Η βουλγαρική Μηχανή απάτης, οι πράκτορες και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας

Τρομοκρατία,
Μοιραστείτε το:

Ο κατάσκοπος, η Βουλγάρα απατεώνας και τα 4 δισ. Δολάρια…

Πράκτορες του FBI επισκέφθηκαν την γαλλική πόλη Νανσί την περασμένη εβδομάδα για να ευχαριστήσουν την τοπική αστυνομία για τη σύλληψη ενός πρώην αξιωματούχου της υπηρεσίας πληροφοριών του Λουξεμβούργου. Η υπόθεση συνδέεται με ένα διαβόητο σύστημα απάτης που βασίζεται σε κρυπτονομίσματα Bitcoin, το οποίο ορισμένοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία.

του   Ευθύμιου Τσιλιόπουλου

Ο Frank Schneider ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης επιχειρήσεων της υπηρεσίας πληροφοριών του Λουξεμβούργου μέχρι το 2008. Το όνομά του εμφανίστηκε στο πλαίσιο ενός σκανδάλου κατασκοπείας που τελικά προκάλεσε την πτώση του τότε πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Ο πρώην κατάσκοπος τελικά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες σε αυτήν την υπόθεση, αλλά τώρα φαίνεται να αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα διαφορετικού είδους.

Ο Frank Schneider

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανικές αρχές αναζητούν έναν άνδρα που αναφέρεται στα γαλλικά μέσα σαν “Frank S.” σε σχέση με μία τεράστια “πυραμίδα” που περιλαμβάνει την One Coin, μια εταιρεία κρυπτονομισμάτων με έδρα τη Βουλγαρία. Η βρετανική εφημερίδα The Times περιέγραψε το κόλπο ως «μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία». Πιστεύεται ότι το σύστημα One Coin εξαπάτησε επενδυτές σε όλο τον κόσμο, αποκομίζοντας πάνω από τέσσερα δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Schneider συνελήφθη στις 29 Απριλίου στο Audun-le-Tiche, μια μικρή πόλη στα σύνορα Γαλλίας-Λουξεμβούργου και όχι μακριά από τα σύνορα του Βελγίου και της Γερμανίας. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε βάσει διεθνούς εντάλματος, το οποίο αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι εκδόθηκε από αρχές στη Νέα Υόρκη. Αναφέρθηκε τότε ότι τον συνέλαβαν οι επίλεκτες δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας. Ο πρώην κατάσκοπος βρίσκεται υπό κράτηση στη φυλακή Nancy-Maxéville και είναι πολύ πιθανό να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές έχουν προθεσμία έως τις 28 Ιουνίου για να υποβάλουν επίσημο αίτημα έκδοσης στο γραφείο του εισαγγελέα της Νανσί.

Η Βουλγάρα απατεώνας

Η φερόμενη ως διοργανώτρια της απάτης, Ruja Ignatova, παραμένει άφαντη από το 2017. Πιστεύεται ότι o Schneider την ενημέρωσε για την έρευνα του FBI, με αποτέλεσμα αυτή να εξαφανιστεί εγκαίρως. Εκτός από να προειδοποιήσει την Ignatova, ο Schneider χειρίστηκε επίσης τη βρώμικη δουλειά του OneCoin. Μέσω της εταιρείας του Sandstone S.A., ο Schneider προσέλαβε τη βρετανική εταιρεία δημοσίων σχέσεων Chelgate για πάνω από 46.500 ευρώ το μήνα. Η Chelgate, σε συνεργασία με τη δικηγορική εταιρεία Carter Ruck, άσκησε πιέσεις στις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου εκ μέρους της OneCoin.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς, η κορυφαία χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, να αποσύρει μια προειδοποίηση απάτης σχετικά με χρεώσεις που εκδόθηκαν κατά της OneCoin. Εκ των υστέρων, αποδείχθηκε ότι η ανάκληση ήταν ένα από τα χειρότερα παραδείγματα ευρωπαϊκής κανονιστικής αμέλειας σχετικά με το OneCoin.

Το 2019, ο Schneider μήνυσε επίσης την ιστοσελίδα EUobserver για δυσφήμιση στο Λουξεμβούργο και απείλησε να το πράξει στο Βέλγιο. Το έπραξε αφού αυτός ο ιστότοπος ανέφερε ότι ο πρώην κατάσκοπος είχε συνεργαστεί με την εταιρεία δημοσίων σχέσεων Chelgate για να προβεί σε παραπληροφόρηση σχετικά με την Daphne Caruana Galizia, δημοσιογράφο της Μάλτας που δολοφονήθηκε το 2017. Το δικαστήριο του Λουξεμβούργου, όμως, απέρριψε την προσφυγή του.

Όπως προαναφέραμε, ο Schneider συμμετείχε και σε μια παράνομη υπόθεση τηλεφωνικών υποκλοπών πριν από την αποχώρησή του από την υπηρεσία, η οποία είχε οδηγήσει τον τότε πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στην παραίτηση, πριν αυτός αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν. Έγγραφο που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης δείχνει ότι η Βουλγάρα Ignatova μπορεί να βρίσκεται υπό την προστασία ενός κράτους στη Μέση Ανατολή που στηρίζει την τρομοκρατία. Το έγγραφο που συντάχθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών του Κουβέιτ παραδόθηκε στον αρχηγό της αστυνομίας του Ντουμπάι με ειδική αποστολή το 2015. Το έγγραφο προειδοποιούσε ότι το OneCoin της Ignatova ήταν ένα κάλυμμα για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Η φερόμενη ως διοργανώτρια της απάτης, Ruja Ignatova

H Ignatova στα Εμιράτα

Ο αναπληρωτής υφυπουργός για θέματα ποινικής ασφάλειας στρατηγός Abdul Hamid Abdul Rahim Al-Awadi δήλωσε ότι η Ignatova εισήλθε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με διπλωματικό διαβατήριο, Έφτασε στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι με ιδιωτικό αεροπλάνο και είχε μαζί της ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η Ignatova χρησιμοποίησε λογαριασμούς στην Mashreq Bank για να ξεπλένει χρήματα για τρομοκρατικές ομάδες και πραγματοποίησε αρκετές τραπεζικές μεταφορές σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Υεμένη, με αποδέκτες και τρομοκρατικές οργανώσεις. Η υπηρεσία πληροφοριών του Κουβέιτ πίστευε ότι η Ignatova εργαζόταν για έναν ανώνυμο κρατικό χορηγό τρομοκρατίας.

Στην αγωγή εναντίον της στην Νέα Υόρκη ειπώθηκε ότι η Ignatova έλαβε διπλωματικά διαπιστευτήρια από τον Σεΐχη Saoud bin Faisal Al Qassimi των Εμιράτων και αγόρασε μια τραπεζική άδεια από αυτόν. Άλλα έγγραφα δείχνουν ότι ο Nicholas Cully του Sovereign Group και ο Γερμανός δικηγόρος της Ignatova βοήθησαν την Ignatova και τον Sebastian Greenwood να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Ντουμπάι. Αυτό κίνησε τις υποψίες της Mashreq Bank που ανέφερε το θέμα στην Κεντρική Τράπεζα του Ντουμπάι, η οποία διέταξε ένα μερικό τραπεζικό πάγωμα για τα άτομα και τους λογαριασμούς που εμπλέκονται.

Η αγωγή βασίζεται σε νέες πληροφορίες από το Ντουμπάι όπου η One Coin διέθετε 500 εκατ. δολάρια σε μετρητά και άλλα περιουσιακά στοιχεία αξίας ενός δισ. δολαρίων. Αυτά διεκδικούνται σε αρκετές δικαστικές υποθέσεις από εκπροσώπους της Ignatova, του Sebastian Greenwood, ενός Σεΐχη των Εμιράτων και άλλων συνεργατών του στο One Coin. Η One Coin διοχέτευσε δισεκατομμύρια σε τράπεζες και ακίνητα στο Ντουμπάι, βοηθούμενη από τον Σεΐχη Saoud bin Faisal Al Qassimi και έναν πρώην κτηματομεσίτη, τον Mimoun Madani. Ο Al Qassimi είναι ο γιος ενός από τους πλουσιότερους άντρες στα Εμιράτα, του CEO της United Arab Bank, του H.E. Sheikh Faisal Bin Sultan Bin Salem Al Qassimi.

To deal με τα bitcoin

Ο νεότερος Al Qassimi ήταν συνεργάτης της Ignatova και παρείχε διπλωματικά διαπιστευτήρια για να διευκολύνει το ταξίδι της και την παραμονή της στα Εμιράτα. Ο Al Qassimi και ο Greenwood έκαναν επίσης ένα “δώρο” άνω του ενός εκατ. δολαρίων σε έναν υπάλληλο της τράπεζας του Ντουμπάι για να διευκολύνουν το άνοιγμα λογαριασμών για την εταιρεία OneCoin. Ωστόσο, το 2015, οι λογαριασμοί που περιείχαν πάνω από 500 εκατ. δολάρια πάγωσαν όταν η Ignatova και ο Greenwood κίνησαν υποψίες για ξέπλυμα χρήματος.

Το 2015, ο υιός Al Qassimi, στο πλαίσιο αποδεδειγμένης συναλλαγής, παρέδωσε στην καταδικασμένη (σε άλλες υποθέσεις απάτης) Ignatova τέσσερες συσκευές USB που περιείχαν 230.000 Bitcoin, αξίας τότε περίπου 50 εκατ. δολαρίων σε αντάλλαγμα για να γίνει δικαιούχος των παγωμένων τραπεζικών λογαριασμών της One Coin και των άλλων περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα) στα Εμιράτα, συνολικής αξίας περίπου ενός δισ. δολαρίων.

Η συναλλαγή peer to peer ήταν ανώνυμη και καθώς η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε σε δυσθεώρητα ύψη, η Ignatova βρέθηκε με μια σχεδόν ατελείωτη πηγή μετρητών. Τα 230.000 Bitcoins αξίζουν τώρα 13 δισ. δολάρια! Παρά την έκδοση ενταλμάτων για τους Ignatova, Greenwood και άλλους, η αστυνομία και ο εισαγγελέας του Ντουμπάι δεν πραγματοποίησαν συλλήψεις και έκλεισαν ήσυχα την υπόθεση τον Ιούνιο 2020, παρόλο που o Greenwood ήταν στη φυλακή στη Νέα Υόρκη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Εξακολουθεί, μάλιστα, να είναι υπό την δικαιοδοσία δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

Η Ignatova έχει γίνει ο μεγαλύτερος διεθνώς ωφελημένος από την άνοδο της τιμής του Bitcoin. Για την ακρίβεια, στέφθηκε η πιο επιτυχημένη απατεώνας στην ιστορία. Διαθέτοντας δισεκατομμύρια σε κρυπτονομίσματα, έχει ξεφύγει εύκολα από το διεθνές κυνήγι που έχει εξαπολυθεί για τη σύλληψή της, χάρη στην ανωνυμία του Bitcoin. Βέβαια κάποιοι λένε ότι δεν τα κατάφερε τόσο καλά, επειδή είναι νεκρή…

Πηγή: slpress.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged