Πριν καν στεγνώσει καν το μελάνι του Εθνικού Τυπογραφείου στο νομοσχέδιο για το κάπνισμα, η ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε ελέγχους για τον έλεγχο της απαγόρευσής του στα καταστήματα ψυχαγωγίας και τους κλειστούς χώρους συνάθροισης του κοινού.
Συγκεκριμένα, άνδρες της Αστυνομίας προχώρησαν σεολοκληρωτικούς ελέγχους, στον Λόφο Αξιωματικών στο Περιστέρι, ξεκινώνοντας από την «κορυφή» της Τζων Κένεντυ, καταγράφοντας παραβάσεις στην απαγόρευση καπνίσματος σε καφενεία και άλλα καταστήματα συνάθροισης κοινού, επιβάλοντας ταυτόχρονα τα αναλογούντα πρόστιμα.
Να σημειώσουμε βέβαια, ότι η σχετική δράση ήταν περιορισμένη, αφού ο έλεγχος έγινε μόνο για μικρό μέρος των καταστημάτων που βρίσκονατι εποί της αναφερόμενης οδού, -από φανάρι «Φαβιέρου έως το ύψος του νέου Κολυμβητηρίου»,αλλά έστω και έτσι πρόκειται για μία αρχή εφαρμογής των διατάξεων του νέου αντικαπνιστικού νόμου.
Από την άλλη, όμως, οι υπηρεσίες του νόμου, απουσιάζουν επιδεικτικά από τους ελέγχους παραβατικότητας γύρω από τα σχολεία και ιδιαίτερα τα Γ.Λύκεια και ΕΠΑΛ της Δυτικής Αθήνας για τα οποία υπάρχει ιστορικό βεβαρυμένων περιπτώσεων.
Και μπορεί οι σύλλογοι Γονέων να κρύβουν τα προβλήματα παραβατικότητας γύρω από τα σχολεία κάτω από το χαλί και η εκπαιδευτική κοινότητα να κάνει ότι δεν βλέπει και δεν καταλαβαίνει πιθανόν φοβούμενη πρόσωπα και καταστάσεις και αισθανόμενη απροστάτευτη, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και σε ορισμένες περιπτώσεις «κραυγαλέο».
Ιδιαίτερα προβληματική είναι η λειτουργία «καφέ» και κυλικείων έξω ή σχεδόν έξω από τις εισόδους των σχολείων, που αποτελούν κατά κανόνα, πλη ελαχίστων εξαιρέσεων εστίες καλλιέργειας της συνεχώς διογκούμενης παραβατικότητας των μαθητών. Κι όταν αναφέρουμε παραβατικότητα, νοούμε από κάπνισμα έως σκληρές ή ακόμη και πολύ σκληρές καταστάσεις σε εξαρτησιογόνες ουσίες.
Για να μην αναφερθούμε στα «ντιλίβερι» που γεμίζουν τους μαθητές με πρόχειρο φαγητό, καφέ, κλπ, παρακάμποντας τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών που παρακολουθούν ανήμποροι να αντιδράσουν, -δεν υπάρχει απαγορευτικό νομικό πλαίσιο-, ή στον «κυλικειάρχη» που καλεί τους μαθητές για να τους ενημερώσει για τα δικαιώματά τους, έναντι της «αυταρχικότητας» των καθηγητών τους.
Χαρακτηριστικό της νοοτροπίας που έχει εμφυλοχωρήσει στους μαθητές είναι η είδηση που έφερε στην δημοσιότητα το e-thessalia.gr, σύμφωνα με την οποία μαθητές στα σχολεία του Βόλου απαιτούν ειδικό χώρο για να καπνίζουν.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος Φώτης Σπανός, πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στα σχολεία ο νέος αντικαπνιστικός νόμος που προβλέπει πρόστιμο στον διευθυντή της σχολικής μονάδας έως και 10.000 ευρώ, αν εντοπιστεί κάποιος από δημόσιο ελεγκτή να καπνίζει στον σχολικό χώρο. Την ίδια στιγμή μαθητές ζήτησαν στο τελευταίο ευρύ μαθητικό συμβούλιο ειδικό χώρο για να καπνίζουν στο σχολείο.
Το όλο θέμα αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη των διευθυντών Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού, με τον διευθυντή Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωκράτη Σαβελίδη.
Ο ίδιος τόνισε πως «ένα σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει, είναι ο αντικαπνιστικός νόμος, σύμφωνα με τον οποίο, αν ο δημόσιος ελεγκτής εντοπίσει καθηγητή ή μαθητή να καπνίζει εντός του σχολικού χώρου είτε αύλειου είτε του διδακτηρίου, τότε το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί στον διευθυντή, ανέρχεται ακόμη και στα 10.000 ευρώ.
Τα πρόστιμα έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι διευθυντές εξέφρασαν την ανησυχία τους, καθώς είναι ένα θέμα που αφορά στην καθημερινότητα της σχολικής μονάδας. Βέβαια οι καθηγητές που καπνίζουν, βγαίνουν εκτός σχολικού χώρου».
Το θέμα είναι τι γίνεται με τους μαθητές που ένα ποσοστό τους καπνίζει και μάλιστα υιοθετεί τη συνήθεια αυτή όχι μόνο σε κάποια καφετέρια, αλλά και στο σχολείο, συνήθως στις τουαλέτες ή σε κάποιες γωνιές που δεν γίνονται φανεροί από τους καθηγητές, αφού αν εντοπιστούν κινδυνεύουν με μονοήμερη αποβολή από τον διευθυντή του σχολείου και διήμερη από τον σύλλογο διδασκόντων.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Σαβελίδης, στο πρόσφατο πετυχημένο μαθητικό συμβούλιο υπήρξε ομάδα μαθητών που πρότεινε μεταξύ των αιτημάτων τους και τη δημιουργία ενός χώρου για να μπορούν να καπνίζουν.
Και ναι μεν το αίτημα υποβλήθηκε από ένα σχολείο, αλλά έγινε αποδεκτό από αρκετούς μαθητές στο πολυπληθές ακροατήριο, ασχέτως που δεν το επέβαλαν στα υπομνήματά τους.
Οι διευθυντές φοβούνται κάποιο ενδεχόμενο πρόστιμο, καθώς, όσες εφημερίες και έλεγχοι και να γίνονται, ένας μαθητής να καπνίσει στο σχολείο και να εντοπιστεί από έλεγχο, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο για τον διευθυντή.
Ο κ. Σαβελίδης είπε πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπεται στα νοσοκομεία και τα σχολεία να δημιουργηθεί ειδικός χώρος για το κάπνισμα.
Μάλιστα συμπλήρωσε πως «είναι ένα ζήτημα με τον αντικαπνιστικό νόμο που ακόμη δεν έχουμε σκεφθεί, πώς θα το διαχειριστούμε, ενώ ετέθη και στην ΕΛΜΕ. Είναι πολύ πρόσφατο ως θέμα και θα το εξετάσουμε».
Η στήλη να σημειώσει ότι δεν είναι η μοναδική ομάδα σχοελίων που οι μαθητές «απαιτούν» ειδικό χώρο καπνιζόντων μαθητών, αλλά και δεν είναι η μοναδική ουσία που κάνει χρήση μέσα στο σχολείο αριθμός μαθητών.
Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, μήπως ήλθε η ώρα να δείτε αυτές τις καταστάσεις με καθαρό «μάτι»; Μήπως θα πρέπει να συνεργατείτε και με την υπουργό Παιδείας για τα ίδια θέματα;
Γιατί καλές είναι οι επικοινωμιακές φιέστες με φωτό και βίντεο για «στοχευμένους ελέγχους έξω από τα σχολεία», σεις όμως γνωρίζεται καλύτερα απ’ όλους ότι είναι αποσπασματικοί και παράγουν πρόσκαιρα και όχι σε βάθος αποτελέσματα…
Το αν ακούτε τις κραυγές… είναι το ζήτημα… Έτσι δεν είναι κύριε Υπουργέ…
«Αιρετικός»…