Ευρωπαϊκή Ένωση: Δημιουργεί πιο ισχυρές άμυνες ενάντια στα fake news

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Τη μάχη ενάντια στην παραπληροφόρηση και τα fake news εντείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη μάχη αυτή προστίθενται 16 νέες εταιρείες, οι οποίες εμφανίζονται πρόθυμες να υιοθετήσουν τον Κώδικα Δεοντολογίας για την Παραπληροφόρηση, στον οποίο έχουν προσχωρήσει ήδη μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί από όλο τον κόσμο.

Ο κατάλογος των νέων δυνητικών υπογραφόντων περιλαμβάνει τις εταιρείες Twitch, Adobe, Havas, The Bright App, Neeva, τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα, τη VOST Europe, τον Οργανισμό Εφαρμοσμένης Επιστημονικής Έρευνας των Κάτω Χωρών (TNO), Maldita, PagellaPolitica, Demagog, MediaMath, Integral Ad Science, την πρωτοβουλία GARM, Crisp Thinking και Newsback.

Τα παραπάνω μέρη προσχωρούν στη διαδικασία κατάρτισης του κώδικα ως δυνητικά υπογράφοντα μέρη. “Αυτή η διευρυμένη συμμετοχή θα καταστήσει τον νέο κώδικα δεοντολογίας ένα πιο αποτελεσματικό μέσο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης”, σχολιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κώδικας είναι το πρώτο πλαίσιο τέτοιου είδους παγκοσμίως, στο οποίο καθορίζονται οι δεσμεύσεις των πλατφορμών και του κλάδου για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Οι 16 νέες εταιρείες και φορείς εξέφρασαν την προθυμία τους να αναλάβουν δεσμεύσεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης έκδοσης του Κώδικα, ο οποίος βρίσκεται υπό αναθεώρηση.

Η αναθεώρηση του κώδικα στοχεύει στην ενίσχυσή του, ώστε να δοθεί σθεναρή απάντηση στην παραπληροφόρηση. Η Επιτροπή εκτιμά ότι απαιτούνται σημαντικές πρόσθετες προσπάθειες για τη μείωση της ροής της επιβλαβούς παραπληροφόρησης.

Συστάσεις

Προς την ίδια κατεύθυνση, αυτήν της μάχης κατά της παραπληροφόρησης, στοχεύουν και οι 10 συστάσεις της Ομάδας των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών μέσων (ERGA), που εκδόθηκαν με στόχο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλαίσιο παρακολούθησης με βάση το σχετικό έγγραφο καθοδήγησης της Επιτροπής.

Οι συστάσεις της ERGA, συμπεριλαμβανομένης μιας λεπτομερούς ανάλυσης του μηνιαίου προγράμματος παρακολούθησης της παραπληροφόρησης για την COVID-19, θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός άρτιου πλαισίου παρακολούθησης του ενισχυμένου κώδικα.

Η Επιτροπή αναμένει από τα υπογράφοντα μέρη να αξιοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τις συστάσεις αυτές και να συμπεριλάβουν την ERGA στη διαδικασία κατάρτισης, ιδίως όσον αφορά την παρακολούθηση του κώδικα.

 “Χρειαζόμαστε έναν αναθεωρημένο κώδικα κατά της παραπληροφόρησης, με ένα ισχυρό πλαίσιο παρακολούθησης, που θα βασίζεται σε δείκτες επιδόσεων. Πρόκειται να δεχθούμε μόνο έναν κώδικα ισχυρό και φιλόδοξο, ο οποίος θα εφαρμόζει πλήρως τις κατευθυντήριες γραμμές μας, αντιμετωπίζοντας τις τρέχουσες αδυναμίες του”, τόνισε η Αντιπρόεδρος αρμόδια για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κυρία Βιέρα Γιούροβα.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν σημείωσε από την πλευρά του: “Καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη νομοθετική πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες σημειώνουν ταχεία πρόοδο, προσβλέπω στην καλή συνεργασία τόσο των υφιστάμενων, όσο και των νέων υπογραφόντων μερών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο νέος κώδικας θα είναι έτοιμος πριν από την έγκριση των νέων κανόνων”.

Μοιραστείτε το:
Tagged