Γ.Πατούλης: Τραγική η κατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής – Η Δούρου λέει σκοπίμως ανακρίβειες

Αττική
Μοιραστείτε το:

Κλείνει ο ΧΥΤΑ Φυλής τον Νοέμβριο – Κίνδυνος να πνιγεί η Αττική στα σκουπίδια

Τον κώδωνα του κίνδυνου κρούει ο νέος περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης (ο οποίος σημειωτέον αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Σεπτέμβριο βάσει της νομοθεσίας) προειδοποιώντας ότι η Αττική κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια, καθώς τον προσεχή Νοέμβριο κλείνει ο ΧΥΤΑ Φυλής.

Η ανακοίνωση του Γιώργου Πατούλη έρχεται να προστεθεί  είπε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο οποίος χαρακτήρισε ωρολογιακή βόμβα τον ΧΥΤΑ στη Φυλή, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι επί σχεδόν πέντε χρόνια δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Παράλληλα διαψεύδει τα όσα υποστήριξε η απερχόμενη περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, επικαλούμενος και το επίσημο έγγραφο που απεστάλη με ημερομηνία 18 Ιουλίου  από τον  Ειδικό Διαβαθμικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής, και το οποίο όπως τονίζεται στην ανακοίνωσή «επιβεβαιώνει ότι σε ελάχιστες εβδομάδες από σήμερα, ως τον προσεχή Νοέμβριο , δεν θα υπάρχει στην Αττική κανένας αδειοδοτημένος χώρος για να δεχθεί τα σκουπίδια που παράγονται».

Επίσης αναφέρεται πως  «εδώ και μήνες ζητούσαμε επίμονα να ενημερωθούμε έγκυρα και  υπεύθυνα από τη Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και την απερχόμενη Περιφερειάρχη  Αττικής, για την χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής, καθώς και για το σχεδιασμό που υπήρχε για τη μελλοντική διαχείριση των απορριμμάτων της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, με δεδομένο ότι όλοι γνωρίζαμε ότι πολύ σύντομα η δυνατότητα να δέχεται η Φυλή τα απορρίμματα του Λεκανοπεδίου, εξαντλείτο.».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο με δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την υγεία των κατοίκων, στην εικόνα της χώρας και κατ’ επέκταση και στην εθνική οικονομία» υπογραμμίζεται με έμφαση και γίνεται αναφορά στις ανακρίβειες που ακούστηκαν μετά την ομιλία του κ. Θεοδωρικάκου.

Οι ανακρίβειες της κας Δούρου

Τα όσα αναφέρει το επίσημο έγγραφο του ΕΔΣΝΑ για το επικείμενο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής από τον προσεχή Νοέμβριο,  προσπάθησε ανεπιτυχώς να τα αντικρούσει η απερχόμενη Περιφερειάρχης Αττικής σημειώνεται στην ανακοίνωση όπου υπογραμμίζονται σχετικά τα εξής:

 «Ανακρίβεια πρώτη. Ισχυρίζεται ότι αρκεί μια πολιτική απόφαση της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας για να «παραταθεί» η ζωή του ΧΥΤΑ Φυλής. Η αλήθεια είναι ότι για να γίνει πράξη μια πολιτική απόφαση και να αδειοδοτηθεί νόμιμα νέος χώρος, απαιτούνται ενέργειες και πράξεις που χρειάζονται τουλάχιστον 4-5 χρόνια. Η ίδια ως Περιφερειάρχης δεν έκανε όσα μπορούσε  στη διάρκεια της θητείας της, για να μπορεί να υπάρχει μια νόμιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Φυλή ή αλλού. Δεν έκανε τίποτα για να προωθήσει την ανακύκλωση, σε συνεργασία με τους Δήμους. Ο Περιφερειακός της σχεδιασμός δυστυχώς είναι «ευχολόγιο», αφού δεν έχει προχωρήσει καμία μελέτη και κανένα έργο όλα αυτά τα χρόνια.

Ανακρίβεια δεύτερη.  Ισχυρίζεται ότι υπάρχουν εναλλακτικές για τη Φυλή λύσεις , όπως εκείνη των εξαντλημένων λατομείων. Η αλήθεια όμως είναι ότι  για να μπορέσουν να λειτουργήσουν νόμιμα τα λατομεία ως χώροι για τη διαχείριση των απορριμμάτων, απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες που ξεπερνούν τα πέντε χρόνια. Απαιτούνται επίσης εργοστάσια επεξεργασίας των απορριμμάτων, που θα παράγουν το υπόλειμμα που θα στέλνεται στα λατομεία. Έκανε στη θητεία της η κα Δούρου κάποιο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων ή θέλει να μετατρέψει τα λατομεία σε νέες χωματερές που θα θάβονται ανεξέλεγκτα σκουπίδια, χωρίς επεξεργασία; Αυτό μας προτείνει; Να δημιουργήσουμε πολλές «νέες Φυλές» σε όλη την Αττική; Και πώς αλήθεια μιλάει για «λύση λατομείων», όταν η ίδια ως Περιφερειάρχης επί 5 χρόνια δεν προχώρησε στη χωροθέτησή τους, που είναι το πρώτο κι αναγκαίο βήμα για να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό;»

Η Αττική εκπέμπει SOS κι απαιτείται εθνική κινητοποίηση

Η κατάσταση που διαμορφώνεται ξεπερνά τις δυνατότητες της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Ήδη χάθηκε ζωτικός χρόνος και πλέον το πρόβλημα απέκτησε  εθνικές διαστάσεις αναφέρεται και επισημαίνεται ότι «η αντιμετώπιση του προβλήματος των στερεών αποβλήτων της Αττικής απαιτεί την εκπόνηση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης»

Στο πλαίσιο αυτό η νέα διοίκηση της περιφέρειας δεσμεύεται για την κατάρτιση εθνικού σχεδίου διαχείρισης του προβλήματος των απορριμμάτων και προαναγγέλλει την προσφυγή, με μηνυτήρια αναφορά, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε όσους είχαν τη θεσμική υποχρέωση να δώσουν λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και δεν το έκαναν, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Τ. Θεοδωρικάκος: Ωρολογιακή βόμβα τα σκουπίδια στην Αττική

Εκρηκτική χαρακτήρισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος την κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ο κορεσμός του ΧΥΤΑ Φυλής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις λύσεις, αφού το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Αττική αποτελεί ουσιαστικά «ωρολογιακή βόμβα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ως προς το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Αττική ότι «εξετάζονται όλες οι λύσεις και σε βραχυπρόθεσμο και σε μεσοπρόθεσμο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πιστεύω ότι είναι θέμα όχι πολλών εβδομάδων να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό το πρόβλημα άλλο, ειδικά εδώ στην Αττική η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική, πρόκειται για κυριολεκτική ωρολογιακή βόμβα και για την υγεία των πολιτών πρώτα και πάνω από όλα αλλά και για την οικονομική δραστηριότητα η οποία μπορεί να υποστεί τεράστιες ζημιές από μία τέτοια υπόθεση».

Ο κ. Θεοδωρικάκος διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Μπορεί κανείς να φανταστεί τουρισμό στην Αττική με τα σκουπίδια στους δρόμους; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε δραστικά» πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στην απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, επισημαίνοντας πως: «Όταν αποδώσουμε αυτό τον φόρο στην τοπική αυτοδιοίκηση, αυτός ο φόρος πρακτικά θα ισοδυναμεί με αυτά που σήμερα παίρνουν οι δήμοι μέσω των κεντρικών αυτοτελών πόρων από το κράτος, άρα ουσιαστικά για το κράτος, αυτό δεν έχει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή».

Πρόσθεσε πως «μπορεί αντικαθιστώντας τους κεντρικούς αυτοτελείς φόρους με τον ΕΝΦΙΑ, τα χρήματα που θα παίρνει από τον ΕΝΦΙΑ να είναι λιγότερα, ή σε κάποιους άλλους δήμους μπορεί τα χρήματα να είναι περισσότερα, άρα αυτό όλο χρειάζεται μια προετοιμασία για το πως ακριβώς θα γίνει, να αντισταθμίσουμε ορισμένα προβλήματα, γιατί δεν πρόκειται να το κάνουμε για να αφήσουμε κάποιους δήμους σε δυσκολότερη θέση».

Πηγή:  liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged