Εισαγγελείς και δικαστές κατά της αξιολόγησής τους – Διαφορετικοί από τους άλλους… είναι όμως;

Δικαιοσύνη
Μοιραστείτε το:

Ενστάσεις για την αξιολόγηση των δικαστών, στη συνέλευση των εισαγγελέων Ελλάδος. Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης για την εθνική σχολή δικαστών, εξέφρασε ο πρόεδρος της ένωσης εισαγγελέων Ελλάδος.

Ο κ. Ευάγγελος Μπακέλας εξέφρασε συγκεκριμένα την αντίθεσή του για το εν λόγω νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται η εξέταση και η βαθμολόγηση των δικαστικών λειτουργών, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της ένωσης.

Ο κ.Μπακέλας τάχθηκε υπέρ της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης δικαστών και εισαγγελέων, όμως ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι το επίμαχο νομοσχέδιο ως προς το σκέλος της εκπαίδευσης των δικαστών είναι αντίθετο στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Καταστάσεως δικαστικών Λειτουργών και πρότεινε να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση της αρεοπαγίτου Μαρίας Χασιρτζόγλου, η οποία εκπροσώπησε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου.

Τόνισε ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δεν προβλέπεται η αξιολόγηση των δικαστών μέσω εξετάσεων και βαθμολογίας, ενώ ευθέως αντίθετος ήταν στην αξιολόγηση κ.λπ. των δικαστών, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανιάς.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, αναφερόμενος στο επίμαχο νομοσχέδιο επισήμανε ότι αξιολογούνται όλες οι προστάσεις των αρμοδίων φορέων και πως το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι σε ανοικτό διάλογο για το επίμαχο θέμα.

Επιτάχυνση Δικαιοσύνης

Η επιτάχυνση της δικαιοσύνης ήταν ένα ακόμα βασικό θέμα που απασχόλησε τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της ένωσης εισαγγελεων.

Ο κ. Μπακέλας σε μια προσπάθεια να καταδείξει ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης δεν οφείλονται μόνο στους δικαστές, σημείωσε ότι την τελευταία τριετία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατατέθηκαν 390.000 μηνύσεις και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κατατέθηκαν 140.000 μηνύσεις, ενώ στον νέο Ποινικό Κώδικα, η ισχύς του οποίου άρχισε το 2019, έχουν γίνει έως τώρα 100 τροποποιήσεις. η σύστασή της.

Θέση στο ζήτημα πήρε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, ο οποίος στην εισήγησή του τόνισε πως το όλο ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ρεαλιστικά.

Ανέφερε ότι πράγματι υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά από ελάχιστους δικαστές και προσέθεσε ότι πρέπει να προβλεφθεί εθελουσία έξοδος για ορισμένους δικαστικούς οι οποίοι αδυνατούν να εργαστούν και ειδικά για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του ωραρίου των δικαστηρίων, υπό τις προϋποθέσεις ότι θα διατεθούν κονδύλια για τις υπερωρίες των δικαστικών υπαλλήλων και θα καλυφθούν τα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων.

Μετά το πέρας των εργασιών της γενικής συνέλευσης η ΕΕΕ εξέδωσε το κάτωθι ομόφωνο ψήφισμα:

«Τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κατά την 36η Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την 4/12/2021, στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών αποφασίζουν ΟΜΟΦΩΝΑ :

1) ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ άοκνα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι της κοινωνίας, την προσπάθεια ποιοτικής απονομής της ποινικής δικαιοσύνης όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

2) ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ την έγκαιρη, εύρυθμη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης και την απόλαυση από τους πολίτες του δικαιώματος παροχής δικαστικής προστασίας που αποτελούν συστατικά στοιχεία κάθε σύγχρονου κράτους δικαίου.

3) ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ τη διαρκή επιμόρφωση τους κατά τρόπο που δεν παραβλάπτει την προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία και δεν στερεί από τα αρμόδια κατά το Σύνταγμα και τον Οργανισμό Δικαστηρίων όργανα επιθεώρησης και υπηρεσιακής εξέλιξης, την αποκλειστικά αναγνωρισμένη αρμοδιότητα τους για αξιολόγηση τους.

4) Με γνώμονα την υπηρεσιακή τους εμπειρία θα παρεμβαίνουν μέσω της ΕΕΕ σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην βελτίωση των διατάξεων που διέπουν την ποινική διαδικασία προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλή μέλη μιας ευνομούμενης Πολιτείας.

5) ΖΗΤΟΥΝ την ανάληψη πρωτοβουλιών και αναγκαίων μέτρων για την υγειονομική προστασία των προσερχομένων και εργαζομένων στα Δικαστήρια, τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων, την ψηφιοποίηση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, την σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας, την ψήφιση του νέου Κώδικα Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και την αποποινικοποίηση ήσσονος βαρύτητας αδικημάτων.

6) ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΝ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των προτάσεων και αιτημάτων του κλάδου».

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged