Δήμος Αγίας Βαρβάρας: 29η Σεπτεμβρίου, ημέρα θλιβερής επετείου και μνήμης για τα θύματα των ναζί

Aγία Βαρβάρα
Μοιραστείτε το:

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας σε μία σεμνή και λιτή εκδήλωση, με την παρουσία αντιπροσωπείας από σχολεία του δήμου μας, μελών της Διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και λίγων παρισταμένων κατοίκων, απέτισε φόρο τιμής στους έξι συμπολίτες μας οι οποίοι έχασαν την ζωή τους από τα πυρά των ναζί στο ρέμα των οδών Δούσμανη και Σαράφη και στην Αγία Ελεούσα.

Η 29η Σεπτεμβρίου, ημέρα θλιβερής επετείου για την πόλη μας, είναι ταυτόχρονα και ημέρα ανανέωσης της υπόσχεσης ότι ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί θα σταθούμε εμπόδιο σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να βιώσει η ανθρωπότητα, ξανά, παρόμοιες καταστάσεις! Αυτό, μεταξύ άλλων, ανέφερε στην λιτή ομιλία του ο Δήμαρχος κ. Λάμπρος Μίχος.

Οι περιορισμένες δυνατότητες λόγω μέτρων κατά της πανδημίας covid-19, δεν επέτρεψαν να δοθεί στην εκδήλωση το εύρος και η λαμπρότητα που θα άξιζε η θυσία των αθώων συμπολιτών μας. Όμως, η θυσία δεν έχει ανάγκη από «αστραφτερούς» πανηγυρισμούς και εκδηλώσεις για τον φωτογραφικό φακό.

Η θυσία όσων πότισαν το δέντρο της λεφτεριάς, ήταν σεμνή, συνειδητή πράξη την οποία υπαγόρευε η συνείδηση του καθήκοντος έναντι της πατρίδας και η αναγνώριση της ευθύνης έναντι στις ιερές, πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά.

Ο Δήμαρχος κ. Λάμπρος Μίχος ανέπτυξε το ιστορικό του γεγονότος, στους παρισταμένους στην σεμνή τελετή, υπογραμμίζοντας ότι «χρέος των επιγόνων τους είναι η απόδοση τιμής και κυρίως, η διατήρηση της μνήμης της θυσίας όλων, όσων  έταξαν τον εαυτό τους στον αγώνα για την Ελευθερία και την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Δήλωσε ότι ο Δήμος θα λάβει μέριμνα ώστε να αποδοθούν όλες οι προσήκουσες τιμές στους ήρωες της πόλης, γιατί μέχρι σήμερα η θυσία τους δεν έχει πάρει την έκταση και την αναγνώριση που αρμόζει.

«80 χρόνια μετά, οφείλουμε να κρατάμε ζωντανές στην μνήμη μας τις αιτίες που οδήγησαν σε τέτοια γεγονότα, να αποδίδουμε τιμή στους ήρωες που έδωσαν τον αγώνα για την ελευθερία και να αντιστεκόμαστε».

Εν συνεχεία ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μελέτιος, πρωθιερέας του Ι.Ναού Προφήτη Ηλία,  τέλεσε τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων.

Μοιραστείτε το:
Tagged