Η Χρυσή Αυγή, ο Σύριζα και οι αποκαλύψεις Κοντονή…

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

Οι αποκαλύψεις Κοντονή, η Χρυσή Αυγή και ο Σύριζα

Η ναζιστική οργάνωση που καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, με τον εξοβελισμό της από την Βουλή, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, τιμωρήθηκε και από την ελληνική δικαιοσύνη. Και αυτή τη στιγμή διεξάγεται μάλιστα μια έντονη συζήτηση εν αναμονή της επιμέτρησης των ποινών. Διότι εξαιτίας των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα τις οποίες πραγματοποίησε η κυβέρνηση Σύριζα, τα καταδικασμένα ηγετικά στελέχη της Εγκληματικής Οργάνωσης μπορούν να προσδοκούν ότι θα πέσουν μάλλον στα μαλακά.

του Γιώργου Καραμπελιά

Μέσα σε αυτό κλίμα στις 8 Οκτωβρίου το πρωί έπεσε σαν βόμβα μια δήλωση του άλλοτε υπουργού Δικαιοσύνης του Σύριζα, Σταύρου Κοντονή. Διαβάζουμε λοιπόν το περιεχόμενο των δηλώσεών του στην τηλεόραση του Αντέννα: «Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα. Εγώ είχα εκφράσει την διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την Κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς ορισμένες παράμετροι του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις, όπως η χθεσινή για την Χρυσή Αυγή. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφθεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία».

«Η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με τους μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και την δίκη για την Χρυσή Αυγή». Αυτά είπε ο πρώην υπουργός και υποστήριξε μάλιστα ότι τελικώς εξεδιώχθη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και αντικαταστάθηκε από τον Μιχάλη Καλογήρου, εξαιτίας αυτών του των διαφωνιών.

Ο Σταύρος Κοντονής ήλθε απλώς να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί ήδη γνωρίζαμε ή υποπτευόμαστε: Ότι δηλαδή ο Σύριζα στα 4,5 χρόνια που κυβερνούσε έκανε ό,τι μπορούσε όχι μόνο για να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της δίκης, αλλά και δημιούργησε ένα νομικό πλαίσιο ώστε και μετά την καταδίκη τους οι Χρυσαυγίτες να συνεχίζουν το θεάρεστο έργο τους. Εξού και η ταύτιση των ηγετικών στελεχών και των απλών μελών στην επιμέτρηση της ποινής και προπαντός η κατάργηση της ποινής στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων.

Και αυτό διότι η Χρυσή Αυγή τους ήταν πολλαπλά χρήσιμη, τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία γενικότερα. Μάλιστα μετά τις δηλώσεις Κοντονή μπορούμε βάσιμα να υποπτευθούμε ότι υπήρχε προσυνεννόηση πριν καν ο Συριζα ανέβει στην εξουσία ή μήπως εξαιρετική «σύμπτωση συμφερόντων»;

Κατ’ αρχάς διότι η Χρυσή Αυγή ψήφιζε μαζί τους σε καθοριστικές ψηφοφορίες. Κατεξοχήν στην αποφασιστική και δραματική για τις συνέπειές της  αποτυχία εκλογής προέδρου στα τέλη του 2014. Έτσι έπεσε η κυβέρνηση του εχθρού της ναζιστικής ομάδας Σαμαρά, και ανέβηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ. Αλλά και στη συνέχεια «συνέπεσαν» σε αναρίθμητες περιπτώσεις: συμπόρευση στο άθλιο και ανισυνταγματικό δημοψήφισμα του 2015, καθιέρωση νέου εκλογικού νόμου, καθώς και σε αναρίθμητες άλλες περιπτώσεις.

Ωστόσο, η Χρυσή Αυγή δεν ήταν χρήσιμη στον Σύριζα μόνο ή κυρίως μέσα στη Βουλή, αλλά προπαντός διότι τους επέτρεπε να ταυτίζουν τον πατριωτισμό με τον φασισμό. Μην ξεχνάμε ότι, επί πολλά χρόνια, και συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ – και οι αναρχικές παραφυάδες του–  χρησιμοποιούσε το ναζιστικό μόρφωμα κάθε φορά που ήθελε να πλήξει τον πατριωτισμό των Ελλήνων: «Χρυσαυγίτες» βάφτιζαν όσους αντιδρούσαν στη Συμφωνία των Πρεσπών. Τον χαρακτηρισμό του «χρυσαυγίτη» επεφύλασσαν σε όσους διαφωνούσαν με την καταστρεπτική πολιτική τους στο μεταναστευτικό το 2015 και το 2016.

Κατά συνέπεια η χθεσινή παρουσία του Τσίπρα έξω από τα δικαστήρια εκτός από πολιτικάντικη ήταν και σκανδαλώδης, μια και όπως δηλώθηκε απερίφραστα από τον πρώην υπουργό του, έκανε ό,τι μπορούσε για να ευεργετήσει τους Χρυσαυγίτες νομικά και ταυτόχρονα να τους επιτρέπει να καπηλεύονται τον πατριωτισμό της πλειοψηφίας των Ελλήνων.

Όσο για τους δήθεν «αντιεξουσιαστές» που δυσαρεστημένοι… για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής από την «αστική δικαιοσύνη» εκτονώθηκαν ενάντια στους αστυνομικούς αλλά και στο πλήθος των συγκεντρωμένων, κατανοητό το μένος τους. Χάσανε τους προνομιακούς τους αντιπάλους  που τους επέτρεπαν να καλύπτουν τις δικές τους… Μαρφίν. Δικαίως λοιπόν συμπαρίστανται στον.. Μιχαλολιάκο. Θα λείψει και σε αυτούς και στον Τσίπρα.

«Βόμβες» Κοντονή: Παραιτήθηκε από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλει Τσίπρα για τη Χρυσή Αυγή

Την αποχώρησή του από την Κεντρική Επιτροπή και από όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Σταύρος Κοντονής, όπως αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι στην απόφασή του οδηγήθηκε καθώς «το κόμμα, ο τρόπος που οργανώνεται από εδώ και πέρα και οι πολιτικές που εκπονούνται είναι μια εσωκομματική πάλη που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και της κοινωνίας».

Δημοσιογράφος: Αποχωρείτε από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Κοντονής: Όχι, παραιτήθηκα μόνο από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα καθοδηγητικά όργανα, παραμένω μέλος, ενημέρωσα τον Τσίπρα.

 «Δεν θέλω να αναλάβω εγώ αυτές τις ευθύνες οι οποίες προκύπτουν, και κάνω έκκληση στα μέλη του κόμματος να μην ενδώσουν σε μια πορεία μηχανισμών προς το συνέδριο», είπε ο κ. Κοντονής, ενώ άφησε αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και άλλων στελεχών του κόμματος. Όπως είπε, για τις αποφάσεις του έχει ενημερώσει μόνο τον Αλέξη Τσίπρα.

Τι είπε για τη Χρυσή Αυγή

«Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει τη διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ.: του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς ορισμένες παράμετροί του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις όπως η χθεσινή για τη Χρυσή Αυγή. Σήμερα μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας, νομίζω ότι δικαιώνομαι, πως ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή. Και για τις ποινές τις οποίες το δικαστήριο δεν θα επιβάλει. Δεν θα επιβάλει κάποιες ποινές το δικαστήριο λόγω διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφτεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία», είπε ο κ. Κοντονής, ο οποίος εκείνη την περίοδο αντικαταστάθηκε στο υπ. Δικαιοσύνης από τον Μιχάλη Καλογήρου.

Όπως κατέληξε, «η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με του μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και τη δίκη για τη Χρυσή Αυγή».

Δημοσιογράφος: Είχατε στο μυαλό σας τη Χρυσή Αυγή την εποχή εκείνη, όταν είχατε τις ενστάσεις; Το είχατε μεταφέρει στο κόμμα σας;

Σ. Κοντονής: Σας λέω απολύτως ειλικρινά ότι τις είχα. Αποφυλακίστηκαν με την παρέλευση του 18μήνου που είναι συνταγματική διάταξη. Επειδή είχα διαπιστώσει, είχα δει προβλήματα, είχα πει ότι δεν έχει γίνει αλλαγή εκ μέρους της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να το εισαγάγει στη Βουλή προς συζήτηση. Αυτό είχα πει.

Από τη στιγμή που πήρε την ευθύνη να το εισαγάγει στη Βουλή και μάλιστα με εκείνη τη διαδικασία, η οποία ήταν ελεγχόμενη, κατά τη γνώμη μου και το είπα στη Βουλή, γιατί δεν τα λέω αυτά, τώρα. Τα είπα όταν ήμουν βουλευτής. Είχα πει να μην τους ψηφίσουμε τους κώδικες, ή να τους ψηφίσουμε να ισχύσουν σε ένα βάθος χρόνου, μέχρις ότου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, θέλω να τονίσω ότι αυτά τα πράγματα εγώ τα είχα θέσει. Και για αυτό ακριβώς μίλησα στη Βουλή. Το τονίζω αυτό.

Τις αλλαγές στον Κώδικα τις ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι».

Κοντονής: Η παραίτησή μου δεν σχετίζεται με τον Ποινικό Κώδικα

Μιλώντας λίγη ώρα αργότερα στο ραδιόφωνο του Alpha, ο Σταύρος Κοντονής υποστήριξε ότι η παραίτησή του από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ δεν σχετίζεται με τον νέο Ποινικό Κώδικα αλλά με την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος. 

«Η παραίτησή μου είχε δοθεί στον πρόεδρο του κόμματος, προφορικά, σε συνομιλία που είχαμε, πριν από 3 μέρες. Δεν έχει καμία σχέση με τις ποινές που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής. Δεν θέλω να υπάρχει συσχέτιση των απόψεών μου για τον νέο ποινικό κώδικα με την παραίτησή μου», ξεκαθάρισε ο κ. Κοντονής συνεχίζοντας:

«Έχει να κάνει με τα θέματα του κόμματος. Με όλη αυτήν την πορεία που την βλέπουμε την τελευταία περίοδο. Θεωρώ ότι είναι ασφυκτική για ορισμένους ανθρώπους που δεν ανήκουμε ούτε σε τάσεις, ούτε σε μηχανισμούς και σε όλα αυτά τα πράγματα. Όλη αυτή η εικόνα των δημόσιων αντιπαραθέσεων, εγώ τη θεωρώ απαράδεκτη».

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν εξέφρασε στον Αλέξη Τσίπρα τις αντιρρήσεις του αναφορικά με τον ποινικό κώδικα, ο Σταύρος Κοντονής τόνισε: «Η σχέση του υπουργού με τον πρωθυπουργό είναι σχέση εμπιστοσύνης. Το τι συζητήσαμε δεν θα επιτρέψω ποτέ στον εαυτό μου να το πω. Τότε είχα πει ότι αν δεν αλλάξουν αυτές οι προβληματικές διατάξεις δεν θα πάρω την πρωτοβουλία να τον πάω στη Βουλή. Ήταν λάθος μου και το αναγνωρίζω τώρα. Θα μπορούσα να είχα πάει πολλές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα με τη διαδικασία του νόμου και να μην είχα αφήσει να εξελιχθεί η διαδικασία με την ψήφιση των κωδίκων».

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/syriza-paraitithike-apo-kentriki-epitropi-kontonis

——————

Στ. Κοντονής για ΣΥΡΙΖΑ: Είναι συκοφάντες, να απαντήσουν γιατί αγνόησαν την προειδοποίησή μου για ΧΑ

«Αδειάζει» ξανά την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Στ. Κοντονής, χαρακτηρίζοντας άθλιους και συκοφάντες όσους τον κατηγορούν ως «πέμπτη φάλαγγα της Δεξιάς» και καλώντας τους να απαντήσουν γιατί αγνόησαν τις προειδοποιήσεις του ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα θα έριχναν «στα μαλακά» τα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Παράλληλα, χαρακτήρισε «άθλιους, συκοφάντες και ψεύτες» όσους στον ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησαν «για πέμπτη φάλαγγα της Δεξιάς» αλλά και για «εχθρό της Αριστεράς».

«Μετά από 41 χρόνια στην αριστερά λένε ότι γίνομαι 5η φάλαγγα της Δεξιάς. Είναι άθλιοι, συκοφάντες και ψεύτες», ανέφερε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο του Open ο Στέλιος Κοντονής απευθυνόμενος στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας η Κουμουνδούρου τον κατηγορούσε πως «οι δηλώσεις του είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Κοντονής, μεταξύ άλλων ανέφερε πως είχε προειδοποιήσει για τον νέο Ποινικό Κώδικα ότι κάποιες αλλαγές «θα έριχναν στα μαλακά τη Χρυσή Αυγή». Όπως τόνισε: ««Όταν ήμουν υπουργός Δικαιοσύνης είχα πει ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν πρέπει να πάμε στη Βουλή με αυτό το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα. Και αυτό διότι απαγορεύεται στον υπουργό Δικαιοσύνης να επέμβει στο έργο των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Τότε είχα πει ότι αν δεν αλλάξουν συγκεκριμένα άρθρα του Ποινικού Κώδικα δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάρει την πολιτική ευθύνη για να ψηφιστούν από τη Βουλή τέτοια πράγματα».

«Είχα μιλήσει για τη μετατροπή της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, ενώ είχα αναφερθεί και στην κατάργηση των διατάξεων που αφορούν τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Επίσης είχε υπάρξει σάλος και για τα θέματα του βιασμού. Επιπλέον είχαν αναφερθεί από τον Νίκο Παρασκευόπουλο θέματα που άπτονται του αδικήματος των βασανιστηρίων», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης».

«Σας απαντώ ευθέως», συνέχισε, «ότι όλα αυτά τα είχα θέσει όταν ήμουν υπουργός και είχα πει ότι δεν θα πάω στη Βουλή το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Όταν το είδα αναρτημένο από τον επόμενο υπουργό Δικαιοσύνης τόνισα ότι υπάρχουν προβληματικές διατάξεις. Μάλιστα όταν μίλησα στη Βουλή είχα πει ότι “εάν σε τελευταία ανάλυση κρίνει η πλειοψηφία και το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι πρέπει να ψηφιστεί σήμερα, ας μην ισχύσει σήμερα αλλά σε βάθος χρόνου (τουλάχιστον σε έξι μήνες) έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις». «Δεν με άκουσε κανείς», επεσήμανε.

Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν εισακούστηκαν τα λεγόμενά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε πως «ας ρωτήσετε εκείνους που δεν με άκουσαν. Δεν το λέω προσβλητικά, αλλά πραγματικά θα πρέπει να ερωτηθούν όλοι αυτοί που λένε ότι μετά 41 χρόνια στην Αριστερά γίνομαι πέμπτη φάλαγγα της Δεξιάς. Είναι άθλιοι συκοφάντες και ψεύτες», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην παραίτησή του σημείωσε ότι «όταν ρωτήθηκα για τους λόγους της παραίτησής μου είπα ότι αυτό είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να συζητηθεί σήμερα. Μπορούμε να το συζητήσουμε μία άλλη στιγμή. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψε το ζήτημα των ποινών που ενδεχομένως θα καταλογίσει το δικαστήριο στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Εκεί είπα ότι πλέον δεν υπάρχει η παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων».

«Από τη στιγμή που καταργήθηκε η διάταξη περί στερήσεως των πολιτικών δικαιωμάτων ή θα μπορούν κανονικά να κατέβουν στις εκλογές ή θα πρέπει να υπάρξει νέα ρύθμιση. Είναι σημαντικό ότι προτάθηκε η διάταξη του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα», συνέχισε ο κ. Κοντονής.

«Επί 41 χρόνια είμαι κομμουνιστής στην ανανεωτική αριστερά και εκεί παραμένω απαρέγκλιτα», κατέληξε.

——————

«Σφάζονται» στον ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ Κοντονή ο Παρασκευόπουλος – Κοντονής: «Είστε σταλινικοί»

Διαστάσεις εμφυλίου λαμβάνει η κόντρα που ξέσπασε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Κοντονή για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ώστε να «μαλακώσουν» οι ποινές των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Η Κουμουνδούρου εξέδωσε πολύ σκληρή ανακοίνωση κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η διαγραφή του.

«Μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού» χαρακτήρισε ο Στ. Κοντονής την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Νίκος Παρασκευόπουλος με παρέμβασή του τάχθηκε στο πλευρό του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, «αδειάζοντας» την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», σημειώνει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα του Σταύρου Κοντονή φέρεται να παραπέμπεται στην Οργάνωση Μελών με το ερώτημα της διαγραφής. Αν η οργάνωση αποφασίσει θετικά (με πλειοψηφία 3/4), τότε το ζήτημα παραπέμπεται στο αμέσως ανώτερο όργανο.

——————

Στ. Κοντονής: «Μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης πέρασε στην αντεπίθεση και μια με σκληρή ανακοίνωση χαρακτηρίζει «μνημείο σταλινισμού και συκοφαντίας», τα όσα του καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο Σταύρος Κοντονής αναφέρει τα εξής:

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την παραίτησή μου από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με υπαρκτές και σοβαρές ενστάσεις που είχα και διατηρώ, για τον τρόπο ψήφισης και το περιεχόμενο διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, αποτελεί ευθεία διαστρέβλωση των λεγομένων μου, κατά τη συνήθη πρακτική της ΝΔ.

Για πολλοστή φορά τονίζω ότι η παραίτησή μου υποβλήθηκε στον Πρόεδρο του κόμματος προ τριημέρου και σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος εν όψει του συνεδρίου και άλλων σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων, τα οποία σε μόνιμη βάση συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη.

Τη στιγμή μάλιστα που απέναντί μας υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει στη διαχείριση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.

Επαναλαμβάνω όμως για μια ακόμη φορά ότι απαράδεκτες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη.

Χαίρομαι γιατί πληροφορήθηκα ότι με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί τροπολογία επαναφοράς των καταργημένων διατάξεων και ελπίζω να τύχει της στήριξης όλων των δημοκρατικών κομμάτων.

Τέλος, επιστρέφω αυτούσια στους εκδότες της την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού, και απαξιώ να τη σχολιάσω».

——————

Ν. Παρασκευόπουλος.: Έχει δίκιο ο Κοντονής, δεν έπρεπε να αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας

Στο πλευρό του Σταύρου Κοντονή τάχθηκε και ο Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ειδικότερα, μιλώντας στον Realfm 107.1 ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι “είναι σωστό αυτό που λέει ο Κοντονής”.

“Είναι σωστό αυτό που λέει ο Κοντονής ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αλλαγή του Ποινικού κώδικα και ενώ ήταν έτοιμο το έργο να προωθηθεί αργότερα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θεώρησε ότι ένα έργο που τελείωσε κατά την διάρκεια της θητείας του δεν έπρεπε να περιμένει”.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλος, “για να έχουμε στο σύνολο του έναν νέο κώδικα προτιμότερο στο σύνολο του από τον προηγούμενο, καθώς περιέχει 450 άρθρα, πέρασαν και κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις που είναι προβληματικές και δεν το αρνούμαι ότι είναι προβληματικές και κάποιες από αυτές και άστοχες”.

“Η ιδιομορφία είναι ότι όταν ψηφίζεται ένας κώδικας ψηφίζεται ως ένα άρθρο στο σύνολο του και δεν μπορεί να γίνει διόρθωση σε επιμέρους ρυθμίσεις”, συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας ο Νίκος Παρασκευόπουλος τόνισε όμως ότι “αυτές οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν αργότερα άλλα η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε τον πολιτικό χρόνο για να της κάνει… τον ψήφισε και έφυγε. Εκ του αποτελέσματος θα σας έλεγα ότι η γνώμη μου σήμερα θα ήταν διαφορετική σε επιμέρους άρθρα, όχι στο σύνολο του”.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ανακοινώνοντας την παραίτηση του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής άφησε να εννοηθεί ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα το 2019 αφορούσαν και τις συνέπειες από υποθέσεις όπως η τραγωδία στο Μάτι ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως ευθύνονται για τις μειωμένες ποινές στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

——————

ΝΔ για δηλώσεις Κοντονή: Ο Τσίπρας φρόντιζε «να πέσει στα μαλακά» η ΧΑ

Σοκαριστικές αποκαλύψεις χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονή γα τις αλλαγές που έκανε η τότε κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα, οι οποίες σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα «αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα».

Σημειώνεται ότι ο Σταύρος Κοντονής ανέφερε σήμερα ότι είχε προειδοποιήσει για τις εξελίξεις που θα έφερναν ορισμένες αλλαγές του ΠΚ σε περιπτώσεις όπως η δίκη της Χρυσής Αυγής, με μειωμένες ποινές στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο και στον απόηχο της καταδικαστικής απόφασης του ναζιστικού μορφώματος χτες από τη Δικαιοσύνη, η ΝΔ τονίζει για τον Αλέξη Τσίπρα ότι «χθες ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ ως Πρωθυπουργός φρόντιζε να “πέσουν  στα μαλακά”».

Καταλήγοντας δε σημειώνει ότι «από την σημερινή αποκάλυψη εξηγούνται πολλά, και κυρίως, γιατί η υπόθεση αυτή βάλτωσε επι της θητείας του».

Στο ίδιο πλαίσιο άλλωστε, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, αναφέρει σε ανάρτησή του ότι «ο Σταύρος Κοντονής παραιτήθηκε από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Σύριζα καταγγέλλοντας ότι είχε προειδοποιήσει τον Τσίπρα πώς με τις αλλαγές που έφερνε στον ΠΚ θα βοηθούσε την ΧΑ την ώρα του καταλογισμού της ποινής τους…και δυστυχώς ισχύουν όσα λέει!».

——————

Ανασκευάζει ο Ν. Παρασκευόπουλος: Διαστρεβλώθηκε το μήνυμά μου

Για «διαστρέβλωση» του μηνύματος στη δήλωσή του για τον Ποινικό Κώδικα, κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος ο οποίος με νεότερες δηλώσεις του υποστηρίζει ότι απομονώθηκε η φράση του για να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος και αναφέρει ότι «αντίθετα με τον Σταύρο Κοντονή, θα συμφωνούσα με την ανάγκη ψήφισης του νέου Κώδικα»

«Για πολλοστή φορά από μια τοποθέτησή μου απομονώνεται μια φράση και αναπαράγεται με τίτλους που διαστρεβλώνουν το μήνυμα, ώστε να πλήττονται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ομιλών», τονίζει, διευκρινίζοντας ότι «η επόμενη ακριβώς φράση της επίμαχης δήλωσής σε ραδιοφωνικό σταθμό, δικαιολογεί την προώθηση του Ποινικού Κώδικα».

«Προσθέτω ρητά ότι και σήμερα, αντίθετα με τον Σταύρο Κοντονή,  θα συμφωνούσα με την ανάγκη ψήφισης του νέου Κώδικα», συμπληρώνει και καταλήγει: «Φυσικά, διαφωνώ και με την επιλογή του Σταύρου Κοντονή να θέσει το ζήτημα τη στιγμή που θα έπρεπε να συζητάμε για την ιστορική σημασία του χαρακτηρισμού της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης».

——————

Κ. Τσιάρας: Οι αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ στον ΠΚ δεν στερούν από τα στελέχη της ΧΑ τα πολιτικά τους δικαιώματα

Την επαναφορά της διάταξης στον Ποινικό Κώδικα που προβλέπει την αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων σε όλους όσοι καταδικάζονται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Αυτό, πάντως, ξεκαθάρισε δεν θα σημαίνει κάτι για τα μέλη της Χρυσής Αυγής αφού θα δικαστούν με τις ευνοικότερες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, ήτοι αυτές που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 λίγο πριν διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές.

«Δεν γνωρίζετε ότι ακόμα και αν το αλλάξουμε εμείς θα ισχύει ο ευμενέστερος νόμος; Τι λέτε λοιπόν; Αν δεν γίνουμε σοβαροί για να υποστηρίζουμε την πραγματικότητα και κοροϊδεύουμε εαυτό μας για να δείξουμε ευαίσθητοι δεν υπηρετούμε τους πολίτες. Για να τελειώνουμε εσείς είστε αυτοί που με την αλλαγή ποινικού κώδικα δώσατε το παράθυρο», τόνισε χαρακτηριστικά και απευθυνόμενες προς τον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε με νόημα: «Εσείς δώσατε αυτό το παράθυρο, εσείς δεν κάνετε τίποτε παρά τις προειδοποιήσεις μας και πάλι έρχεστε σήμερα υποκριτικά να φέρετε τροπολογίες. Εσείς που, παρότι ήσασταν εγκαλούμενοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν κάνατε τίποτα και υποκριτικά τώρα προτείνετε κάτι που ξέρετε ότι δεν μπορεί να ισχύσει. Είναι για τις εντυπώσεις η συζήτηση και όχι για την ουσία».

Σύμφωνα, τέλος, με τον ίδιο τα μέλη της επιτροπής παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα πρότειναν να επανέλθει η προηγούμενη διάταξη. « Συστήσαμε επιτροπή παρακολούθησης ποινικού κώδικα τα μέλη της οποίας μας πρότειναν να επανέλθουν οι παρεπόμενες ποινές στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Θα έρθει ολοκληρωμένη άρτια ρύθμιση από την επιτροπή παρακολούθηση ποινικού κώδικα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», σημείωσε.

Πηγή:  liberal.gr / iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged