Ίλιον και Σταθμοί Μετρό: Οριστικά στο ΕΣΠΑ 2021-2027 η επέκταση του Μετρό – Τα σημεία που θα γίνουν οι 3 νέοι σταθμοί

Ίλιον Κατασκευές
Μοιραστείτε το:

Κλειδώνει η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό στο Ίλιον μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027. Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο θεμα το μεγάλο έργο τη επέκτασης της “κόκκινης” γραμμής θα προταθεί για ένταξη στη νέα προγραμματική περίοδο, αυξάνοντας περαιτέρω το Αθηναϊκό δίκτυο.

Την Κυριακή σε συνέντευξη του ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ανέφερε για το συγκεκριμένο έργο πως “εντός του 2022 θα ολοκληρωθούν και οι μελέτες για την επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον με τρεις νέους σταθμούς”.

Αυτή την εποχή η Αττικό Μετρό προχωρά στη δημοπράτηση της περιβαλλοντικής μελέτης και εσωτερικά προχωρούν: η προμελέτη για αρχιτεκτονικά, στατικά και Η/Μ. Σε επίπεδο ωρίμανσης έχουν ολοκληρωθεί οι τοπογραφικές, γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες.

Μεγάλος στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να οριστικοποιηθεί η ένταξη του έργου εντός του 2022 και το 2023 να προκηρυχθεί το έργο. Το κόστος της επέκτασης εκτιμάται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Το νέο αυτό έργο Μετρό αναμένεται να τραβήξει το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων τεχνικών ομίλων της χώρας. Είναι το πρώτο έργο επέκτασης του Μετρό που προκηρύσσεται από το 2017. Αναφορικά με τη γραμμή 2 είναι η πρώτη επέκταση μετά το 2013 όταν η γραμμή είχε επεκταθεί προς Ελληνικό και Ανθούπολη.

H ακτινογραφία της επέκτασης προς Ίλιον

Η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό στο Ίλιον θα περιλαμβάνει περίπου 4 χιλιόμετρα υπόγειας διπλής γραμμής και την κατασκευή 3 σταθμών. Οι δύο από αυτούς θα είναι επί της Λεωφόρου Θηβών. Ο πρώτος είναι ο σταθμός ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ στη συμβολή των οδών Θηβών και Καππαδοκίας και ο δεύτερος είναι ο σταθμός ΙΛΙΟΝ στη συμβολή των οδών Θηβών και Ελαιών. Ο νέος τερματικός σταθμός θα ονομάζεται ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ και θα κατασκευαστεί στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Παραμυθιάς στα σύνορα Ιλίου και Καματερού.

Αυτή η επέκταση θα δώσει πρόσβαση στο δίκτυο Μετρό στις πολυπληθείς περιοχές του Ιλίου και των Αγίων Αναργύρων που σήμερα για να φτάσουν στο κέντρο της πόλης χρειάζονται σχεδόν 50 λεπτά. Για να δώσουμε μία τάξη μεγέθους, από τον σταθμό “ΊΛΙΟΝ” για να φτάσουν κάποιοι στην Ομόνοια θα χρειάζεται περίπου 16 λεπτά ενώ σε λιγότερο από 20 λεπτά θα φτάνουν στο Σύνταγμα.  Ο συγκεκριμένος σταθμός ακόμα πιο μελλοντικά θα αποτελεί και σταθμό σύνδεσης με την επέκταση της γραμμής 4 προς Πετρούπολη.

Η “κόκκινη” γραμμή μεγαλώνει

Με αυτή την επέκταση η “κόκκινη” γραμμή 2 διευρύνεται ακόμα περισσότερο και θα διαθέτει 23 σταθμούς, ξεκινώντας από το Ελληνικό και φτάνοντας μέχρι τα σύνορα του Καματερού. Θα εξυπηρετεί τα νότια προάστια, το κέντρο της Αθήνας συνδεόμενη και με τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό και στη συνέχεια επεκτείνεται στα δυτικά προάστια της πόλης. Η γραμμή 2 συνδέεται με τη γραμμή 3 στο Σύνταγμα και με τη γραμμή 1 σε Ομόνοια και Σταθμό Λαρίσης (Κεντρικός Σιδ.Σταθμός όπου συνδέεται και με τον Προαστιακό). Με το Τραμ η γραμμή συνδέεται σε Σύνταγμα, Συγγρού/Φιξ και Νέο Κόσμο.

Ωστόσο θα παραμένει η μικρότερη των 3 σημερινών γραμμών καθώς η γραμμή 1 και η γραμμή 3 διαθέτουν από 24 σταθμούς. Το 2022 η γραμμή 3 επεκτεινόμενη μεχρι το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, θα γίνει η μεγαλύτερη γραμμή του δικτύου με 27 σταθμούς.

Η γραμμή 2 σχεδιάζεται μελλοντικά να φτάσει μέχρι το Μενίδι. Θα περάσεις από το Καματερό, τα Άνω Λιόσια (που θα συνδεθεί με τον προαστιακό σταθμό επί της Αττικής Οδού) και θα τερματίζει στο ιστορικό κέντρο του Μενιδίου.

Μετρό Αθήνας: όλες οι νέες επεκτάσεις προς Δυτικά, Βόρεια και Νότια Προάστια

Άποψη της Αθήνας από ψηλά προς τα δυτικά προάστια – Πηγή: Canva

Περιοχές επέκτασης Μετρό και Νέοι Σταθμοί

Το Μετρό της Αθήνας μεγαλώνει και ήδη σχεδιάζονται οι νέες επεκτάσεις, με πολλές νέες περιοχές να μπαίνουν στο πλάνο επέκτασης του αγαπημένου μεταφορικού μέσου της Αθήνας.

Όπως παρουσίασε ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, κατά τη διάρκεια της ημερίδας με τίτλο “Βιώσιμες υποδομές μεταφορών – Μοχλοί ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων” του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, τα έργα μετρό στην Αθήνα είναι πολλά, πολλά εκ των οποίων είναι ήδη σε εξέλιξη (υλοποίηση ή σχεδιασμό) και άλλες επεκτάσεις και γραμμές βρίσκονται στο στάδιο μελέτης και επεξεργασίας.

Ωστόσο, παρουσιάστηκε όλο το πλάνο επέκτασης του Μετρό και τα νέα είναι ευχάριστα για τους κατοίκους πολλών περιοχών, που σήμερα θεωρούνται “αποκλεισμένες” από γρήγορα και βιώσιμα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι νέες επεκτάσεις του Μετρό προς τα Δυτικά Προάστια

Εκτός από το πρώτο κομμάτι της νέας Γραμμής 4 “Άλσος Βεΐκου – Γουδή” που έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται, σχεδιάζεται η μελλοντική επέκταση της γραμμής προς τα Δυτικά.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η επέκταση της Γραμμής 4 από το Άλσος Βεΐκου προς την Πετρούπολη.

Η επέκταση αυτή, κόστους 600 εκατ. ευρώ, θα συνεχίζει από το Γαλάτσι προς την Πετρούπολη με 6 νέους σταθμούς:

 • Νέα Ιωνία
 • Πευκάκια
 • Νέα Φιλαδέλφεια
 • Πάρκο Τρίτση (Άγιοι Ανάργυροι)
 • Ίλιον
 • Πετρούπολη

Για την επέκταση αυτή έχουν ξεκινήσει ήδη οι τοπογραφικές εργασίες και σύντομα θα ακολουθήσουν και οι γεωτεχνικές έρευνες.

Η επέκταση της Γραμμής 4 προς Πετρούπολη

Εκτός από τη Γραμμή 4, το πλάνο επέκτασης προς τα Δυτικά περιλαμβάνει και την επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον.

Η νέα επέκταση, μήκους 4 χιλιομέτρων και κόστους 350 εκατ. ευρώ, θα συνεχίζει από Ανθούπολη προς Ίλιον με 3 νέους σταθμούς ενώ σχεδιάζεται και η περαιτέρω επέκταση με 3 ακόμη σταθμούς για την εξυπηρέτηση των κατοίκων σε Καματερό, Άνω Λιόσια – Ζεφύρι και Αχαρνές (Μενίδι).

Για την τελευταία επέκταση, θα ξεκινήσει σύντομα η τοπογραφική αποτύπωση και σε αυτές τις περιοχές.

Οι νέες επεκτάσεις του Μετρό προς τα Βόρεια Προάστια

Η Γραμμή 4 αποδεικνύεται ότι θα παίξει βασικό ρόλο στις μεταφορές της πρωτεύουσας για τις επόμενες δεκαετίες καθώς σχεδιάζεται και η προς Βορρά επέκταση έως το Μαρούσι και την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας.

Θα εξυπηρετεί πυκνοκατοικημένες περιοχές κατά μήκος του άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας καθώς και του Δήμου Πεύκης – Λυκόβρυσης, με αναμενόμενη επιβατική κίνηση 193.000 ατόμων ημερησίως.

Θα περιλαμβάνει 8 νέους σταθμούς μέχρι το Μαρούσι και ακόμη 3 έως την Εθνική Οδό.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό – μαμούθ του 1,4 δισ. ευρώ.

Έως σήμερα έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι τοποργαφικές εργασίες καθώς και οι γεωτεχνικές έρευνες έως το Μαρούσι μόνο, ενώ υπάρχουν ήδη και στοιχεία προμελέτης του έργου.

H επέκταση της Γραμμής 4 προς Μαρούσι και Εθνική Οδό

Οι νέες επεκτάσεις του Μετρό προς τα Νότια Προάστια

Επιπλέον περιοχές στα Νότια Προάστια αναμένεται να συνδεθούν με το δίκτυο μετρό της πόλης καθώς σχεδιάζεται τόσο η επέκταση της Γραμμής 1 (πρώην Ηλεκτρικός) έως το Φάληρο, αλλά και η επέκταση της Γραμμής 2 από το Ελληνικό έως τη Γλυφάδα.

Συγκεκριμένα, η Γραμμή 1 θα συνεχίζει υπόγεια από το σταθμό του Θησείου έως το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αναμένεται να εξυπηρετεί 65.000 επιβάτες ημερησίως και να έχει 4 νέους υπόγειους σταθμούς:

 • Χαμοστέρνας
 • Πλατεία Δαβάκη
 • Λόφος Φιλάρετου / Τζιτζιφιές
 • ΚΠΙΣΝ

Για την επέκταση αυτή έχει ήδη ολοκληρωθεί η συγκοινωνιακή μελέτη τεκμηρίωσης του έργου και αναμένεται να δημοπρατηθούν οι τοπογραφικές και γεωτεχνικές εργασίες και έρευνες.

Σε επόμενη φάση, η επέκταση αυτή θα συνεχίσει προς το Παλαιό Φάληρο κατά μήκος της Λεωφόρου Αμφιθέας.

Η επέκταση της Γραμμής 1 προς Καλλιθέα και ΚΠΙΣΝ

Όσον αφορά την επέκταση της Γραμμής 2 προς Γλυφάδα, θα έχει συνολικό μήκος 4,4 χιλιόμετρα και θα περιλαμβάνει 3 νέους σταθμούς:

 • Άνω Γλυφάδα
 • Λεωφ. Βουλιαγμένης / Γρ. Λαμπράκη
 • Γλυφάδα

Προβλέπετε να εξυπηρετεί 57.000 επιβάτες ημερησίως και ο προϋπολογισμός του έργο ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Αναμένεται σύντομα να δημοπρατηθούν οι τοπογραφικές και γεωτεχνικές εργασίες και έρευνες.

Πηγή: ypodomes.com

Μοιραστείτε το:
Tagged