ΕΛ.ΑΣ: Αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το 2021

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

ΕΛ.ΑΣ: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το 2021

Αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά έμφυλης βίας καταγράφεται  μέσω της Γραμμής SOS 15900 – Καταγράφονται 19 την ημέρα

Εξαρση παρουσιάζει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι καταγράφονται 19 περιστατικά ημερησίως. Το 2021 οι αστυνομικές υπηρεσίες σχημάτισαν 6.834 δικογραφίες, σε σχέση με τις 4.619 που είχαν σχηματιστεί το 2020.

Το 2021 συνολικά 5.705 γυναίκες έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις 3.626 γυναίκες που είχαν πέσει θύματα το 2020.

Από τα συνολικά 7.695 θύματα ενδοοικογενειακής βίας του 2021, οι 5.705 ήταν γυναίκες και οι 1.990 άντρες.

Όσον αφορά στους δράστες, από την Αστυνομία ταυτοποιήθηκαν το 2021 συνολικά 7.242, σε σχέση με τους 4.814 του 2020.

Από τους 7242 δράστες του 2021, οι 5.868 ήταν άντρες και οι 1.374 γυναίκες, ενώ από τους 4.814 δράστες του 2020, οι 3.966 ήταν άντρες και οι 848 γυναίκες.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο δημιουργήθηκαν τα Τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας. Θυμίζεται ότι αρχικά ιδρύθηκαν πέντε στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη, ενώ το σχέδιο προβλέπει την ίδρυση ανάλογων τμημάτων και στην περιφέρεια.

17 γυναικοκτονίες το 2021

Το 2021 καταγράφηκαν 17 γυναικοκτονίες στη χώρα, εγκλήματα που συγκλόνισαν και προβλημάτισαν, ενώ λίγο πριν από την εκπνοή του χρόνου αποφεύχθηκε ακόμη μία, στη Θεσσαλονίκη, υπόθεση που επίσης συγκλόνισε.

Η Καρολάιν, θύμα της γυναικοκτονίας με δράστη τον σύζυγό της Μπάμπη Ανανγωστόπουλο, που επί ημέρες έπαιζε θέατρο παραπλανώντας άπαντες, η Γαρυφαλλιά στη Φολέγανδρο, η νεαρή Τζαβιέ στην Αλεξανδρούπολη που την έσπασε στο ξύλο ο σύζυγός της, η γυναίκα που πριν από έναν χρόνο περίπου τσιμεντώθηκε στην αυλή του σπιτιού της στην Κυπαρισσία από τον σύντροφό της, η 31χρονη Ντόρα που δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι της στο Ροδίνι της Ρόδου, είναι μόνο κάποιες από τις γυναίκες που χάθηκαν την προηγούμενη χρονιά από τα χέρια των ανθρώπων που εμπιστεύθηκαν.

Και ήδη στην αυγή του 2022 συγκλονίζει η ιστορία της νεαρής γυναίκας στον Αγιο Παντελεήμονα που ο Αιγύπτιος σύντροφός της σάπιζε στο ξύλο. Το βίντεο που την ξυλοκοπεί σε live σύνδεση σοκάρει, ενώ και οι κραυγές της γυναίκας για τα συνεχή περιστατικά βίας σε βάρος της αλλά και η έκφραση της αγωνίας της ότι αν αυτός ο άνθρωπος αφεθεί ελεύθερος θα την σκοτώσει, πραγματικά σοκάρουν.

Το θέμα των γυναικοκτονιών και της ενδοοικογενειακής βίας απασχολεί την κοινωνία και της αρχές, μιας και τα χρόνια της πανδημίας με τα lockdown και τους περιορισμούς που επέβαλαν τη μεγαλύτερη παραμονή στο σπίτι και αύξησαν τα περιστατικά αυτά, έφεραν το θέμα στο προσκήνιο και έκαναν πιο επιτακτική τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους αλλά και την αύξηση της ευαισθητοποίησης γύρω από το τόσο σημαντικό αυτό θέμα.

Τι είχε αναφέρει τον Αύγουστο η ΕΛ.ΑΣ.  και η αρμόδια υφυπουργός για τα περιστατικά έμφυλης βίας

Συνολικά 554 καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, σε όλη την επικράτεια, διαχειρίστηκαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας μόνο  το πρώτο 15νθήμερο Αυγούστου 2021, για το οποίο έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, «αστυνομικοί των αρμόδιων Υπηρεσιών ανταποκρίθηκαν άμεσα και συνέλαβαν συνολικά 332 άτομα για παραβάσεις της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία σχηματίζοντας σχετικές δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Επισημαίνεται πως η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, η ΕΛ.ΑΣ. «διερευνά κάθε καταγγελία και διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης».

Τα τηλέφωνα και οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας μπορούν να βρεθούν εδώ.

Συρεγγέλα: Δεκάδες γυναίκες–θύματα βίας εγκαταλείπουν την οικογενειακή εστία τους

Αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και μέσω της Τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των γυναικών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την οικογενειακή εστία τους, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους και να φιλοξενηθούν σε ασφαλείς χώρους, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2021, η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε πάνω από 4 χιλιάδες κλήσεις, εκ των οποίων οι 2.869 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας, ενώ πάνω από 50 γυναίκες-θύματα βίας που βίωσαν τραγικές στιγμές κατά τη διάρκεια της καραντίνας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και έπρεπε να μεταφερθούν με τα παιδιά τους επειγόντως σε έκτακτα καταλύματα, πριν εισαχθούν στους ξενώνες φιλοξενίας μας, φιλοξενήθηκαν σε χώρους που προσέφερε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) φιλοξένησε 23 γυναίκες με 20 παιδιά, ενώ, κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας (από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τα μέσα Μαΐου του 2021), το ΞΕΕ προσέφερε δωρεάν διαμονή και σίτιση σε 33 γυναίκες με 29 παιδιά.

Σημειώνεται πως το Χαμόγελο του Παιδιού προσέφερε δωρεάν εξετάσεις στα παιδιά, ενώ η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ) εξετάσεις στα θύματα βίας.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρο Βασιλικό και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρη Λέων και τους ευχαρίστησε θερμά για την πολύτιμη και σημαντική βοήθεια που προσέφεραν στις γυναίκες-θύματα βίας. «Τόσο το ΞΕΕ όσο και η ΕΙΕ ήταν στο πλευρό των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση και οι οποίες έπρεπε να εγκαταλείψουν άμεσα την εστία της βίας, για να μην κινδυνεύσουν», δήλωσε η κ. Συρεγγέλα.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, οι γυναίκες φιλοξενήθηκαν πρώτα στα δωμάτια που προσέφερε το ΞΕΕ και, στη συνέχεια, αφού πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, κάποιες μεταφέρθηκαν στους ξενώνες φιλοξενίας μας, ενώ άλλες επέλεξαν να μεταφερθούν σε συγγενικό ή φιλικό τους σπίτι.

«Η Πολιτεία είναι δίπλα σε όλα τα θύματα βίας και δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα που να απευθύνεται στη Γραμμή 15900 και να μην μεταφέρεται σε ασφαλές κατάλυμα» σημείωσε η κ. Συρεγγέλα, τονίζοντας ότι μόνο τον περασμένο μήνα (Ιούλιος 2021) στους ξενώνες διέμεναν 63 γυναίκες με 62 παιδιά.

Μοιραστείτε το:
Tagged