Δάσκαλε ώ…:Η μεγάλη «κομπίνα» του ΣΥΡΙΖΑ στα θαλασσοδάνεια τα δικά του και των άλλων κομμάτων

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

Ένα από τα αγαπημένα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, για να κατηγορήσουν το «παλαιό πολιτικό σύστημα», είναι τα περίφημα θαλασσοδάνεια των κομμάτων. Τα δάνεια που πήραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο, πριν από την κρίση, και τώρα δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να ξεπληρώσουν.

Η αλήθεια φυσικά είναι πολύ διαφορετική. Και ως γνωστόν, ΣΥΡΙΖΑ και αλήθεια παίζουν μπουνιές. Πώς έπαιρναν τα κόμματα τα δάνεια; Βάζοντας ως υποθήκη τη μελλοντική, πάρα πολύ γενναιόδωρη χωρίς καμία αμφιβολία… κρατική χρηματοδότηση. Μπορούσε κανένας τραπεζίτης να προβλέψει (προ κρίσης) την κατάρρευση του δικομματισμού; Προφανώς και όχι. Μπορούσε κανένας τραπεζίτης να υποθέσει ότι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ π.χ. θα έπεφταν τόσο πολύ, ώστε να μην είναι σε θέση -με τα νέα όρια χρηματοδότησης που προέκυπταν από τις χαμηλές εκλογικές του επιδόσεις- να εξυπηρετήσει τα παλαιά του δάνεια; Προφανώς και όχι. (Άσχετα βέβαια αν ο μεγάλος δανεισμός και η παχυλή χρηματοδότηση δεν απέτρεψαν την ταυτόχρονη γενναία «επιδότηση» των κομμάτων εξουσίας, από ιδιωτικές εταιρείες…)

Εκ των πραγμάτων, η δανειοδότηση μπορεί να φαντάζει σήμερα ότι δινόταν χωρίς πραγματική εξασφάλιση -αφού κανείς φυσικά δεν μπορούσε να γνωρίζει τις μελλοντικές εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων- και η υπόθεση να μοιάζει με σκάνδαλο, αλλά αυτή είναι μια εκ των υστέρων γνώση. Τότε αυτό ήταν ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αυτά όσον αφορά το μεγάλο παραμύθι του Αλέξη Τσίπρα. Πάμε τώρα στην κομπίνα, και ο όρος είναι μάλλον επιεικής…

Το 2014 ο νόμος άλλαξε ριζικά, υπό την πίεση και των άθλιων εταίρων, και πλέον δεν επιτρεπόταν σε ένα κόμμα να δανειστεί, ούτε καν να ρυθμίσει τα παλαιά του δάνεια, βάζοντας ως εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση, πέραν του τρέχοντος έτους. Το 2017 η «λαοσωτήριος» έκανε τον νόμο ακόμα πιο αυστηρό -γιατί σε αυτά δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του ο Αλέξης Τσίπρας- και προέβλεψε ότι, για νέο δάνειο ή αποπληρωμή ή ρύθμιση παλαιότερων δανείων, θα επιτρεπόταν να μπεί ως ενέχυρο μόνο το 50% της επιχορήγησης του τρέχοντος έτους. Ακόμα πιο σκληρό πλαίσιο, δηλαδή. Γιατί, είπαμε, σε αυτά δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του ο Αλέξης Τσίπρας.

Όμως και έτσι πλησιάζουμε στη μεγάλη «κομπίνα», τον Ιούνιο του 2017, λίγους μήνες μετά την πρωτη τροπολογία -όπως αποκάλυψε ο συνάδελφος Σταμάτης Ζαχαρός- η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο. Τελείως τυχαίο… Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία επ” αυτού. Και απάλειψε τη ρύθμιση που αφορούσε τα παλαιότερα δάνεια. Δηλαδή απαγόρευε τη χορήγηση δανείων στα κόμματα με ενέχυρο την κρατική χρηματοδότηση, πέραν του τρέχοντος έτους και σε ποσοστό άνω του 50% της χρηματοδότησης, αλλά αφαίρεσε την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων.

Γιατί έγινε αυτό; Μα πολύ απλά γιατί η μύγα στο σπαθί του Αλέξη Τσίπρα πέταξε. Πώς; Ακούστε τη συνέχεια.

Στη σύμβαση που υπογράφηκε στις 24 Νοεμβρίου του 2017, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Εθνική Τράπεζα, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναχρηματοδότηση του παλαιότερου δανείου του ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, που ήταν πλέον στα 7.100.000 ευρώ. Σιγά τα λεφτά, θα μου πείτε. Εδώ μόνος του ο Πολάκης πήρε 100.000 ευρώ καταναλωτικό… Τα 10 μύρια του ΣΥΡΙΖΑ μας μαράνανε; Σωστό κι αυτό. Η συνέχεια όμως είναι ακόμα καλύτερη.

Ως εγγύηση για την αναχρηματοδότηση ο κ. Τσίπρας ενεχυρίασε το ακίνητο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, το οποίο εκτιμήθηκε στα 2.700.000 ευρώ. Και για το υπόλοιπο ποσό, όπως αναγράφεται στη σύμβαση, ενεχυριάστηκε -ακούστε- η ετήσια τακτική επιχορήγηση που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 έως το 2023. Ό,τι ακριβώς γινόταν και στο παρελθόν… Λες και σήμερα μπορούμε να γνωρίζουμε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ το 2023.

Πώς είπατε; Θαλασσοδάνεια;

—————–

Υ.Γ.: Ορισμένοι θα θυμούνται ίσως και την περίφημη επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στην Τράπεζα Αττικής -συγγνώμη, στην Εθνική ήθελα να πω-, το 2010 παρακαλώ, εν μέσω της κρίσης, με την οποία ζητούσε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας να δει με «ευρύτερο πνεύμα» -και όχι με αυστηρά χρηματοοικονομικά κριτήρια- τη δανειοδότηση του Συνασπισμού τότε, αν και ήδη είχε δοθεί ως ενέχυρο για τα παλαιότερα δάνεια η τακτική χρηματοδότηση του κόμματος έως το 2014. Ναι, το 2014. Πώς είπατε; Θαλασσοδάνεια; Όχι, τα γνωστά παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ.

Μανόλης Καψής

Πηγή: thepaper.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged