Η αντιμετώπιση αυτών που επιτέθηκαν στον Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ – Ασθένεια που χρόνια τώρα ταλαιπωρεί το κράτος

Δικαιοσύνη
Μοιραστείτε το:

Η απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι αυτοί που επιτέθηκαν στον Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ και προσέβαλαν κάθε έννοια δικαίου και αξιοπρέπειας είναι γεγονός που δεν δημιούργησε ερωτήματα για το τι φταίει για την ανομία, την εγκληματικότητα που για τόσα χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μέσα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.            

Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ είναι η ασθένεια που χρόνια τώρα ταλαιπωρεί το κράτος. Γιατί άραγε; Τι συμβαίνει, υπάρχει κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε;                             

Η καταδίκη της πράξης εναντίον του Πρύτανη από όλο τον πολιτικό κόσμο, από κάθε θεσμό, από την Ελληνική κοινωνία ήταν κάτι το οποίο έστω και προς στιγμή έδωσε μία ελπίδα, μία ακτίνα φωτός ότι κάτι μπορεί να αλλάξει έστω και με καθυστέρηση 40 και πλέον ετών, όπως επίσης και η νομοθετική ρύθμιση που έχει γίνει όσον αφορά το πλαίσιο του ασύλου μέσα στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα. Μάταια όμως. Μετά την απόφαση αντιληφθήκαμε όλοι ότι χτίζουμε πάνω στην άμμο.                                                                                                                                     

Η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει τάξη, ασφάλεια εντός των πανεπιστημίων εάν δεν υπάγεται και δεν αναφέρεται   αποκλειστικά στα αυτοδιοικούμενα(όπως η πολιτεία θέλει να φτιάξει τα ΑΕΙ) είναι πολύ πιθανόν σε λίγο χρόνο να αναζητούμε κάτι νέο για την ασφάλεια των πανεπιστημίων, το γιατί δεν χρειάζεται ιδιαίτερης ανάλυσης.                                                                                                                                      

Αν λοιπόν αφήνονται ελεύθεροι αυτοί που συμμετείχαν στην διαπόμπευση του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, αν η υπό ίδρυση πανεπιστημιακή αστυνομία δεν λειτουργήσει με την ευθύνη των πρυτανικών αρχών, πάλι θα φταίει η ΕΛΑΣ όπως βολεύει πολλούς προκειμένου να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, το χειρότερα όμως από όλα θα είναι ότι τίποτα δεν θα αλλάξει και θα παραμείνουμε θεατές του ίδιου έργου.                                                                                                         

Σπήλιος Κρικέτος 

Γενικός Γραμματέας Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤ.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

——————–

Vukentra.com: Τι είχε προηγηθεί….

Ο Ανακριτής και ο εισαγγελέας δεν είδαν την “εγκληματική οργάνωση” στους 8 για την επίθεση στον Πρύτανη. Αφέθηκαν ελεύθεροι με… 3.000 ευρώ οι 4 ενώ οι άλλοι ελεύθεροι χωρίς κανέναν όρο.

Ελεύθεροι αφέθηκαν απόψε μετά την απολογία τους στον ανακριτή οι οκτώ νεαροί οι οποίοι φέρονται από τις αρχές κατόπιν ταυτοποίησης τους να συμμετείχαν στην επίθεση και τη διαπόμπευση σε βάρος του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, στις 29 Οκτωβρίου 2020.

Μετά τις απολογίες τους οι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο ενώ στους υπόλοιπους επιβλήθηκε εγγυοδοσία 3000 ευρώ στον καθένα και η υποχρέωση να εμφανίζονται κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής κατοικίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται για εγκληματική οργάνωση, αρπαγή, παράνομη κατακράτηση και παράνομη βία, διατάραξη λειτουργίας δημόσιας Υπηρεσίας και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Όπως φέρεται να υποστήριξαν αφενός δεν στοιχειοθετούνται οι εις βάρος τους κατηγορίες και αφετέρου δεν συμμετείχαν στην επίθεση κατά του Πρύτανη.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε επικηρύξει τους δράστες της επίθεσης οι οποίοι φέρονται να έπιασαν τον πρύτανη απo τον λαιμό απειλώντας έως και τη ζωή του, ενώ στην συνέχεια διέλυσαν τα πάντα στο γραφείο του πριν αποχωρήσουν. Στην συνέχεια τον διαπόμπευσαν ανεβάζοντας την φωτογραφία του στο διαδίκτυο, ενώ την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η “Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης.”

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο δικηγόρος των τριών εκ των κατηγορουμένων Γ. Κακαρνιάς δήλωσε:

“Μετά από μία πολύωρη διαδικασία ανακριτής και εισαγγελέας, κρίνοντας συνολικά το υλικό της δικογραφίας και τις απολογίες αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερους χωρίς όρους 4 από τους κατηγορούμενους και υπό τον όρο της εγγυοδοσίας. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις. Σε βάρος των κατηγορουμένων. Θεωρούμε ότι η νομική και ουσιαστική αβασιμότητα του κατηγορητηρίου θα καταδειχθεί και στην συνέχεια».

Πως έφτασε η ασφάλεια στον εντοπισμό των 8 που διαπόμπευσαν τον Πρύτανη!

Ο καυγάς του ενός με την Μητέρα του… από τον τηλέφωνο και το “βαθύ λαρύγγι” σε ρόλο “Μαρίας της Ριανκούρ” που διεκδικεί τα 100.000 ευρώ της προκήρυξης.

Μπορεί η ΕΛ.ΑΣ να διαβεβαίωσε ότι οι αρχές έφτασαν στον εντοπισμό των “8” από δικές τους έρευνες αλλά όπως προκύπτει είναι πολύ πιθανόν να το δημοσιοποίησαν αυτό για να καλύψουν την πληροφοριοδότριά τους. Οι μαρτυρίες δύο στελεχών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), το στίγμα από τα κινητά των υπόπτων, ο καβγάς ενός εξ αυτών με τους γονείς του, που τον μαλώνουν για το άγχος που τους έχει δημιουργήσει με «το θέμα του πρύτανη» και ένα τηλεφώνημα στα γραφεία της Ασφάλειας από γυναίκα που δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει «γιατί αυτή τη φορά ξεπέρασαν κάθε όριο» αποτελούν τα στοιχεία που οδήγησαν την Ασφάλεια στα ίχνη των οκτώ νεαρών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον του πρύτανη Δημήτρη Μπουραντώνη, την 29η Οκτωβρίου.

Πρόκειται για φοιτητές (οι πέντε του ΟΠΑ), ηλικίας 20 έως 26 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κακουργηματικές διώξεις για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγή, παράνομη βία κ.ά. Την Τετάρτη πήραν αντίγραφα της δικογραφίας και αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή την προσεχή Παρασκευή 8 Ιανουαρίου. Εκτός της συμμετοχής τους στο περιστατικό με τον πρύτανη, ορισμένοι απ’ αυτούς ταυτοποιήθηκαν σε δύο προηγούμενες ενέργειες: την εμπρηστική επίθεση στο Α.Τ. Κολωνού, το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου και την προ ενός έτους επίθεση με μολότοφ στο Α.Τ. Ζωγράφου. Η συμμετοχή τους στα συγκεκριμένα περιστατικά φέρεται να επιβεβαιώνεται από το στίγμα των κινητών τους τηλεφώνων.

Την έρευνα για το συμβάν ανέλαβαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να ενημερώνεται συνεχώς για την πορεία της έρευνας. Τα στελέχη της υπηρεσίας είχαν από την πρώτη στιγμή διατυπώσει την εκτίμηση ότι οι δράστες ή τουλάχιστον ορισμένοι απ’ αυτούς ήταν φοιτητές της πρώην ΑΣΟΕΕ με συμμετοχή στα επεισόδια και τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν την εκκένωση της κατάληψης «Βανκούβερ» (το ερειπωμένο κτίριο ανήκει στο ΟΠΑ) επί της οδού Μαυροματαίων. Έτσι, στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στον κ. Μπουραντώνη προχώρησαν σε άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων.

Παρότι χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή Signal ώστε η ΕΛ.ΑΣ. να μην μπορεί να καταγράψει το περιεχόμενο των μεταξύ τους συνομιλιών, από τις σαρώσεις στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας προέκυψαν τα εξής ενδιαφέροντα: Οι οκτώ κατηγορούμενοι είχαν τακτικές επικοινωνίες μεταξύ τους, γεγονός που –κατά την ΕΛ.ΑΣ.– στηρίζει την κατηγορία περί συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, ενώ λίγο πριν και λίγο μετά τα γεγονότα στο γραφείο του πρύτανη, τα τηλέφωνά τους ενεργοποίησαν τις κεραίες που βρίσκονται εγκατεστημένες στο Πεδίον του Αρεως, τον «Πανελλήνιο» και την πλατεία Εξαρχείων. Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ., οι «8» συγκεντρώθηκαν στο Πεδίον του Αρεως, έδρασαν στην πρώην σχολή ΑΣΟΕΕ και κατέφυγαν στα Εξάρχεια.

Η ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε «πυκνές» τηλεφωνικές επαφές μεταξύ των κατηγορουμένων σε δύο ακόμα ημερομηνίες – ορόσημα. Η πρώτη ήταν η 30ή Οκτωβρίου, ημέρα δημοσίευσης στο Athens Indymedia της προκήρυξης ανάληψης ευθύνης για την επίθεση στον πρύτανη, με υπογραφή «Πρωτοβουλία Μαχητικής Αλληλεγγύης». Η δεύτερη ήταν η 2α Νοεμβρίου, όταν οι δράστες ανάρτησαν στο Διαδίκτυο ένα δεύτερο, επεξηγηματικό κείμενο, με το οποίο –μετά τη γενική κατακραυγή– επιχειρούσαν να απαντήσουν στην κριτική που είχαν δεχθεί για την ενέργειά τους. Κατά τους αστυνομικούς, οι επικοινωνίες (σ.σ. με άγνωστο πάντως περιεχόμενο) έγιναν στο πλαίσιο συνεννοήσεων για τη σύνταξη και δημοσίευση των κειμένων.

Ένα ακόμα στοιχείο-«κλειδί» είναι συνομιλία που κατεγράφη στο πλαίσιο της έρευνας ανάμεσα σε έναν από τους υπόπτους με τη μητέρα και στη συνέχεια τον πατέρα του, την 5η Δεκεμβρίου. Ο νεαρός, που σημειωτέον μένει εκτός Λεκανοπεδίου, τηλεφώνησε στη μητέρα του λέγοντάς της ότι επρόκειτο να διανυκτερεύσει σε σπίτι φίλου του, στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να δώσει το «παρών» στις κινητοποιήσεις για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η συζήτηση έχει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς η μητέρα του νεαρού φοιτητή ακούγεται να τον προτρέπει να μη συμμετάσχει στις διαδηλώσεις κατηγορώντας τον ότι «μας έχεις δημιουργήσει τέτοιο άγχος με το θέμα του πρύτανη». Στη συζήτηση φέρεται να παρεμβαίνει και ο πατέρας του απειλώντας ότι σε περίπτωση που δεν υπακούσει θα σταματήσει να του δίνει χρήματα.

Επιβαρυντικό στοιχείο αποτελούν και οι καταθέσεις δύο στελεχών του ΟΠΑ. Σε βίντεο και φωτογραφίες που τους επέδειξαν οι αστυνομικοί αναγνώρισαν στο πρόσωπο δύο εκ των κατηγορουμένων, μιας κοπέλας και ενός αγοριού, δύο από τους δράστες της επίθεσης στον πρύτανη. Οι δύο αναγνωρισθέντες είναι φοιτητές της πρώην ΑΣΟΕΕ.

Από έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ταύτιση του γραφικού χαρακτήρα στην ταμπέλα που οι δράστες κρέμασαν στον λαιμό του πρύτανη, με τον αντίστοιχο σε πανό που έφερε την υπογραφή της κατάληψης Φιλολάου 99, με σύνθημα «Αλληλεγγύη σε όλες τις καταλήψεις». Τα στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας προχώρησαν σε άρση απορρήτου στο κινητό τηλέφωνο αντιεξουσιαστή που είχε ενεργό συμμετοχή στις καταλήψεις και τις επιθέσεις κατά αστυνομικών στο Κουκάκι. Αν και οι αστυνομικοί τον θεωρούν κομβική φυσιογνωμία στη συγκεκριμένη ομάδα αναρχικών, δεν προέκυψε σύνδεσή του με τα γεγονότα στο ΟΠΑ.

Η επικήρυξη

Την 31η Οκτωβρίου, δύο εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση στον πρύτανη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνεννόηση με τον αν. υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη προχώρησε στην επικήρυξη των δραστών με 100.000 ευρώ. Ένα δεκαπενθήμερο αργότερα μια γυναίκα κάλεσε σε ένα από τα σταθερά τηλέφωνα της Ασφάλειας (γραμμένο στην ανακοίνωση της επικήρυξης) και εξέφρασε την επιθυμία να βοηθήσει την έρευνα για την υπόθεση του πρύτανη, λέγοντας ότι «αυτή τη φορά ξεπέρασαν κάθε όριο». Κατονόμασε μάλιστα τον έναν από τους κατηγορουμένους που φαινόταν στην επίμαχη φωτογραφία (αυτή που οι δράστες έδωσαν στη δημοσιότητα) και εμφανίζεται να κρατά τον πρύτανη από τον ώμο. Οι ερευνητές της Ασφάλειας φέρονται να έχουν επισημάνει μια χαρακτηριστική ιδιομορφία στα δάχτυλα του χεριού του. Παραμένει πάντως ασαφές εάν το ποσό της επικήρυξης κατεβλήθη ή όχι. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η ΕΛ.ΑΣ. επικαλείται ανώνυμα τηλεφωνήματα και συνδρομή από πληροφοριοδότες στην πορεία των ερευνών της. Μετά την υποβολή της δικογραφίας οι αστυνομικοί ανέμεναν την έκδοση ενταλμάτων από τον ανακριτή ούτως ώστε να πραγματοποιήσουν αιφνιδιαστικές έρευνες στα σπίτια των 8 κατηγορουμένων. Εκτιμούσαν ότι έτσι θα συγκέντρωναν στοιχεία ικανά να αποκαλύψουν τη συμμετοχή τους και σε άλλες υποθέσεις καθώς και διασυνδέσεις τους με άλλα άτομα του αναρχικού χώρου. Αντ’ αυτού και προς απογοήτευσή τους, πάντως, ο ανακριτής αποφάσισε να στείλει στους διωκόμενους κλήση σε απολογία και όχι να εκδώσει εντάλματα συλλήψεων.

Πηγή: edolio5.blogspot.com

Μοιραστείτε το:
Tagged