Ευρωπαϊκό πρόγραμμα-μαμούθ για την εκπαίδευση 1 εκατ. ταλέντων στο deep tech

Κατάρτιση
Μοιραστείτε το:

Η Ευρώπη επιδιώκει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του νέου κύματος καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας (deep tech) και να κερδίσει το χαμένο έδαφος έναντι άλλων διεθνών ανταγωνιστών. Αυτόν τον φιλόδοξο στόχο υπηρετεί, μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) για την εκπαίδευση 1 εκατ. ταλέντων στο deep tech έως το 2025.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει 1 εκατ. Ευρωπαίους στις υπερπροηγμένες τεχνολογίες έως το 2025. Η Ευρώπη θέλει να φιλοξενήσει τα καλύτερα ταλέντα στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας, δημιουργώντας ρηξικέλευθες καινοτόμες λύσεις στο deep tech. Οι καινοτομίες αυτές είναι πιθανό να ωφελήσουν όλους τους τομείς, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αγροτεχνολογία έως τις κατασκευές, την κινητικότητα και την υγεία, συμβάλλοντας στην επισιτιστική ασφάλεια, στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, στη βελτίωση της υγείας των πολιτών και στην ανταγωνιστικότητα των οικονομιών.

Στη διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας, η Επίτροπος κυρία Μαρίγια Γκαμπριέλ ανήγγειλε την πρωτοβουλία “Deep Tech Talent Initiative” για ταλέντα στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας, η οποία αποτελεί μία από τις εμβληματικές δράσεις του ευρωπαϊκού θεματολόγιου καινοτομίας. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, το ΕΙΤ θα θέσει τον στόχο για την κατάρτιση 1 εκατ. Ευρωπαίων σε διάφορους τομείς υπερπροηγμένης τεχνολογίας έως το 2025.

Οι καινοτομίες υπερπροηγμένης τεχνολογίας βασίζονται στην επιστήμη, την τεχνολογία και τη μηχανική αιχμής, συχνά σε συνδυασμό με την πρόοδο στη φυσική, τη βιολογία και τις ψηφιακές τεχνολογίες, με σκοπό την αντιμετώπιση πιεστικών κοινωνικών αναγκών.

Προσκλητήριο

Η Επίτροπος κ. Γκαμπριέλ  απηύθυνε πρόσκληση σε εταίρους, ενδιαφερόμενους φορείς και στα κράτη-μέλη να προσυπογράψουν τη δέσμευση και να στηρίξουν τις προσπάθειες του ΕΙΤ για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της πρωτοβουλίας.

“Η προώθηση, η προσέλκυση και η διατήρηση ταλέντων στις υπερπροηγμένες τεχνολογίες είναι ζωτικής σημασίας για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και για την αξιοποίηση ενός νέου κύματος καινοτομίας, σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο καινοτομίας. Το ΕΙΤ, με το δίκτυο των 3.400 εταίρων του σε όλη την Ευρώπη, θα αναπτύξει τα προγράμματα εκπαίδευσης στις υπερπροηγμένες τεχνολογίες, τα οποία χρειάζεται η Ε.Ε. για να εκπαιδεύσει ένα εκατομμύριο ευρωπαϊκά ταλέντα”, ανέφερε η Επίτροπος.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Η πρωτοβουλία, την οποία συντονίζει το ΕΙΤ, θα παράσχει κατάρτιση σε τομείς υπερπροηγμένης τεχνολογίας, όπως τα προηγμένα υλικά και οι προηγμένες κατασκευές, η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία, οι αλυσίδες συστοιχιών (blockchain), η ρομποτική, η φωτονική, η ηλεκτρονική, η κβαντική υπολογιστική, η αεροδιαστημική, η βιώσιμη ενέργεια και η καθαρή τεχνολογία σε όλα τα κράτη-μέλη.

Τα προγράμματα θα είναι ανοικτά σε όλα τα ευρωπαϊκά ταλέντα απ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως τους φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες και όλους τους παρόχους εκπαίδευσης και κατάρτισης. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ισχυρή συμμετοχή των γυναικών και των χωρών με χαμηλότερη ικανότητα καινοτομίας.

“Η υπερπροηγμένη τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα δεδομένα προσφέροντας λύσεις στις πλέον πιεστικές κοινωνικές προκλήσεις, από την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση ως τη στρατηγική κυριαρχία της Ευρώπης, και να συμβάλει στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Για την ανάπτυξη αυτών των νέων τεχνολογιών και την εμπορική τους αξιοποίηση, η Ευρώπη χρειάζεται ειδικευμένο εργατικό δυναμικό καταρτισμένο στις τεχνολογίες αιχμής”, αναφέρει σχετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: sepe.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged