Επιτέλους: Καταδίκη Προϊστ. Τεχν. υπηρεσιών Περιφέρειας ως «υπευθύνου» για τροχαίο λόγω κακοτεχνιών δρόμου

Ενέργεια Κατασκευές
Μοιραστείτε το:

Απόφαση σταθμός-μήνυμα σε κάθε ανευθυνο-υπεύθυνο που το μόνο που κάνουν είναι να ροκανίζουν τον πλούσιο μισθό τους και να απολαμβάνουν την εξουσία της θέσης τους. Μπορεί η απόφαση  φυλάκισης υπευθύνου για  την κατάσταση δρόμου, ως υπαίτιου  ατυχήματος να  έχει μακρύ δρόμο μέχρι να τελεσιδικήσει, είναι, όμως, ενδεικτική για το τι «λέει» το υπάρχον δίκαιο και πως πλέον αντιμετωπίζονται οι ευθύνες των ανευθυνο-υπεύθυνων προϊσταμένων ή μη κρατικών υπαλλήλων από το δικαϊκό και δικαστικό μας σύστημα.

Είναι δε ιδιαίτερα σημαντική, για  τις ευθύνες  των Διευθυντών και των προϊσταμένων διαφόρων δημοτικών υπηρεσιών, με ποιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Δήμου Περιστερίου, στον οποίο τα πάντα έχουν καταρρεύσει αφού  κανένας νόμος πλέον δεν εφαρμόζεται, ειδικά  αυτοί που έχουν θεσμοθετηθεί για να προστατεύουν τον πολίτη και το περιβάλλον του…

Είναι πλέον φανερό ότι αρκεί ένας μικρός τραυματισμός  ενός δημότη, λόγο της εγκατάλειψης  των πεζοδρομίων, την αλλοίωση της κατασκευής και διαμόρφωσής τους, πέρα από όσα ορίζει η νομοθεσία ή το κλείσιμο  των κοινόχρηστων και προορισμένων για τους πεζούς  χώρους που αναγκάζονται να «κατεβούν» στο οδόστρωμα κινδυνεύοντας από τα νομίμως κινούμενα  οχήματα, για να  στηθεί ενώπιον του εδωλίου των ελληνικών δικαστηρίων, με βαρύτατες κατηγορίες κάθε αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου Περιστερίου και συνολικά κάθε δήμου…

Για  το θέμα αυτό θα επανέλθουμε, καταγράφοντας τις απόλυτες ευθύνες των υπηρεσιακών παραγόντων κάθε δημοτικής υπηρεσίας, ειδικά δε στον Δήμο Περιστερίου, που  έχουν σαν καλά παιδιά γράψει κάθε νόμο και κάθε κανονισμό στα «ούμπαλά» τους…

Δείτε την ποιο κάτω είδηση για την ποινή φυλάκισης που «απονεμήθηκε» από  το δικαστήριο στο Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μελετήστε την και  αναλογιστείτε  τα δικαιώματά σας….

————————

Απόφαση-σταθμός: Πρώτη καταδίκη “υπευθύνου” δρόμου για τροχαίο στην Πατρών – Πύργου. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Τμήμα καταδικαστικής απόφασης: «όντας υποχρεωμένος λόγω της ανωτέρω ιδιότητάς του σε καταβολή ιδιαίτερης επιμέλειας και προσοχής, ενεργώντας από αμέλεια, ήτοι από έλλειψη της προσοχής την οποία όφειλε κατά τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλει και με παράλειψη των επιβαλλόμενων ενεργειών, δεν απέτρεψε τη σωματική βλάβη άλλου, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να παρεμποδίσει την επέλευση του παραπάνω αποτελέσματος και συγκεκριμένα, στον ων άνω τόπο επί της Ν.Ε.Ο., ενώ υφίστατο σύστημα απορροής ομβρίων, δεν είχαν προβεί ως αρμόδια Υπηρεσία στον επιμελή καθαρισμό αυτού, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν ύδατα στο ρείθρο, που σε συνδυασμό με την έντονη βροχόπτωση δεν είχαν δίοδο διαφυγής και λίμνασαν στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε «λίμνη». Συνέπεια των παραπάνω ήταν η πρόκληση τροχαίου ατυχήματος».

——————

Καταδίκη υπευθύνου δρόμου: Απόφαση – σταθμό αποτελεί η καταδίκη από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας, για φυλάκιση έξι μηνών του πρώην Προϊστάμενου Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έπειτα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του οδηγός, μετά από τροχαίο ατύχημα που είχε το 2017, στην Πατρών – Πύργου, στο ύψος του Καπελέτου, στο οποίο τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο τότε Προϊστάμενος της Υπηρεσίας άσκησε έφεση και είχε αφεθεί ελεύθερος όμως πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά καταδίκη για τον δρόμο και πιθανώς ανοίγει τον δρόμο και σε άλλους πολίτες να ακολουθήσουν παρομοίως την δικαστική οδό.

Καταδίκη υπευθύνου: Πώς είχε γίνει το τροχαίο ατύχημα

Το τροχαίο σημειώθηκε το μεσημέρι (14:15) της 23ης Οκτωβρίου 2017, όταν γνωστός Πατρινός δικηγόρος κατευθυνόταν με το ΙΧ του προς την Αμαλιάδα. Στο ύψος του Καπελέτου, για άγνωστο λόγο, το ΙΧ εξετράπη της πορείας του προφανώς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, αφού λίγο νωρίτερα είχε βρέξει, καρφώθηκε σε στύλο της ΔΕΗ με αποτέλεσμα το αμάξι να διπλωθεί.

Ο οδηγός εγκλωβίστηκε στο ΙΧ του και τον απεγκλώβισαν λίγο αργότερα άνδρες της ΠΥ Λεχαινών. Ακολούθως μεταφέρθηκε στο ΚΥ Βάρδας, και στη συνέχεια στο νοσοκομείου του Ρίο με κατάγματα στα κάτω άκρα.

Καταδίκη υπευθύνου: Η απόφαση του Δικαστηρίου

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση καθώς «όντας υποχρεωμένος λόγω της ανωτέρω ιδιότητάς του σε καταβολή ιδιαίτερης επιμέλειας και προσοχής, ενεργώντας από αμέλεια, ήτοι από έλλειψη της προσοχής την οποία όφειλε κατά τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλει και με παράλειψη των επιβαλλόμενων ενεργειών, δεν απέτρεψε τη σωματική βλάβη άλλου, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να παρεμποδίσει την επέλευση του παραπάνω αποτελέσματος και συγκεκριμένα, στον ων άνω τόπο επί της Ν.Ε.Ο., ενώ υφίστατο σύστημα απορροής ομβρίων, δεν είχαν προβεί ως αρμόδια Υπηρεσία στον επιμελή καθαρισμό αυτού, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν ύδατα στο ρείθρο, που σε συνδυασμό με την έντονη βροχόπτωση δεν είχαν δίοδο διαφυγής και λίμνασαν στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε «λίμνη». Συνέπεια των παραπάνω ήταν η πρόκληση τροχαίου ατυχήματος».

«Καμία εργολαβία συντήρησης του δρόμου δεν ήταν ενεργή»

Την τραγική κατάσταση στην οποία «παρέλαβε» τον δρόμο το 2016, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, περιέγραψε στην εξέτασή του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Καμία εργολαβία συντήρησης της Ν.Ε.Ο. Πύργου δεν ήταν ενεργή. Την τελευταία δεκαετία, εξ’ αιτίας της οικονομικής κρίσης, οι πιστώσεις για την εκτέλεση έργων συντήρησης του οδικών δικτύων μειώθηκαν δραματικά, με αποτέλεσμα το οδικό δίκτυο να συντηρείται πλημμελώς».

Ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας επεσήμανε ότι ήταν αυτός που απευθύνθηκε στα αιρετά όργανα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνοντάς τα για την κατάσταση του δρόμου και ζητώντας άμεσα τη δημοπράτηση έργου συντήρησης. Πρόκειται για το έργο των 5 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που δημοπρατήθηκε στις 14-3-2018 και η σύμβαση με τον εργολάβο υπεγράφη στις 4-12-2018.

Τέλος, επεσήμανε ότι τα έργα συντήρησης στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο γίνονται αποκλειστικά με εργολαβίες που ανατίθενται από την Περιφέρεια, κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού, σε διαπιστευμένες εργοληπτικές εταιρίες, καθώς η υπηρεσία του στερείται προσωπικού. Μηχανολογικού εξοπλισμού και τεχνικής εμπειρίας.

Πηγή: patrisnews.com, dikastiko.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged