Απολύμανση του αέρα στους κλειστούς χώρους με ειδικές συσκευές συνιστούν οι ειδικοί

Βιολογία
Μοιραστείτε το:

Η αλυσίδα μετάδοσης του νέου κορωνοϊού δεν σπάει στη χώρα μας, καθώς υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στους εργασιακούς χώρους και την ενδοοικογενειακή διασπορά, ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες οι επιδημιολόγοι του ΕΟΔΥ.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού γίνεται στους κλειστούς χώρους όπου περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας: στα σπίτια και στη δουλειά μας. Γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία να φροντίζουμε να διατηρούνται καθαρά, τόσο ως προς τις επιφάνειες όσο και ως προς τον αέρα που αναπνέουμε.

Αν μη τι άλλο, έχει αποδειχθεί ότι η μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού συμβαίνει με την εισπνοή μολυσμένων σωματιδίων που τον περιέχουν. Τα σταγονίδια αυτά δεν εκπέμπουν μόνο οι πάσχοντες από τη λοίμωξη COVID-19, αλλά και οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού. H εκπομπή του ιού γίνεται με την ομιλία, το τραγούδι, τον βήχα, το φτάρνισμα, ακόμα και με την αναπνοή, σύμφωνα με αλλεπάλληλες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους μήνες.

Τη σημασία του καθαρού αέρα στους εσωτερικούς χώρους υπογράμμισαν πρόσφατα Έλληνες και ξένοι ειδικοί. Όπως ανέφερε η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (Environmental Protection Agency, EPA) ο καλός αερισμός των χώρων έχει ζωτική σημασία για την προστασία από τους ιούς. Όταν, όμως, αυτός δεν είναι εφικτός χωρίς να υπονομεύεται η εσωτερική θερμοκρασία ή υγρασία, καθώς και όταν υπάρχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, οι φορητές συσκευές καθαρισμού του αέρα μπορεί να είναι «ιδιαιτέρως χρήσιμες», τόνισε.

Σύμφωνα με την EPA, οι συσκευές καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα είναι σχεδιασμένες να καθαρίζουν τον αέρα σε ένα δωμάτιο ή ενιαίο χώρο. Οι συσκευές αυτές διαθέτουν εξελιγμένες τεχνολογίες και, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μπορούν να μειώσουν τους εσωτερικούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένων των ιών που μεταδίδονται με τον αέρα. Φυσικά πρέπει να συνδυάζονται και με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, όπως η καλή απολύμανση των χεριών και των επιφανειών και, αν πρόκειται για εργασιακούς χώρους, με χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου.

Στη χώρα μας όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κυκλοφορούν στο εμπόριο απολυμαντές καθαριστές σουηδικής εταιρείας, με καινοτόμα τεχνολογία υδροξυλίων που μιμείται τη φύση για να καταστρέφει τα παθογόνα στο εσωτερικό περιβάλλον. Οι συσκευές αυτές δεν ανακυκλώνουν τον αέρα, αντίθετα απελευθερώνουν σε αυτόν υδροξύλια που στοχεύουν τους αερομεταφερόμενους  μικροοργανισμούς και τους εξουδετερώνουν, αποτρέποντας έτσι τη διασπορά των παθογόνων μικροοργανισμών.

Αν λοιπόν για κάποιον λόγο δεν μπορεί κάποιος να ανοίγει τα παράθυρα του σπιτιού του πολλές φορές την ημέρα, ώστε να ανανεώνει τον αέρα, η χρήση φορητών συσκευών καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από τον νέο κορωνοϊό.

Την σημασία του εξαερισμού και του καθαρισμού αέρα εσωτερικών χώρων στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της COVID-19, επισήμανε πρόσφατα και η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ).

Όπως ανακοίνωσε, απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ επιστολή στην οποία επισύναψε την εισήγηση του επίτιμου μέλους της κ. Κωνσταντίνου Σιούτα, Fred Champion Professor, Department of Civil & Environmental Engineering, University of Southern California. Όπως αναφέρει, είναι επιτακτική για την προστασία του κοινού από την COVID-19, η χρήση καθαριστών αέρα εσωτερικού χώρου και αποτελεσματικών συστημάτων εξαερισμού.

Όπως εξηγεί, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα (όπως η τήρηση φυσικών αποστάσεων, το πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή συνωστισμού και η χρήση μάσκας προσώπου), είναι όλα στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η χρήση μάσκας προσώπου έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά και περιορισμούς. Αν και οι μάσκες είναι πολύ αποτελεσματικές στο φιλτράρισμα σωματιδίων μεγαλύτερων από 5 μικρόμετρα, η αποτελεσματικότητα τους μειώνεται στο 50% ή ακόμα λιγότερο για μικρότερα σωματίδια, ακόμη και αν ένα άτομο φοράει την μάσκα σφιχτά. Μια διαρροή μόλις 2% στη μάσκα προσώπου μειώνει την αποτελεσματικότητα αφαίρεσης σωματιδίων σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από 50%. Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν δραστικά οι συγκεντρώσεις ακόμη και πολύ μικρών σωματιδίων σε εσωτερικούς χώρους είναι ο εξαερισμός σε συνδυασμό με τη χρήση φορητών καθαριστών αέρα (portable air purifiers).

Όσον αφορά τα γραφεία, τόσο η EPA όσο και η Αμερικανική Εταιρεία Μηχανικών Θέρμανσης, Ψύξης και Κλιματισμού (ASHRAE) συνιστούν να γίνει αναβάθμιση των φίλτρων αέρα με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα που είναι συμβατή με το εκάστοτε σύστημα. Συνιστούν επίσης να γίνει έλεγχος της θέσης των φίλτρων, ώστε να αποφευχθούν τυχόν διαρροές.

Ωστόσο εάν δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί επαρκής αερισμός και φιλτράρισμα του αέρα, η EPA και η ASHRAE συνιστούν να χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά φορητές συσκευές καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα. Η ροή του αέρα, όμως, πρέπει να κατευθύνεται με τρόπο ώστε ο αέρας να μην διέρχεται από άτομο σε άτομο και να μειωθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς σταγονιδίων μεταξύ των εργαζομένων. Και πάλι, η χρήση των συσκευών αυτών πρέπει να συνδυάζεται με τα άλλα μέτρα προστασίας, για να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Μοιραστείτε το:
Tagged