Δεν το έχουν ούτε ως «απάτη»… Το Μέγαρο του Μαξίμου…

Άρθρα Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

Τελικά χωρίς μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει χαμένα

Τα όσα εξήγγειλαν ο Τσίπρας και οι πέντε υπουργοί του στο Μέγαρο για την επόμενη τετραετία δεν αποτελούν μόνο ακόμη ένα κρούσμα ανερμάτιστου λαϊκισμού, αλλά και την απόδειξη ότι στην Κουμουνδούρου χωρίς τις δεσμεύσεις του μνημονίου το οποίο υπηρέτησαν πιστά, δεν έχουν σχέδιο για τη χώρα

Στο προεκλογικό-κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που ανακοίνωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και πέντε υπουργοί του το βράδυ της Δευτέρας στον δροσερό κήπο του Μεγάρου Μουσικής, η σύγχυση, η αμηχανία και οι αντιφάσεις έβγαζαν μάτι –περισσότερο και από τις αγκαλιές και τις διαχύσεις των παριστάμενων.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδήμων στην πολιτική επιστήμη, απλώς να διαθέτει τον κοινό νου για να αντιληφθεί ότι οι 12 δεσμεύσεις που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιστρέψει το εις βάρος του δυσμενές κλίμα και να διεκδικήσει την διακυβέρνηση της χώρας για άλλη μια τετραετία, είναι πομφόλυγες και έμφυτος λαϊκισμός, ένα συμπίλημα χωρίς καμία συνοχή και στόχο –μιλάμε, μεταξύ άλλων, για υποσχέσεις ελαφρύνσεων τις οποίες μόλις την περασμένη Παρασκευή φρόντισαν να ακυρώσουν, ή για υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων τις οποίες έκαναν οι προκάτοχοί τους αλλά αυτοί δεν θέλησαν να τις συνεχίσουν!

Είναι, τελικά, μια υπενθύμιση ότι χωρίς Μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει τι να κάνει τη χώρα… χουμε και λέμε:

Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5 % το 2021. Πολύ ωραία αλλά πόθεν; Επειδή έτσι το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ; Αντέχουν οι επιχειρήσεις και η οικονομία; Κι αν το επιβάλει νομοθετικά τι επιπτώσεις θα έχει στην ανεργία ή πόσα νέα λουκέτα θα προκύψουν αφού θα επιβαρυνθούν; Δεν χρειάζεται διάλογος των κοινωνικών εταίρων; Είναι, λέει, όλα κοστολογημένα.

Κοστολογημένο ήταν και το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. 500.000 θέσεις εργασίας. Γιατί τόσες και όχι περισσότερες; Τι θέσεις εργασίας θα είναι; Μόνιμες ή εποχικές; Πλήρους απασχόλησης ή μερικής; Γιατί στη μερική απασχόληση διακρίθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σε ποιους κλάδους; Με τι απολαβές;

Απλώς ένα νούμερο, απόψε αυτοσχεδιάζουμε. Ούτε μία ώρα απλήρωτης εργασίας. Σωστό. Ομως τεσσεράμισι χρόνια στην κυβέρνηση γιατί δεν κατάφεραν να ελέγξουν τη «μαύρη» εργασία και θα το καταφέρουν τώρα;

Μόνιμες προσλήψεις 10.000 στην Υγεία, 15.000 στην Παιδεία και ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών στο 6% και στο 5% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Εδώ «ο μουσικός σηκώνει τα χέρια». Το είχαν και στο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Τίποτα όμως δεν κατάφεραν. Και γι’ αυτό είναι ξεχαρβαλωμένα πρωτοβάθμια περίθαλψη, νοσοκομεία και προνοιακές δομές. Σχολεία και Πανεπιστήμια. Ολα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Εδώ γελάνε! Με voucher! Κάθε χρόνο μένουν παιδιά εκτός ενώ όπου επετεύχθη ας είναι καλά οι δήμοι που κάλυψαν την αδυναμία του κράτους. Και ο Καμίνης στην Αθήνα που έπαιρνε κάθε χρόνο όλα τα παιδιά.

Πράσινη ανάπτυξη: 32% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση μέχρι το 2030. Nα ‘χαμε να λέγαμε. Πριν μερικούς μήνες οι επιχειρήσεις του κλάδου διαμαρτυρήθηκαν έντονα για κραυγαλέες καθυστερήσεις στην αποσαφήνιση του νομοθετικού πλαισίου και για γραφειοκρατικά εμπόδια. Εδώ δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν του διαγωνισμούς για τη ΔΕΠΑ και τις λιγνιτικές μονάδες, τις ΑΠΕ θα ενισχύσουν;

Διπλασιασμός Ξένων Αμεσων Επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2025. Με μαγικό ραβδί δεν γίνεται. Η φορολογία των επιχειρήσεων είναι υψηλή και παρά τις πολύπλευρες υποδείξεις από διεθνείς οργανισμούς (ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Τράπεζα, Κομισιόν) την περίοδο 2015-2019 έπεσαν έξω από το στόχο. Όσες προχώρησαν (COSCO, Παπαστράτος πχ) είχαν ωριμάσει από τη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ 2010-2012 και από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ποια εμπόδια ανέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ για να έρθει ξένο φρέσκο χρήμα; Ποιο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον διαμόρφωσε; Κανένα. Οσο για το Ελληνικό, φτάσαμε στα μισά του 2019 και ακόμα περιμένει τις μπουλντόζες που θα έμπαιναν το ’16.

Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%, μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Εδώ το τερμάτισαν! Μόλις την περασμένη Παρασκευή, τελευταία ημέρα, τελευταία ώρα που λειτούργησε η Βουλή ακύρωσαν ακριβώς τα ίδια μέτρα που ήταν τα αντίμετρα για το αφορολόγητο! Με το επιχείρημα να μην επιβαρύνουν την οικονομία!

Πλήρως ψηφιοποιημένο Δημόσιο. Και ποιος τους εμπόδισε να το κάνουν στη θητεία τους; Κονδύλια ευρωπαϊκά υπάρχουν και δεν απορροφώνται, ενώ κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά. Οι Θεσμοί, οι κακοί τροϊκανοί, το ζητάνε, σχεδόν εκλιπαρούν γι’ αυτό, από το πρώτο Μνημόνιο.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι κακές και «μνημονιακές» σύμφωνα με τη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησαν σημαντικά (βλέπε: ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ΗΔΙΚΑ, ηλεκτρονική υπογραφή, Διαύγεια, Ηλεκτρονική πλατφόρμα προμηθειών και συμβάσεων).

Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν προχώρησε παραπέρα; Αντιθέτως ίδρυσε νέες γραμματείες και οργανισμούς και φόρτωσε 30.000 χιλιάδες νέους υπαλλήλους, χώρια συμβασιούχους και μετατάξεις. Και τέλος…

Πολιτικός γάμος για ομόφυλα ζευγάρια. Γιατί δεν το έκαναν όταν έφεραν τον νόμο πριν από δυο χρόνια; Ισως από ανικανότητα, ίσως να μην το σκέφτηκαν! Οπως έγραψε εύστοχα ένας εκλεκτός συνάδελφος: «Το μόνο συνεκτικό σχέδιο για την διάσωση της χώρας που υπηρέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το Μνημόνιο. Χωρίς αυτό βρίσκεται σε μια πελώρια σύγχυση, με μελό τερατολογίες είτε στις λεμονιές του Μαξίμου, είτε στους κήπους του Μεγάρου Μουσικής».

Μιχάλης Μιχαήλ

Πηγή: Protagon.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged