Έξαρση κατά 400% της ενδοοικογενειακής βίας τις ημέρες της καραντίνας – Οι κλήσεις για βοήθεια τετραπλασιάστηκαν

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Εσύ άθλιε που δέρνεις την οικογένειά σου: Ηρθε η ώρα να τιμωρηθείς παραδειγματικά

Μόνο ντροπή πρέπει να αισθανόμαστε γιατί τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 400% τις ημέρες της καραντίνας

Εσύ άθλιε που δέρνεις την οικογένειά σου: Ηρθε η ώρα να τιμωρηθείς παραδειγματικά  (Πηγή: Reuters – Βασίλης Σ. Κανέλλης)

Ας μου επιτρέψουν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο να δανειστώ τα στοιχεία τους για την ενδοοικογενειακή βία στην καραντίνα και το εκπληκτικό γράφημα που δημοσίευσε.

Δυστυχώς πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με μια είδηση που απλά πρέπει να περάσει έτσι και αύριο να ξεχαστεί. Πρόκειται για κοινωνική μάστιγα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.

Κι αν είναι τα άρθρα και τα ρεπορτάζ να συμβάλουν όσο γίνεται στο να ανοίξουν τα στόματα, να μιλήσουν όσοι υφίστανται βία μέσα στην οικογένεια τότε ας γίνει έτσι.

Αν είναι να πάνε φυλακή όλοι εκείνοι που απλώνουν χέρι σε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, τότε ας φωνάξουμε όλοι με όση δύναμη έχουμε ότι αυτό το φαινόμενο πρέπει να τερματιστεί στην Ελλάδα.

Δεν ξέρω τι γίνεται στο εξωτερικό, ίσως σε κάποιες χώρες η κατάσταση να είναι χειρότερη.

Οταν όμως διαβάζεις ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τις ημέρες που ήταν όλη η Ελλάδα σε καραντίνα αυξήθηκαν κατά 400%, τότε πράγματι σε πιάνει απελπισία και οργή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, εννέα στα 10 άτομα που κάλεσαν τόλμησαν να αναφέρουν για πρώτη φορά περιστατικό βίας. νδεχομένως δηλαδή να είχαν υποστεί βία και παλιότερα αλλά ο φόβος κρατούσε τα στόματα κλειστά.

 • 6 στα 10 περιστατικά των θυμάτων βίας ήταν σύζυγοι – σύντροφοι ενώ 10% αφορούσε σε βία κατά… παιδιών.
 • Εκπληκτικό, αλλά 67 περιπτώσεις αφορούσαν βία κατά γονέων και αδερφών ενώ 56 είχαν σχέση με βία από πρώην συντρόφους και συζύγους.
 • Δείτε και τις ηλικίες. το 27%, δηλαδή περίπου 1 στους 4 που κάλεσε για βοήθεια ήταν ηλικίας 40-54 ετών και 18% ήταν… νέοι άνθρωποι, ηλικίας 25 -39 ετών.
 • Αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα. Αυτή είναι η χώρα που αγαπάμε όλοι και που τη θεωρούμε την καλύτερη του κόσμου.
 • Δεν είναι καμιά μουντή βορειοευρωπαϊκή χώρα. Και τον ήλιο μας τον έχουμε, και τις παραλίες μας, και στις πλατείες και τα πάρκα ξημεροβραδιαζόμαστε και τρόπους διαφυγής έχουμε.
 • Η πατρίδα μας, λοιπόν, είδε τις εβδομάδες του εγκλεισμού αύξηση της βίας κατά 400%.

Μόνο μία λέξη. Ντροπή.

Ντροπή γιατί είναι αδιανόητο εν έτει 2020 (αλλά και οποτεδήποτε, οι εποχές δεν έχουν σχέση με την αθλιότητα) να σηκώνει οποιοσδήποτε το χέρι εναντίον άλλου, και μάλιστα μέσα στην οικογένεια.

Ντροπή και να βρίσκει δικαιολογίες γι’ αυτό.

Ακούμε κατά καιρούς:

 • Φταίει η γυναίκα που προκαλεί τον άνδρα και τη δέρνει. Φταίει το παιδί που κάνει φασαρία και θέλει τον… συνετισμό του. Ή φταίει η οικονομική κατάσταση που οδηγεί σε άσκηση βίας.
 • Τώρα ακούσαμε κι ότι έφταιξε ο εγκλεισμός στα σπίτια που «γέννησε» περισσότερη βία.
 • Πρόκειται περί αθλιοτήτων, περί δικαιολόγησης της βίας η οποία είναι χειρότερη κι από την ίδια την πράξη.
 • Δε φτάνει δηλαδή που κάποιος δέρνει, προπηλακίζει ή υβρίζει τη γυναίκα του, το παιδί του ή τον πατέρα του, μετά δικαιολογεί και την πράξη του.
 • Κι ακόμη πιο άθλια είναι η δικαιολογία ότι «έτσι μάθαμε από τους δικούς μας, είναι… παράδοση να πέφτουν και μερικές ξυλιές ή βρισιές».

Αυστηρή τιμωρία

Να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι. Ολοι αυτοί οι άθλιοι πρέπει να καταγγέλλονται, να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται αυστηρά.

Οχι με ένα απλό διαζύγιο ή με το να μην ξαναδούν τα παιδιά και τις γυναίκες τους. Αλλά με φυλάκιση.

Η βία μέσα στην οικογένεια πρέπει να είναι έγκλημα καθοσιώσεως.

Εσύ λοιπόν Ελληνάρα που βρίζεις τον πολιτικό γιατί δεν είναι καλός και μετά βρίζεις την οικογένειά σου, είσαι άθλιος και πρέπει να τιμωρηθείς.

Εσύ που ορκίζεσαι πίστη την πατρίδα και δηλώνεις έτοιμος να πολεμήσεις για τα ιερά και τα όσια της… ελληνικής φυλής αλλά απλώνεις χέρι στη γυναίκα ή τη σύντροφό σου, πρέπει να τιμωρηθείς.

Εσύ που πας στην Εκκλησία σαν καλός χριστιανός και ούρλιαζες επειδή δεν έκανε Πάσχα φέτος, αλλά ρίχνεις και καμιά σφαλιάρα για να… ξεδώσεις, είσαι υποκριτής και πρέπει να τιμωρηθείς παραδειγματικά.

Εσύ που βγαίνεις τώρα και βρίζεις τους αστυνομικούς γιατί σου πείραξαν το καμάρι σου που πήγε στην πλατεία, αλλά μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σου το βρίζεις και του συμπεριφέρεσαι σα σκουπίδι, πρέπει να πιαστείς και να τιμωρηθείς. Και να μην ξαναδείς το παιδί σου γιατί δεν σου αξίζει να είσαι πατέρας.

Εσύ που είσαι ο ξερόλας της παρέας, που πουλάς μαγκιά με την οκά σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους και που επιδεικνύεις τον ανδρισμό σου με το να δέρνεις τη γυναίκα σου ή τον ανήμπορο πατέρα και τη μάνα σου κάποια στιγμή θα σε πιάσουν και θα πρέπει να διαπομπευτείς. Να μη σε ξαναπλησιάσει γυναίκα. Να μην ξαναδείς τους συγγενείς σου.

Ολοι εσείς που κάνετε κριτική σε όλους και το παίζετε τιμητές των πάντων, αλλά έχετε κρυμμένα και βρόμικα μυστικά μέσα στο σπίτι σας, ήρθε η ώρα να αποκαλυφθείτε.

Αλλά κι εσείς γυναίκες που υφίσταστε βία ή που βλέπετε τα παιδιά σας να δέχονται βία. Μιλήστε. Καταγγείλετε, πηγαίνετε σε ειδικούς. Μη φοβάστε να μείνετε μόνες σας.

Καλύτερα μόνες σας παρά δαρμένες, εξευτελισμένες και τρομαγμένες.

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολόγηση της βίας μέσα στην οικογένεια. Οποιος την ασκεί είναι άρρωστος. Και πρέπει είτε να πάει στο ψυχιατρείο είτε στη φυλακή.

Τελεία και παύλα. Συμβιβασμοί δεν χωράνε σε τέτοια φαινόμενα. Δεν πρέπει να μείνουν άλλο βωβά αυτά τα εγκλήματα…

Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας εκπέμπουν SOS – Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή

Η έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας τις ημέρες της καραντίνας απασχόλησε ειδική επιτροπή της Βουλής.

Συνεδρίασε σήμερα, για πρώτη φορά μετά τα μέτρα κατά της πανδημίας, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της εκστρατείας κατά της ενδοοικογενειακής βίας στη διάρκεια της καραντίνας για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής,  Σοφία Βούλτεψη, στην εισαγωγική της ομιλία τόνισε ότι είναι η πρώτη Ειδική Επιτροπή οι εργασίες της οποίας επαναλαμβάνονται μετά την πανδημία ύστερα από απόφαση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, προκειμένου να τονισθούν οι προσπάθειες που γίνονται ώστε να αντιμετωπιστεί η ενδοοικογενειακή βία σε συνθήκες εγκλεισμού λόγω της πανδημίας.

 «Έχουμε δώσει μεγάλη βάση για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών ως Επιτροπή σε σειρά συνεδριάσεων. Με την κήρυξη της πανδημίας ήρθαμε σε επαφή με όλους τους θεσμικούς φορείς προκειμένου να συντονίσουμε τα βήματά μας για την ενημέρωση των πολιτών κατά της βίας σε αυτές τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες» τόνισε η κ. Βούλτεψη.

Στην ενημέρωσή της για τα αποτελέσματα της εκστρατείας κατά της ενδοοικογενειακής βίας στη διάρκεια της καραντίνας, η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κ. Μαρία Συρεγγέλα, τόνισε ότι τον Απρίλιο στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγράφηκαν 1.769 κλήσεις, από τις οποίες οι 1.070 αφορούσαν καταγγελίες βίας, οι 648 αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών, οι 420 από σύζυγο, 28 από πρώην σύζυγο, 64 από σύντροφο και 28 από πρώην σύντροφο, 28 από πατέρα, 20 από μητέρα,19 από αδελφό ή αδελφή, 77 από τέκνο. Οι υπόλοιπες κλήσεις αφορούσαν βία από άλλα πρόσωπα. Σημείωσε ακόμη ότι επτά στις δέκα περιπτώσεις την καταγγελία έκαναν τα ίδια τα θύματα.

Τον Μάρτιο υπήρξαν 325 καταγγελίες για περιστατικά βίας, από τις 454 κλήσεις στον πενταψήφιο αριθμό καταγγελιών, με περιστατικά βίας κατά γυναικών από σύζυγο και σύντροφο να είναι 135 και 23 αντίστοιχα και οι υπόλοιπες να αφορούν πρώην συζύγους και συντρόφους, γονείς, μέλη οικογένειας ή τρίτα πρόσωπα.

Παρατήρησε ότι σε κάθε περίοδο, όταν η οικογένεια συνευρίσκεται για παρατεταμένο χρόνο εντός της οικίας, αυξάνονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης ενημέρωσε για την κατάσταση στους ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, σημειώνοντας ότι 41 περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών ζήτησαν φιλοξενία, ενώ υπάρχουν 204 κενές θέσεις από τις συνολικά 405 υφιστάμενες σε όλη την Ελλάδα.

Ενημέρωση για τις δομές, τα έκτακτα μέτρα λόγω καραντίνας και τη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και την επιστημονική κοινότητα, για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, έκανε σύμφωνα με το ΑΠΕ και η Θεοδοσία Ταντάρου–Κρίγγου, Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Παρατηρήσεις, σχόλια και διευκρινιστικές ερωτήσεις κατέθεσαν οι βουλευτές κ. Ραλία Χρηστίδου (ΣΥΡΙΖΑ), κ. Νάντια Γιαννακοπούλου (Κίνημα Αλλαγής), κ. Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ), κ. Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου (Ελληνική Λύση), κ. Αγγελική Αδαμοπούλου (ΜέΡΑ25), κ. Αναστάσιος Χατζηβασιλείου (ΝΔ) και κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ).

Το προφίλ των γυναικών που έπεσαν θύματα ενδοιοκογενειακής βίας στην καραντίνα

 • Οι κλήσεις για βοήθεια τετραπλασιάστηκαν εν μέσω πανδημίας

Η καραντίνα αύξησε τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Οι γυναίκες που αναζήτησαν ψυχολογική και νομική στήριξη από τα συμβουλευτικά κέντρα του ΚΕΘΙ ήταν Ελληνίδες σε ποσοστό 80%, ηλικίας μεταξύ 40 και 54 ετών, έγγαμες με παιδιά και απόφοιτες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στην επιτροπή της Βουλής παρουσιάστηκαν τα στοιχεία που συνέλεξε η Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και το ΚΕΘΙ για τα περιστατικά βίας την περίοδο του υποχρεωτικού εγκλεισμού λόγω του covid-19.

Τα περιστατικά

Σημαντική αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκε τις μέρες της καραντίνας και του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλω Μαρία Συρεγγέλα.

Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων τον τελευταίο μήνα έλαβε συνολικά 1.769 κλήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας, οι κλήσεις για περιστατικά βίας τον Απρίλιο έφθασαν τις 1.070, ενώ οι αντίστοιχες κλήσεις τον Μάρτιο ήταν 325. Ανησυχητική είναι η αύξηση των κλήσεων για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τον Απρίλιο, με 648 κλήσεις.

Οι κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σχεδόν τετραπλασιάστηκαν τον μήνα της καραντίνας σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον Μάρτιο, που καταγράφηκαν 166 κλήσεις για παρόμοια περιστατικά.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι επτά στα δέκα περιστατικά βίας καταγγέλθηκαν από τα ίδια τα θύματα και τρία στα δέκα καταγγέλθηκαν από τρίτα πρόσωπα, όπως γονείς, παιδιά, αδέρφια, γείτονες και φίλοι.

«Είναι φανερό πως η καμπάνια ενημέρωσης για τη στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας κινητοποίησε τις ωφελούμενες, καθώς και τα τρίτα πρόσωπα στο να προχωρήσουν σε επικοινωνία με τη γραμμή SOS και να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας» δήλωσε η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα.

Όπως τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι εννιά στα δέκα άτομα που κάλεσαν στη γραμμή SOS 15900, τόλμησαν για πρώτη φορά να αναφέρουν το περιστατικό βίας, να ζητήσουν στήριξη και να στείλουν με τη σειρά τους σε όλες τις γυναίκες το μήνυμα «Μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλές».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα περισσότερα θύματα βίας ήταν σύζυγοι-σύντροφοι (στο 61% των περιστατικών). Δηλαδή, 485 σύζυγοι-σύντροφοι τον Απρίλιο βίωσαν σκληρές εικόνες που δύσκολα θα ξεχάσουν, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το 10% των περιστατικών βίας αφορούσε σε παιδιά (77 παιδιά).

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 8% των περιστατικών βίας αφορούσε σε πρώην συζύγους -πρώην συντρόφους (56 θύματα) και 67 περιστατικά αφορούσαν περιστατικά βίας κατά γονέων και αδελφών (9%).

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, σε χρονικά διαστήματα όπου το ζευγάρι περνάει περισσότερο χρόνο μαζί, τα περιστατικά βίας αυξάνονται. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός πως οι δύο σύζυγοι ή σύντροφοι μοιράζονται επιπλέον χρόνο μαζί και η τριβή θα φέρει στην επιφάνεια πιο γρήγορα και πιο εύκολα συμπεριφορές που περικλείουν βία, οποιασδήποτε μορφής.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό όμως να γνωρίζουμε πως ένας άντρας που δεν είναι βίαιος, δεν θα γίνει ξαφνικά εξαιτίας μιας δύσκολης κατάστασης που μπορεί να αντιμετωπίζει. Ίσως να γίνει πιο επιθετικός με συχνότερα ξεσπάσματα επιθετικής συμπεριφοράς, ο άντρας που ήδη επέλεγε αυτόν τον τρόπο να σχετίζεται με τη σύζυγο ή σύντροφό του» είπε η κ. Συρεγγέλα.

Ηλικιακή ομάδα

Η κύρια ηλικιακή ομάδα που κάλεσε στη γραμμή SOS, ήταν από 40-54 ετών (27%), με αμέσως επόμενη την ηλικιακή ομάδα των 25-39 ετών (18%).

Η οικογενειακή κατάσταση της πλειοψηφίας των ωφελουμένων ήταν έγγαμες (52%), με παιδιά (62%) και απασχολούμενες (21%).

Τέλος, όσον αφορά στα αιτήματα των ωφελούμενων, το 40% ήθελε ψυχοκοινωνική στήριξη και το 36% νομική συμβουλευτική και βοήθεια. Επιπλέον, σε περιπτώσεις παιδιών γυναικών θυμάτων βίας υπήρξε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού.

Σημειώνεται ότι 41 κλήσεις αφορούσαν αιτήματα φιλοξενίας σε ξενώνες. Μάλιστα 15 περιστατικά ήταν έκτακτα και χρειάστηκε να απομακρυνθούν τα θύματα άμεσα από το περιβάλλον τους. Τα θύματα και τα παιδιά τους φιλοξενήθηκαν σε ειδικά καταλύματα που εξασφάλισε η Γενική Γραμματεία σε συνεργασία με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία.

Στους ξενώνες φιλοξενίας, τον Απρίλιο μπήκαν με ιατρικές εξετάσεις 10 περιπτώσεις, ενώ τον Μάρτιο ήταν 7 περιπτώσεις. Στα έκτακτα καταλύματα συνολικά πέρασαν 18 περιπτώσεις και σήμερα παραμένουν εκεί 9 περιπτώσεις. Οι υπόλοιπες έχουν πλέον μετακινηθεί σε ξενώνες. Σήμερα βρίσκονται στους ξενώνες, συνολικά 201 γυναίκες.

Όπως είπε η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων, καθώς στις 15 Μαΐου η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα υπάρξει θεματική για τους εθνικούς θεσμικούς μηχανισμούς για την ισότητα των φύλων, τις προκλήσεις της πανδημίας και τη διαχείρισή τους στις δομές καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.

Το προφίλ των γυναικών

Για τις ενέργειες και τα αποτελέσματα της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω κορονοϊού, ενημερώθηκαν σήμερα τα μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη γενική γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα και από την πρόεδρο του Κέντρου Ερευνών για θέματα ισότητας (ΚΕΘΙ) Θεοδοσία Ταντάρου Κρίγγου.

Στη συζήτηση, η πρόεδρος του ΚΕΘΙ Θεοδοσία Ταντάρου Κρίγγου υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή οποιαδήποτε ανάγκη προέκυψε, καλύφθηκε από το δίκτυο των συμβουλευτικών κέντρων.

Το ΚΕΘΙ ενέτεινε τις δράσεις δημοσιότητας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, οι περισσότερες γυναίκες που την προηγούμενη περίοδο-Απρίλιο απευθύνθηκαν στα συμβουλευτικά κέντρα του ΚΕΘΙ ήταν για ψυχολογική και νομική στήριξη. Το 80% ήταν Ελληνίδες.

Ως προς το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών που απευθύνθηκαν στα συμβουλευτικά κέντρα, αν αθροιστούν όσες έχουν αποφοιτήσει από ΑΕΙ και όσες έχουν μεταπτυχιακά, το ποσοστό τους υπερβαίνει το ποσοστό των γυναικών από δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η ηλικιακή ομάδα που απευθύνθηκε στα συμβουλευτικά κέντρα του ΚΕΘΙ ήταν όμοια με αυτή που απευθύνθηκε στο 15900, δηλαδή, στο μεγαλύτερο ποσοστό ηλικίας 40 έως 54 ετών.

Επρόκειτο για περιστατικά, κυρίως ενδοοικογενειακής βίας, έγγαμων κατά το πλείστον, με παιδιά στην πλειονότητά τους. Επίσης οι περισσότερες ήταν γυναίκες εργαζόμενες και έλαβαν γνώση για τις δομές που μπορούν να απευθυνθούν, μέσω της τηλεόρασης και μέσω διαδικτύου. ‘Αμεση συνεργασία υπήρξε ανάμεσα στο ΚΕΘΙ και την Γενική Γραμματεία όπου χρειάστηκαν άμεσα καταλύματα.

Παγκόσμια αύξηση κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας

Ανοίγοντας την ενημέρωση, η πρόεδρος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Σοφία Βούλτεψη αναφέρθηκε στην κινητοποίηση που έγινε όταν έφτασαν τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, για την αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Από την πρώτη στιγμή, έγινε αντιληπτό ότι η πανδημία και ο εγκλεισμός, η παραμονή στο σπίτι, που δεν είναι για όλες τις γυναίκες ένα ασφαλές καταφύγιο, μπορεί να έθετε σε κίνδυνο όλη την προσπάθεια που είχε προηγηθεί για την αντιμετώπιση και εξάλειψη της βίας», είπε η πρόεδρος της ειδικής επιτροπής και πρόσθεσε ότι ανησυχητικά ήταν τα μηνύματα από όλο τον κόσμο.

«Παγιδευμένες στον τόπο του μαρτυρίου τους, οι γυναίκες – θύματα βίας, δεν θα ήταν εύκολο να ενημερώνουν για τα περιστατικά βίας. Είχαμε πληροφορίες από άλλες χώρες για αύξηση των περιστατικών βίας, από κάποιες άλλες χώρες για μείωση των περιστατικών βίας, η οποία μπορούσε να εξηγηθεί αφού, καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, θύτης και θύμα βρίσκονταν μέσα στο σπίτι και ήταν σχεδόν αδύνατο ένα θύμα να μπορέσει να επικοινωνήσει με τις αρχές ή την Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και τις δομές για να καταγγείλει περιστατικό», είπε η Σοφία Βούλτεψη, που επισήμανε ότι στην Ιταλία μειώθηκαν οι καταγγελίες, ενώ στην Ισπανία αυξήθηκαν διότι έχει το πιο δυνατό κίνημα και άρα εκεί ήταν περισσότερο προετοιμασμένοι.

Η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε στην κινητοποίηση που έγινε σε συνεργασία με την Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής, στις γραμμές για τις καταγγελίες των περιστατικών.

«Η Γραμματεία ετοίμασε σποτ, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για τους τρόπους που θα μπορούσε ένα θύμα να επικοινωνήσει χωρίς τη χρήση του τηλεφώνου. Η γραμμή 15900 λειτούργησε αμέσως. Βρέθηκαν χώροι σε όλη την Ελλάδα μυστικοί, για να μπορούν να οδηγούνται εκεί θύματα, ενεργοποιήθηκε η αστυνομία η οποία εξέδωσε δικό της σποτάκι, ενημερώθηκαν τα αστυνομικά τμήματα, ενημερώθηκε η ελληνική ιατροδικαστική υπηρεσία και εκλήθησαν όλες οι γυναίκες να μην διστάσουν να καταγγείλουν» ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής.

Η πρόεδρος της ειδικής επιτροπής επισήμανε ότι τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα περιστατικά βίας αυξήθηκαν σε όλο τον κόσμο, σε ποσοστό 60%. Υπάρχουν δε υπολογισμοί που δείχνουν πως αν ο εγκλεισμός διαρκούσε 6 μήνες, τότε τα θύματα βίας, γυναίκες και παιδιά, θα έφταναν τα 31 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: newsbeast.gr, in.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged