξάλλου το βράδυ του Σαββάτου στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, όπου κρατούνται πολιτικοί κρατούμενοι.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το κίνημα δεν πρόκειται να καταλαγιάσει παρά τη βίαιη καταστολή, τις μαζικές συλλήψεις και τη λογοκρισία του διαδικτύου. Αλλά «για να επιτύχει» πρέπει να γίνει πιο δομημένο, σύμφωνα με τον Κορνίλιους Αντέμπαρ από την MKO Carnegie Europe, ο οποίος υπογραμμίζει ότι χρειάζονται «πολύ περισσότερα από διαδηλώσεις και κυρώσεις» για να ανατραπεί το καθεστώς.

Σε ένα Ιράν που πλήττεται από τις αμερικανικές κυρώσεις και μαστίζεται από την οικονομική κρίση, διαδηλώσεις έχουν συγκλονίσει τα τελευταία χρόνια τη χώρα, όπως το 2009 μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην προεδρία ή το 2019 λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Αλλά κανένα από αυτά τα κινήματα δεν αποτέλεσε τόσο σοβαρή απειλή για τα θεμέλια της Ισλαμικής Δημοκρατίας, υπογραμμίζει η Σέιντι Σαντρ, επικεφαλής της ΜΚΟ Justice for Iran (Δικαιοσύνη για το Ιράν) με έδρα τη Βρετανία. Οι σημερινές διαδηλώσεις είναι «πολύ μεγαλύτερες» από του 2019, εξηγεί η ιρανή δικηγόρος.

«Η εξέγερση ξεκίνησε ως απάντηση στους περιορισμούς για τις γυναίκες (…) αλλά εξελίχθηκε σε εκστρατεία για την ανατροπή του καθεστώτος», αναφέρει μελέτη του Soufan Center με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θάνατος στον δικτάτορα»

Συνθήματα όπως «θάνατος στον δικτάτορα» δεν είχαν ακουστεί τόσο πολύ. Αφίσες με το πρόσωπο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σκίστηκαν και άλλες που απεικόνιζαν τον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί -ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2020- κάηκαν.

Σε μέσα κοινωνική δικτύωσης έχουν αναρτηθεί βίντεο με διαδηλωτές να προβάλλουν αντίσταση σε αστυνομικούς, να πυρπολούν περιπολικά και να στήνουν οδοφράγματα.

Ο απολογισμός είναι βαρύς: η καταστολή των διαδηλώσεων έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 108 ανθρώπους, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights με έδρα τη Νορβηγία. Οι αρχές προχωρούν σε μπαράζ συλλήψεων, στοχεύοντας ιδιαίτερα δημοσιογράφους, ακτιβιστές και καλλιτέχνες.

Η εξέγερση έχει αφήσει στο περιθώριο τους παραδοσιακούς πολιτικούς αγώνες στο Ιράν μεταξύ ρεφορμιστών και συντηρητικών, προσελκύοντας την προσοχή της διεθνούς κοινότητας που είχε εστιάσει τους προηγούμενους μήνες στις διαπραγματεύσεις γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

————————–

Στην Ευρώπη πληθαίνουν καθημερινά οι εκκλήσεις για να αναληφθεί περαιτέρω δράση.

Η Αζαντέχ Κίαν είναι Ιρανογαλλίδα, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και διευθύντρια του τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Κέντρου για το Φύλο και τις Φεμινιστικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Ντιντερό.

Μιλώντας στο Euronews τόνισε ότι «δεν είναι αρκετό η Ευρώπη να μένει στο επίπεδο της ρητορείας. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει θέση και να το πράξει χωρίς απαραιτήτως να διακόψει τις σχέσεις της με τις αρχές του Ιράν. Πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να συνομιλεί με τις αρχές του Ιράν και να τους ζητήσει να σταματήσουν να σκοτώνουν ανθρώπους».

Η απάντηση των ιρανικών αρχών ήταν η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που οδήγησε σε δεκάδες νεκρούς, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον απολογισμό ακτιβιστών.

Η Ιρανογαλλίδα καθηγήτρια εξηγεί: «Δεν πρόκειται για ένα κίνημα κατά του πολιτικού Ισλάμ. Οι πολίτες απαιτούν εκκοσμίκευση, απαιτούν διαχωρισμό μεταξύ κράτους και θρησκεύματος. Αυτό είναι λοιπόν κάτι που θα έχει κρίσιμες επιπτώσεις και στην Ευρώπη».

Το κύμα υπεράσπισης των γυναικών του Ιράν έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Η Αζαντέχ Κίαν υποστηρίζει ότι «οι γυναίκες στο Ιράν, όπως μπορείτε να δείτε, διεκδικούν το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή, το δικαίωμα να επιλέγουν αν θα φορέσουν ή όχι τη μαντήλα. Τα αιτήματά τους αφορούν ωστόσο και τα ίσα δικαιώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών ώστε να αλλάξει η νομοθεσία που επιβάλει διακρίσεις. Είναι σημαντικό επίσης, ότι σε αυτό τον αγώνα τους για δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα, έχουν την υποστήριξη πολλών νέων ανδρών».

Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν το Ιράν εδώ και εβδομάδες μετά τον θάνατο μιας νέας γυναίκας. Η Μαχσά Αμινί συνελήφθη από την αστυνομία Ηθών του Ιράν με την κατηγορία ότι δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της.

Στην Ευρώπη πληθαίνουν καθημερινά οι εκκλήσεις για να αναληφθεί περαιτέρω δράση.

Η Αζαντέχ Κίαν είναι Ιρανογαλλίδα, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και διευθύντρια του τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Κέντρου για το Φύλο και τις Φεμινιστικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Ντιντερό.

Μιλώντας στο Euronews τόνισε ότι «δεν είναι αρκετό η Ευρώπη να μένει στο επίπεδο της ρητορείας. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει θέση και να το πράξει χωρίς απαραιτήτως να διακόψει τις σχέσεις της με τις αρχές του Ιράν. Πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να συνομιλεί με τις αρχές του Ιράν και να τους ζητήσει να σταματήσουν να σκοτώνουν ανθρώπους».

Η απάντηση των ιρανικών αρχών ήταν η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που οδήγησε σε δεκάδες νεκρούς, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον απολογισμό ακτιβιστών.

Η Ιρανογαλλίδα καθηγήτρια εξηγεί: «Δεν πρόκειται για ένα κίνημα κατά του πολιτικού Ισλάμ. Οι πολίτες απαιτούν εκκοσμίκευση, απαιτούν διαχωρισμό μεταξύ κράτους και θρησκεύματος. Αυτό είναι λοιπόν κάτι που θα έχει κρίσιμες επιπτώσεις και στην Ευρώπη».

Το κύμα υπεράσπισης των γυναικών του Ιράν έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Η Αζαντέχ Κίαν υποστηρίζει ότι «οι γυναίκες στο Ιράν, όπως μπορείτε να δείτε, διεκδικούν το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή, το δικαίωμα να επιλέγουν αν θα φορέσουν ή όχι τη μαντήλα. Τα αιτήματά τους αφορούν ωστόσο και τα ίσα δικαιώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών ώστε να αλλάξει η νομοθεσία που επιβάλει διακρίσεις. Είναι σημαντικό επίσης, ότι σε αυτό τον αγώνα τους για δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα, έχουν την υποστήριξη πολλών νέων ανδρών».

Στο πλευρό των Ιρανών γυναικών η Ευρώπη 

Στο πλευρό των ιρανών γυναικών βρίσκεται η Ευρώπη. Δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, εκατοντάδες πολίτες συνεχίζουν να διαδηλώνουν στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στην Ολλανδία πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης προς το ολλανδικό κοινοβούλιο ενώ στην Ιταλία, οι επισκέπτες του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Αρχιτεκτονικής στη Ρώμη, άφησαν μια τούφα από τα μαλλιά τους σε ένα διαφανές κουτί μπροστά από την είσοδο. 

Το κουτί αναμένεται να παραδοθεί στην πρεσβεία του Ιράν στη Ρώμη μαζί με τα μηνύματα συμπαράστασης των πολιτών.

Στη Γαλλική εθνοσυνέλευση, βουλευτές και υπουργοί κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τη μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν και που αγωνίζονται για την ελευθερία στο Ιράν.

Τέλος, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η ευρωβουλευτής Αμπίρ αλ-Σαχλανί, κατά την διάρκεια της ομιλίας της, φανερά φορτισμένη συναισθηματικά, έκοψε μια τούφα από τα μαλλιά της φωνάζοντας «Ελευθερία στις γυναίκες».

——————–

Φοιτήτριες αποδοκίμασαν τον πρόεδρο Ραϊσί -Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις

Φοιτήτριες στην Τεχεράνη φώναζαν «άντε χάσου» στον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, όταν επισκέφθηκε σήμερα το πανεπιστήμιό τους και καταδίκασε τους διαδηλωτές που κινητοποιήθηκαν με αφορμή τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

Ο Ραϊσί μίλησε σε καθηγητές και φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αλζάχρα της Τεχεράνης και απήγγειλε ένα ποίημα που παρομοιάζει τους «ταραξίες» με μύγες.

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν μπαίνουν στην τέταρτη εβδομάδα τους.

«Φαντάζονται ότι μπορούν να επιτύχουν τους κακούς σκοπούς τους στα πανεπιστήμια. Έχουν άγνοια ότι οι φοιτητές και οι καθηγητές μας επαγρυπνούν και δεν θα επιτρέψουν στον εχθρό να πραγματοποιήσει τους κακούς σκοπούς του», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από την ακτιβιστική ιστοσελίδα 1500tasvir δείχνει φοιτήτριες να φωνάζουν ρυθμικά «Ραϊσί, άντε χάσου» και «Μουλάδες, άντε να χαθείτε», την ώρα που ο πρόεδρος επισκέπτεται το πανεπιστήμιο. Σε άλλοι βίντεο φοιτητές λένε «Δεν θέλουμε έναν διεφθαρμένο επισκέπτη», αναφερόμενοι στον Ραϊσί.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα των βίντεο.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, η 22χρονη Μαχσά Αμινί δεν πέθανε λόγω χτυπημάτων στο κεφάλι και στα άκρα που δέχτηκε όσο ήταν υπό κράτηση από την αστυνομία αλλά ο θάνατός της οφείλεται σε μια προϋπάρχουσα πάθηση. Η Αμινί, που ήταν κουρδικής καταγωγής, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα. Ο θάνατός της πυροδότησε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα – τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ηγεσία του Ιράν εδώ και πολλά χρόνια.

Γυναίκες βγάζουν τις μαντίλες τους αψηφώντας το ιερατείο ενώ οργισμένα πλήθη ζητούν την απομάκρυνση του ανωτάτου πνευματικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η κυβέρνηση λέει ότι οι διαμαρτυρίες είναι ένα σχέδιο των εχθρών του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και κατηγορεί τους ένοπλους αντιφρονούντες για βιαιοπραγίες κατά τις οποίες φέρεται να έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 20 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 185 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Μετά το κάλεσμα για μαζικές διαδηλώσεις σήμερα, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και έκαναν χρήση δακρυγόνων στις κουρδικές πόλεις Σαναντάτζ και Σακέζ, ανέφερε η ιρανοκουρδική οργάνωση Hengaw.

Στη Σαναντάτζ, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Κουρδιστάν, ένας άνδρας κειτόταν νεκρός στο αυτοκίνητό του και μια γυναίκα ούρλιαζε «Αδιάντροποι», σύμφωνα με τη Hengaw που υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν τον άνδρα όταν κόρναρε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Όμως ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δεν χρησιμοποιούνται αληθινές σφαίρες και ότι ο άνδρας σκοτώθηκε από «αντεπαναστάτες» (ένοπλους αντιφρονούντες), όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο IRNA.

Ένα βίντεο δείχνει μια νεαρή γυναίκα αναίσθητη στο έδαφος, αφού κατά τα φαινόμενα την πυροβόλησαν στην πόλη Μασχάντ. Άλλοι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί γύρω της για να την βοηθήσουν.

Η οργάνωση Iran Human Rights που εδρεύει στη Νορβηγία ανέφερε στον ιστότοπό της ότι στις διαδηλώσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 185 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 19 παιδιά. Οι μισοί από τους θανάτους καταγράφηκαν στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν.

Η κρατική τηλεόραση έδειχνε πλάνα του Αγιατολάχ Χαμενεΐ στο βραδινό δελτίο ειδήσεων, όταν η μετάδοση διακόπηκε, προφανώς από χάκερ. Η εικόνα του Αγιατολάχ τυλίχθηκε στις φλόγες και εμφανίστηκε το μήνυμα «Σήκω και ενώσου μαζί μας», μαζί με τη διεύθυνση της ομάδας χάκερ «Ενταλατέ Αλί» στο διαδίκτυο.

Η ομάδα αυτή είχε αποκαλύψει πέρσι την κακομεταχείριση κρατουμένων σε μια φυλακή όπου στέλνονται κυρίως πολιτικοί κρατούμενοι.

Έκκληση για ενότητα

Ο πρόεδρος Ραΐσί, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος έκαναν νωρίτερα έκκληση για ενότητα. «Τώρα, η ιρανική κοινωνία χρειάζεται την ενότητα όλων των στρωμάτων της, ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας και εθνότητας, για να ξεπεράσει την εχθρότητα και τον διχασμό που σπέρνουν οι αντιιρανοί» ανέφερε ο Ραϊσί στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πλάνα που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν διαδηλωτές να κάνουν πορεία στην πόλη Μπαμπόλ, στο βόρειο Ιράν. Πολλές αναρτήσεις ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν φοιτητές που διαδήλωναν σε ένα πανεπιστήμιο. Η Hengaw έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου ιατρονοσηλευτικό προσωπικό προσπαθεί να κάνει ανάνηψη σε ένα άτομο και ανέφερε ότι ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από τον πυροβόλησαν στην κοιλιακή χώρα, στην πόλη Σαναντάτζ.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τη γνησιότητα του βίντεο.

Ένα από τα σχολεία στην πλατεία της πόλης Σακέζ ήταν γεμάτο με κορίτσια που φώναζαν το σύνθημα «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία», σύμφωνα πάντα με τη Hengaw.

Και ο λογαριασμός 1500tasvir στο Twitter έκανε λόγο για πυροβολισμούς εναντίον διαδηλωτών σε δύο κουρδικές πόλεις.

Ένας φοιτητής που κατευθυνόταν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Τεχεράνη είπε ότι δεν φοβάται μήπως τον συλλάβουν ή τον σκοτώσουν. «Μπορούν να μας σκοτώσουν, να μας συλλάβουν αλλά δεν θα σιωπήσουμε άλλο. Οι συμφοιτητές μας είναι στη φυλακή. Πώς να σιωπήσουμε;» είπε στο Reuters ο φοιτητής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης υποβάθμισαν τις κινητοποιήσεις στην Τεχεράνη, κάνοντας λόγο για «περιορισμένες» διαδηλώσεις σε δεκάδες περιοχές. Ένα μέσο μετέδωσε ότι πολλοί έμποροι έκλεισαν τα καταστήματά τους γιατί φοβήθηκαν μήπως υποστούν ζημιές στις ταραχές, διαψεύδοντας ότι έχει κηρυχθεί απεργία.

Σύμφωνα με το NetBlocks, η σύνδεση στο διαδίκτυο έχει διακοπεί και πάλι στην πόλη Σαναντάτζ.

————–

Στο πλευρό των Ιρανών γυναικών η Ευρώπη

Στο πλευρό των ιρανών γυναικών βρίσκεται η Ευρώπη. Δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, εκατοντάδες πολίτες συνεχίζουν να διαδηλώνουν στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στην Ολλανδία πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης προς το ολλανδικό κοινοβούλιο ενώ στην Ιταλία, οι επισκέπτες του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Αρχιτεκτονικής στη Ρώμη, άφησαν μια τούφα από τα μαλλιά τους σε ένα διαφανές κουτί μπροστά από την είσοδο.

Το κουτί αναμένεται να παραδοθεί στην πρεσβεία του Ιράν στη Ρώμη μαζί με τα μηνύματα συμπαράστασης των πολιτών.

Στη Γαλλική εθνοσυνέλευση, βουλευτές και υπουργοί κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τη μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν και που αγωνίζονται για την ελευθερία στο Ιράν.

Τέλος, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η ευρωβουλευτής Αμπίρ αλ-Σαχλανί, κατά την διάρκεια της ομιλίας της, φανερά φορτισμένη συναισθηματικά, έκοψε μια τούφα από τα μαλλιά της φωνάζοντας «Ελευθερία στις γυναίκες».

—————–

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν και η στάση της Δύσης

Οι φοιτητές στο Ιράν συμμετέχουν μαζικά στις διαδηλώσεις κατά του θεοκρατικού καθεστώτος εδώ και δυόμισι εβδομάδες. Διαδηλώσεις που ξεκίνησαν μετά το θάνατο νεαρής γυναικάς στην Τεχεράνη για απρεπή ενδυμασία, η οποία έχασε τη ζωή της ενώ ήταν υπό κράτηση. Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν υποστηρίζει ότι οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

«Το να τους αποκαλέσει πράκτορες του Ισραήλ και της Αμερικής ήταν μια πολύ λογική που χρησιμοποίησε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν για να δικαιολογήσει τους βάναυσους κανόνες του, πολλοί πίστεψαν ότι ήταν τα τελευταία λόγια ενός δικτάτορα που αρνείται να αντιληφθεί την πραγματικότητα και θέλει να σχετίσει τα πάντα με έναν εχθρό που βρίσκεται στο εξωτερικό» δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν, Χαντί Γκαεμί.

Ο Χαντί Γκαεμί ασκεί κριτική στις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι ενεργούν με ιδιοτελή παθητικότητα απέναντι στην καταστολή των διαδηλώσεων, οι οποίες αφήνουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς.

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αντιδρούν πολύ δειλά στα όσα γίνονται. Και είναι σαφές για εμένα ότι προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικό σημείο για τους δικούς τους σκοπούς, στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για τα πυρηνικά, η οποία έχει σταματήσει. Ας μην ξεχνάμε ότι για σχεδόν δύο χρόνια δεν υπάρχει καμία βιασύνη για να υπογραφεί αυτή τη συμφωνία τώρα και να δοθεί νομιμότητα στην Ισλαμική Δημοκρατία».

Επίσημα τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου. Ανάμεσά τους είναι και η Σερβίν Χαντιπούρ, συνθέτρια και ερμηνεύτρια του τραγουδιού έγινε ο ύμνος των διαδηλωτών και του οποίου η κυκλοφορία απαγορεύτηκε την Τρίτη.

Πηγή: gr.euronews.com

Μοιραστείτε το:
Tagged